Έκτακτη σύσκεψη για τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Eστίες της Πανώλης των αιγοπροβάτων εμφανίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση νέας εστίας της νόσου σε εκτροφή της ΠΕ Λάρισας, στο Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη στιγμή που ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας ζήτησε να τεθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Περιφερειάρχης.

Ο κτηνοτρόφος όπου βρέθηκε κρούσμα στο Δομένικο Ελασσόνας, ο κ. Γιώργος Τσικούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας:

«Με πήραν χθες και μου είπανε ότι είναι επιβεβαιωμένο και υπάρχει στα ζώα μου κρούσμα πανώλης. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Τι δουλειά θα κάνω εγώ τώρα, αυτό είναι το εισόδημά μου. Έβγαζα 300 κιλά γάλα, έχω γύρω στα 400 ζώα.

Τα ζώα θα θανατωθούν αύριο, μου είπαν. Μου είπαν ότι θα τα πάνε για καύση. Η αποζημίωση άκουσα είναι πολύ μικρή. Γύρω στα 350 είναι το κάθε ζώο και μας δίνουν 90 ευρώ το ελληνικό ζώο και 110 ευρώ τα ξένα δηλαδή ούτε το ένα 1/3».

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ εκφράζει την απορία του, για το πώς μπορεί να μολύνθηκαν τα ζώα του, αφού όπως λέει, δεν αγόρασε νέα ζώα και η μονάδα του, συνολικά 350 προβάτων, όλα γαλλικά, είναι ιδιαίτερα απομονωμένη. Ενώ και οι ζωοτροφές που χρησιμοποιεί είναι δικές του.

Κοντά στη δική του εκμετάλλευση, σε απόσταση 1 χλμ, υπάρχει μόνο μια μεγάλη εκμετάλλευση, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ληφθεί δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο κ. Τσικούρας, αναρωτήθηκε, μήπως, η μόλυνση προήλθε από αγριογούρουνα που κάνουν διελεύσεις στην περιοχή, ωστόσο πρέπει οι κτηνίατροι να απαντήσουν αν υπάρχει κάποιου είδους συνάφεια.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω