Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την κατασκευή φράγματος και τη δημιουργία ταμιευτήρα με σκοπό τη συγκέντρωση και συγκράτηση νερού άνω των 350.000 κυβικών μέτρων, στο χώρο όπου αναβλύζουν οι πηγές στα Βρυσιά Φαρσάλων. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επισκέφτηκε το έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.083.200 ευρώ.
«Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών. Υπερβήκαμε πολλά αναπάντεχα εμπόδια, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ξεκινήσει ένα έργο πνοής για τους ανθρώπους της παραγωγής στα Βρυσιά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σταθερά στο επίκεντρο τον άνθρωπο και αγωνίζεται με έργα, δράσεις, πρωτοβουλίες για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους. Στην περιοχή των Φαρσάλων με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας και της Πολιτείας ολοκληρώθηκαν και εξελίσσονται 107 έργα συνολικού προϋπολογισμού 469 εκατ. ευρώ: έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, ενεργειακές αναβαθμίσεις, αστικές αναπλάσεις, αθλητικές υποδομές, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα άρδευσης με υπογειοποίηση αγωγών και εγκατάσταση συστημάτων inverter. Από τα προγράμματα ΑΝΑΣΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Επενδύω και Επανεπενδύω ενισχύθηκαν 134 επιχειρήσεις για επενδύσεις ύψους 8,2 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια ολοκλήρωσε και παρέδωσε τις μελέτες για την αναβάθμιση του δρόμου Λάρισα -Φάρσαλα. Στην περιοχή δρομολογούνται έργα εθνικής σημασίας όπως η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, το Φράγμα Σκοπιάς, το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά και τα φράγματα και τα δίκτυα ύδρευσης σε Δίλοφο και Ναρθάκι» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Κατασκευή φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών
Το έργο αφορά στην κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών και τη δημιουργία ταμιευτήρα για την συγκράτηση του νερού, προκειμένου να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
Στα βόρεια του οικισμού Βρυσιά του Δήμου Φαρσάλων, υπάρχουν πηγές νερού οι οποίες αναβλύζουν περίπου 7-8 μήνες το χρόνο και δημιουργούν μια φυσική λίμνη-ταμιευτήρα στην περιοχή. Οι πηγές αυτές τροφοδοτούν μέσω του υδρογραφικού δικτύου της περιοχής τον ποταμό Φαρσαλίτη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των αντλήσεων για άρδευση από τις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, η παροχή των πηγών μειώνεται σημαντικά ώσπου μηδενίζεται.
Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση και συγκράτηση του νερού στο χώρο όπου αναβλύζουν οι πηγές ώστε να αυξηθούν τα ενεργά αποθέματα των πηγών και να παρατείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο το χρονικό διάστημα που η παροχή τους
είναι σημαντική ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μηδενικής παροχής. Επίσης, με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα θα επιτευχθεί επιμήκυνση του χρόνου άρδευσης από τις πηγές των Βρυσιών.
Στο πλαίσιο της ισορροπίας των υδατικών συστημάτων θα υπάρξει διάταξη υπερχείλισης για την υπερχείλιση των πλεοναζόντων υδάτων μετά την πλήρωση του διαμορφούμενου ταμιευτήρα. Εξασφαλίζεται έτσι η οικολογική παροχή ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής.
Συγκεκριμένα κατασκευάζεται περιμετρικό φράγμα με χωμάτινο σώμα στη δυτική πλευρά του ταμιευτήρα και σώμα από σκυρόδεμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταμιευτήρα. Το έργο συμπληρώνεται με την κατασκευή υπερχειλιστή και την κατασκευή χωμάτινης νησίδας εντός της λεκάνης κατάκλυσης για να εξασφαλίζεται χώρος ξεκούρασης και στάσης των πουλιών που εμφανίζονται στην περιοχή και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
Τα χαρακτηριστικά του φράγματος είναι:
– Εμβαδόν επιφάνειας 129.784,00 τ.μ.
– Υψόμετρο στέψης +117,50 μ.
– Ανώτατη στάθμη ύδατος +116,50 μ.
– Όγκος αποθηκευμένου ύδατος 351.102,00 κ. μ.
– Στάθμη κατώτατη πυθμένα +113,00 μ.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις