Οι Αφγανοί που βρίσκονται στην χώρα μας αγωνιούν για την τύχη των συγγενικών τους προσώπων που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους από τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι γυναίκες που ζουν με τον εφιάλτη της καταπίεσης που στερεί κάθε σταγόνα ελευθερίας.

Στο Αφγανιστάν Ταλιμπάν ψεκάζουν με σπρέι διαφημιστικές αφίσες καλύπτοντας τα γυναικεία πρόσωπα. Όσες γυναίκες κυκλοφορούν στους δρόμους της Καμπούλ φορούν μπούρκα και συνοδεύονται. Οι περισσότερες παραμένουν κλεισμένες στα σπίτια τους.

«Τα κορίτσια που γεννιούνται τώρα στο Αφγανιστάν, έρχονται στον κόσμο χωρίς δικαιώματα. Πώς μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε ένα καθεστώς που σε υποχρεώνει να φορέσεις μπούρκα; Που σε κρατά φυλακισμένη στο σπίτι σου;» είπε η Ζεϊνάπ, 35χρονη Αφγανή.

Έχοντας δεχθεί αλλεπάλληλες απειλές για τη ζωή της, η διάσημη Αφγανή τραγουδίστρια της pop Αριάνα Σαΐντ κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα και ανέβασε στο Instagram φωτογραφία μέσα από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

«Έχουμε αυτή τηn πολύ συντηρητική κοινωνία που εναντιώνεται σε κάθε τι που μπορεί να επιτύχει μια γυναίκα, στην εργασία, στις σπουδές… οπότε ξεχνάμε και τη μουσική» σημείωσε η Αριάνα Σαΐντ.

Στο πλευρό των γυναικών του Αφγανιστάν βρίσκονται γυναίκες επώνυμες και μη από όλο τον κόσμο.

Στο κόκκινο χαλί η Γαλλίδα σταρ Μαριόν Κοτιγιάρ, μίλησε συγκινημένη για το δράμα των γυναικών στο Αφγανιστάν: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να το συζητώ, σπαράζει η καρδιά μου με αυτό που συμβαίνει, συγνώμη, αλλά πραγματικά μου ραγίζει την καρδιά. Είναι το Αφγανιστάν, είναι το Ιράν. Είναι όλες αυτές οι χώρες στις οποίες δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα. Δεν καταλαβαίνω το γιατί… και φυσικά είμαι γυναίκα και είναι πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολο να βλέπω τι συμβαίνει εκεί στις γυναίκες. Και φυσικά με «αγγίζει» το τι συμβαίνει εκεί. Συγνώμη…».

Ο 22χρονος Χασάν έχει χάσει κάθε επικοινωνία με την αδερφή του στο Αφγανιστάν που εργάζεται στο Διπλωματικό Σώμα.

«Η αδερφή μου είναι διπλωματικός υπάλληλος στο Υπουργείο εξωτερικών. Προσπάθησε να διαφύγει. Δεν κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο. Μπλόκα και Ταλιμπάν παντού. Δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Κρύφτηκε σε σπίτι φίλων. Εδώ και τρεις μέρες δεν έχουμε νέα της. Μπορούμε μόνο να προσευχόμαστε…» είπε ο 22χρονος Χασάν, Αφγανός μετανάστης που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.

«Ζούμε μαύρες μέρες. Οι Ταλιμπάν έδιωξαν την οικογένεια από το στο σπίτι μας στο Γαζνί και χρησιμοποίησαν την πολυκατοικία ως πυροβολείο με ελεύθερους σκοπευτές. Οι δικοί μου κρύφτηκαν. Στο τηλέφωνο ακούγαμε πυροβολισμούς. Επικρατούσε πανικός. Μετά κόπηκε η σύνδεση. Δεν έχουμε ξαναμιλήσει» δήλωσε η Μπαχάρ, 20χρονη Αφγανή.

«Υπάρχει φόβος. Γίνονται βιασμοί» ανέφερε η Γκολμπαχάς, 19χρονη Αφγανή.

Ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας Ελλάδας, Μοχτάρ Ρεζάι, ζήτησε να γίνουν «οικογενειακές επανενώσεις από το Αφγανιστάν … για να σωθούν κάποιες ζωές».

Με πανό και συνθήματα Αφγανοί πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με σημαίες της χώρας τους στα χέρια διαδήλωσαν στο Σύνταγμα κατά της επικράτησης των Ταλιμπάν.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Άντζελα Ζούγρα

Περισσότερα Εδω