Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποφάσισε να θέσει στη Σύνοδο της Πράγας η Κομισιόν την ώρα που αναζητείται συνοχή στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το όγδοο, αποφάσισε νωρίτερα η Ευρώπη που περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.
Tην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο και πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ίδια μίλησε και για κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ε.Ε.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το πλαφόν θα είναι το πρώτο βήμα στην πορεία προς την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Κι ενώ η Γερμανία τάσσεται κατά της επιβολής πλαφόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρεώνουν με αστρονομικά ποσά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τη στιγμή που η χώρα πασχίζει να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της. Όπως είπε: «ορισμένες χώρες, ακόμη και φιλικές, επιβάλλουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό συνεπάγεται προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε».
Στο μεταξύ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε συμφώνησαν στο όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, μέτρα για να προστατέψει τις εταιρείες της από την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών λαμβάνει η Γαλλία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στη χώρα είναι 100% γεμάτες.
«Εχουμε πλέον μία προτεραιότητα: τις εταιρείες. Πρέπει να προστατέψουμε τις εταιρείες κατά των κινδύνων που αντιμετωπίζουν λόγω της ανόδου της τιμής του ηλεκτρισμού και του αερίου» τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λεμέρ.
Η Gazprom πάντως άρχισε να προμηθεύει ξανά με φυσικό αέριο την Ιταλία μέσω Αυστρίας μετά την επίλυση, όπως ανακοίνωσε, του θέματος της εγγύησης, που έπρεπε να πληρώσει στις αυστριακές Αρχές. Η ιταλική ENI επιβεβαίωσε από την πλευρά της την επανέναρξη της ροής.
Ευγενία Μυρίδου