Εντός πολύ λίγων ημερών προέβλεψε ότι για πολλές περιοχές του Βόλου, το νερό θα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, όπως προκύπτει από στοιχεία για την ποιότητα του νερού και με δεδομένο ότι στην κακοκαιρία Elias δεν έγιναν τόσες ζημιές όσες στην κακοκαιρία Daniel και οι γεωτρήσεις υπήρχαν, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Στέργιος Γούναρης πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Στον αντίποδα, στον Παγασητικό υπάρχει πολύ υψηλό μικροβιακό φορτίο και καλό είναι ο κόσμος να αποφεύγει να κολυμπάει.
«Δεν υπήρχε μεγάλη
έκταση των επιμολύνσεων»
Όπως είπε, δυστυχώς αμέσως μετά την κακοκαιρία Daniel είχαμε μια δεύτερη κακοκαιρία και πάνω που έστρωσε το δίκτυο και ισορρόπησαν οι παράγοντες που έκαναν το νερό μη κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και αφού ανακοινώθηκε ότι το νερό ήταν πόσιμο, ήρθε η κακοκαιρία Elias, προέκυψαν γνωστά θέματα, αλλά αυτή τη φορά ευτυχώς δεν υπήρξαν τόσο μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση, καθώς εκτός από την διακοπή που έγινε, υπήρχαν οι γεωτρήσεις και η υδροδότηση επανήλθε γρήγορα στις περισσότερες περιοχές, δεν έμεινε νερό που δεν χλωριώνεται στις σωλήνες και δεν υπήρχε μεγάλη έκταση των επιμολύνσεων.
«Από στοιχεία που έχουμε μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη φορά σε πολύ πιο σύντομο χρόνο θα έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στο πόσιμο νερό», ανέφερε ο πρόεδρος των Χημικών Θεσσαλίας.
Ο κ. Γούναρης ανέφερε ότι σε περιοχές που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού παραμένουν εντός ορίων και σταθερά, οι αρμόδιες αρχές θα βγουν και θα ανακοινώσουν τη χρήση του νερού, αν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση ή όχι.
«Θεωρώ ότι από τα στοιχεία που θα έχουν ΔΕΥΑΜΒ και Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στη διάθεσή τους, θα δουν σε ποιες περιοχές του Βόλου το νερό είναι καλής ποιότητας και εντός ορίων και σε όσες περιοχές είναι βεβαρυμμένο θα βγουν εκτός, μέχρι να βελτιωθούν οι παράμετροι και όσες περιοχές είναι εντός ορίων θα έχουν πολύ θετική εξέλιξη σύντομα», επισήμανε. Επίσης είπε ότι ακόμη και στις περιοχές που το νερό θα είναι εκτός της νομοθεσίας, σύντομα θα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Επιβαρυμένος ο Παγασητικός
Στον Παγασητικό, τόνισε ο κ. Γούναρης η εικόνα είναι διαφορετική και με τη δεύτερη κακοκαιρία η θάλασσα επιβαρύνθηκε. Όπως είπε, υπάρχει παρά πολύ υψηλό μικροβιακό φορτίο και παρότι η απαγόρευση κολύμβησης είναι σε ισχύ, ο κόσμος καλό να είναι να αποφεύγει να κάνει μπάνιο ή οτιδήποτε.
Ο κ. Γούναρης τόνισε ότι ευτυχώς η θάλασσά μας έχει μεγάλη δυνατότητα αυτοκάθαρσης και το οικοσύστημα εξυγίανσης, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά θέλει τον χρόνο του.
Ο χημικός εξήγησε ότι μετά την κακοκαιρία Daniel οι μικροβιακοί δείκτες ήταν πάρα πολύ υψηλοί στον Παγασητικό, σιγά σιγά άρχισε να εξυγιαίνεται με έναν σταθερό ρυθμό, καθώς άρχισαν να πέφτουν οι δείκτες. Με το που ήρθε η κακοκαιρία Elias το φαινόμενο αυτό το είδαμε ξανά από την αρχή με τους δείκτες να εκτοξεύονται και χρειάζεται κάποιο διάστημα το οικοσύστημα να ισορροπήσει. Όταν φτάσουν εντός αποδεκτών ορίων οι μικροβιακοί δείκτες και συνεχίσουν να παραμένουν, θα μπορούμε να πούμε ότι όλα επανήλθαν στην κανονικότητα.
Όπως εξήγησε, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τις απορροές που πέφτουν στον Παγασητικό, γατί συνεχίζουν ρέματα να οδηγούν στον Παγασητικό φερτές ύλες και νερά, τα οποία μπορεί να είναι βεβαρυμμένα, από πολλές περιοχές και διάφορα σημεία, οπότε όταν σταματήσουν αυτές οι απορροές, θα δούμε γρηγορότερη εξυγίανση.
Ο κ. Γούναρης τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς χωρίς στοιχεία, πρέπει να γίνουν πάρα πολλές μετρήσεις στη θάλασσα και στις απορροές που καταλήγουν στον Παγασητικό, ώστε να έχουμε εικόνα για το πότε το οικοσύστημα του κόλπου θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.
Επίσης είπε ότι το νερό από μικροβιακής πλευράς θα καθαρίσει σχετικά γρήγορα, όταν μειωθούν οι απορροές, αλλά είναι ακόμη το ίζημα (ο βυθός) και από πλευράς φερτών υλικών που μπορεί να έχουν επικαθήσει στον πυθμένα, αλλά και τα ψάρια, οπότε το οικοσύστημα εξετάζεται συνολικά.
Ο χημικός είπε ότι αυτή τη στιγμή η Πολιτεία και διάφοροι φορείς, μετά τις πιέσεις, έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια μετρήσεων και όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα.