Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την Κρατική Αρωγή για τις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και το στόχο που έχει τεθεί όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μετάφερε από τη Λάρισα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, όπου παρευρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, επεσήμανε πως συνολικά για τα τρία ακραία καιρικά φαινόμενα: Ιανός, σεισμός και Daniel, «οι πόροι έχουν φτάσει τα 92 εκατομμύρια ευρώ». «Με το Επιμελητήριο Λάρισας έχουμε αναπτύξει μια στενότατη συνεργασία, έχοντας ως μέλημα την επιτάχυνση και την εξέλιξη των διαδικασιών της Κρατικής Αρωγής των επιχειρήσεων. Στην περιοχή της Λάρισας, όσον αφορά στον Daniel, στο μεγαλύτερο βαθμό έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαυξημένης προκαταβολής 86% της Κρατικής Αρωγής (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Συνεχίζουμε και στο κομμάτι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους, που θα έχουμε λάβει τα στοιχεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να ολοκληρωθεί η χορήγηση της επαυξημένης προκαταβολής στο 86% της Κρατικής Αρωγής» συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή έξω από το κτήριο άνθρωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά και Φιλιππούπολης έδωσαν το «παρών» τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, έναν χρόνο κι επιπλέον από την πλημμύρα. «Έχει περάσει ένας χρόνος από τις πλημμύρες αλλά δυστυχώς τα κατάλοιπα του Daniel είναι ακόμη εδώ χωρίς να τα έχει ακουμπήσει κανένας» δήλωσε μέλος της Επιτροπής. «Στην γειτονιά μας οι περισσότεροι δεν έχουν αποζημιωθεί, είναι ελάχιστοι αυτοί που πήραν την πρώτη αρωγή. Άλλοι πήραν τα 6.600 ευρώ, άλλοι όχι ενώ είχαν τις ίδιες ζημιές. Σπίτια έμειναν ακατοίκητα. Φαίνεται πως περνώντας ο καιρός η κατάσταση έχει ξεχαστεί και δεν υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστεί» εξήγησε.

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή εδώ και 13 μήνες. Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους συμπολίτες καθώς και καταστήματα της γειτονιάς, οι οποίοι δεν έχουν πάρει καν την πρώτη αρωγή. Είναι άνθρωποι που είτε έχουν απορριφθεί οι φάκελοι είτε δεν τους απαντήσει ενώ έχουν προσπαθήσει απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες να μάθουν ποιο είναι το λάθος. Ζητούν συνέχεια νέα χαρτιά και δικαιολογητικά» τόνισε η κα Λίτσα Γούναρη ως μέλος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως «13 μήνες είναι πάρα πολλοί». «Θα απαιτήσουμε να εξετασθούν οι φάκελοι που απορρίφθηκαν, οι φάκελοι στους οποίους μπήκαν τα μισά χρήματα από ό,τι προβλέπεται, να ανοίξει η πλατφόρμα από την αρχή; Δεν θα δώσουμε εμείς τη λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Είμαστε στα μανταλάκια: οικονομικά, υλικά, ψυχικά» σημείωσε καταληκτικά.

Δείτε φωτογραφίες:

Νικόλας Σελητσιανιώτης – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω