Καιρικές συνθήκες που σε λίγα εικοσιτετράωρα μας μεταφέρουν από την άνοιξη, στο φθινόπωρο και μετά σε βαρύ χειμώνα, αναμένεται να βιώσει και η περιοχή της Λάρισας το επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Λαρισαίου προγνώστη Φάνη Χατζηγρίβα.

Όπως εξηγεί, «έχει βαλθεί να μας τρελάνει ο καιρός φέτος, και δεν φαίνεται να αλλάζει τακτική φυσικά μέχρι και το τέλος του μήνα.

Μέσα σε μερικές ημέρες ξανά, θα δούμε τρεις εποχές! Βροχές, μπόρες ή τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, ανατολικά και νότια, αρκετές και πυκνές ομίχλες στο εσωτερικό, πάχνη κυρίως σταδιακά σε πιο ορεινές περιοχές, αφρικανική σκόνη και αρκετή ζέστη κυρίως το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής σε ολόκληρη τη χώρα.

Το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής με ισχυρούς παγερούς βοριάδες και θεαματική πτώση της θερμοκρασίας, κατά 15 με 17 βαθμούς σε σχέση με το μεσημέρι της Παρασκευής, κυρίως στα βορειότερα τμήματα της χώρας.

Χαρακτηριστικά πχ η νότια Θεσσαλία την Παρασκευή θα βιώσει μέγιστες το μεσημέρι 18 με 20, ίσως τοπικά 21 βαθμούς και το Σάββατο στο εσωτερικό αυτής δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6!

Παρόμοιες περιπτώσεις σε αρκετές κεντρικές και βόρειες περιοχές, όπως πχ περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, που θα βιώσουν την Παρασκευή μέγιστες 14 με 16 βαθμούς Κελσίου και το Σάββατο το μεσημέρι πιθανώς θα παίζουν χιονοπόλεμο με μηδενικές!

Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά, τα οποία μάλιστα έχουν αυξημένο ποσοστό επαλήθευσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αρκετές λεπτομέρειες. Όπως και να έχει όμως, το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα αισθανθούμε ξανά χειμώνα.

Αναλυτικά:

ΤΡΙΤΗ 16.01.2024 :  Στο Ιόνιο, Ήπειρο , Δυτική Στερεά, τοπικά υπόλοιπα αυτής, Πελοπόννησο , Νησιά ανατολικού και νοτίου Αιγαίου, καθώς και στην Κρήτη, αυξημένες νεφώσεις με μικρά πιθανά ανοίγματα, και τοπικές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες, με εξάρσεις έντονων φαινομένων, μικρής διάρκειας στα δυτικά κυρίως.

Στην υπόλοιπη χώρα μικρά ή μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, και τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για λίγους τοπικούς διάσπαρτους όμβρους.

Τοπικές ομίχλες, πρωί ή βράδυ και φαινόμενο πάχνης το πρωί.

θερμοκρασία σε άνοδο. Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 10 με 15 βαθμούς, κεντρικά 13 με 15 βαθμούς, Νοτιά 16 με 19 και νησιωτικά 16 με 18.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.01.2024 : Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για μικρά ανοίγματα, και λίγες τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες οριακά θα βρέξει σε νησιωτικά του νότιο ανατολικού Αιγαίου, με πιθανότητα μπόρας, ενώ στο Καστελόριζο θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Τοπικές ομίχλες το πρωί στο εσωτερικό. Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 7 με 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά 11 με 13 βαθμούς, στα νότια 12 με 17 βαθμούς και στα νησιωτικά 16 με 20 βαθμούς (υψηλές νότια-Κρήτη).

ΠΕΜΠΤΗ 18.01.2024 : Σε τμήματα της Ηπείρου, Δυτικής Στερεάς, και πιθανώς τοπικά σε τμήματα της βόρειο δυτικής Πελοποννήσου, νησιωτικά Ιονίου και ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ακριτικά τμήματα κοντά στα βόρεια σύνορα μας, οι νεφώσεις τοπικά θα είναι αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές, αλλά και ανοίγματα. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος και τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Θερμοκρασία σε άνοδο. Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 11 με 16 βαθμούς Κελσίου, κεντρικά 15 με 19 βαθμούς, νότια 17 με 20 (τοπικά 21) και στα νησιωτικά 16 με 20 (τοπικά 21).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.01.2024 : Πολύ τοπικά και κυρίως σε ορεινά τμήματα της Δυτικής γενικά χώρας, αλλά και σε νησιωτικά του ανατολικού Αιγαίου, τοπικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές ή ψιχάλες και στα ορεινά της Ηπείρου μπόρες. Θα υπάρχουν και μικρά ή μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος, και τοπικά αυξημένες νεφώσεις σταδιακά και κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο, και σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιθανές μέγιστες στα βόρεια 14 με 18 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά 17 με 20 (τοπικά 21), στα νότια 17 με 20 (τοπικά έως 22) και στα νησιωτικά 18 με 22 (τοπικά στην Κρήτη 23, ίσως 24) βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.01.2024 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 21.01.2024: Ραγδαία επιδείνωση από βορά προς νότο, με θεαματική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και υπό προϋποθέσεις ακόμη και σε πεδινά.

Όπως γνωρίζουμε όμως, ακόμη υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που θα κρίνουν την ένταση του υετού, αλλά και τις περιοχές εκδήλωσης αυτών και είναι κάτι το οποίο θα το αναφέρουμε με λεπτομέρειες λίγο αργότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει διάσπαση του πολικού στροβίλου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν θεαματικές αλλαγές του καιρού σε μικρά και κοντινά διαστήματα, είτε με θεαματικές πτώσεις της θερμοκρασίας, είτε και το αντίθετο.

Φαίνεται όμως ότι τον κύριο όγκο ψύχους θα τον δεχθεί η βόρεια Αμερική, με άγνωστες όμως προεκτάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είπαμε φέτος μας βάζει δύσκολα… Υπομονή…»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω