Μια σειρά παρεμβάσεων στην Κάρλα και τον Παγασητικό πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του «Σχεδίου Στήριξης και Αποκατάστασης» από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και έργα σε ολόκληρο το εύρος της Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε ποτάμια, αναχώματα και καθαρισμούς ρεμάτων.
Τα παραπάνω συζήτησαν σήμερα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρετας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το κτήριο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.
«Είχα ενημέρωση από τον κ. Περιφερειάρχη για τις παρεμβάσεις και τις ενέργειες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνέντευξης.
«Οι πρώτες παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από το φθινόπωρο μέχρι τώρα είναι ένα πακέτο 40 εκατομμυρίων, οι δεύτερες είναι 42 εκατομμυρίων και όσο προχωρά η ωρίμανση του σχεδιασμού είμαστε εδώ για να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες για τις διαφορετικές αποκαταστάσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουρέτας στη συνέχεια, περιγράφοντας τις διαδικασίες κατά τις οποίες διεξάγονται οι ενέργειες αποκατάστασης έπειτα από αιφνίδιες καταστροφές, όπως αυτές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανέφερε πως «έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση και δουλειά. Οι διαδικασίες δημοπράτησης “έτρεξαν” σε χρόνο ρεκόρ και σήμερα “μπαίνουν” οι εργολάβοι για να γίνουν έργα», τα οποία όπως εξήγησε θα παρουσιαστούν σύντομα ξεχωριστά για κάθε Π.Ε. και Δήμο.
Όσον αφορά στο ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, ο Περιφερειάρχης, παρουσιάζοντας τον χάρτη του ταμιευτήρα και του θυροφράγματος στην Κάρλα, ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε προσπάθεια από αγνώστους να σπάσουν το θυρόφραγμα και δήλωσε ότι μέσω εργασιών που πραγματοποιούνται, το εγκλωβισμένο νερό θα μεταφερθεί σύντομα στον ταμιευτήρα.
«Εάν δεν γίνονταν αυτά ταυτόχρονα, όλο το νερό που έρχεται για να ποτίσει ο κόσμος, θα πλημμύριζε πάλι το Στεφανοβίκειο», ανέφερε. «Το θέμα με τα νεκρά ψάρια είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένων. Σήμερα το απόγευμα γίνεται σύσκεψη όπου θα βοηθήσουμε κι εμείς, ώστε μέχρι την Παρασκευή να μαζευτούν όλα αυτά που υπάρχουν και να οδηγηθούν σε εταιρεία καύσης».
Ο ίδιος μίλησε έπειτα για τριών ειδών έργα, τα οποία προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα και αφορούν σε εργασίες ορεινής υδρονομίας, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα απο τον υπουργό, καθώς και τα αντιπλημμυρικά της Περιφέρειας, τα οποία σχεδιάστηκαν απο την κυβέρνηση και τους Ολλανδούς επιστήμονες.
«Θέλει μια διαδικασία. Αυτά παίρνουν κάποιον χρόνο. Έχουν γίνει ήδη πάρα πολλές προσωρινές αποκαταστάσεις, αυτές είναι οι μόνιμες. Προχθές είχαμε ένα φαινόμενο “Daniel μιας ώρας”, αλλά δεν υπήρξε κανένα προβλημα. Καταλαβαίνετε ότι αν υπάρξει φαινόμενο “Daniel”, θα υπάρξει. Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα».
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις