Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λάρισα, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον «Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων», που διοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST.
Η εκδήλωση εντάσσονταν στο πλαίσιο «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων – ID 16893» της εθνικής στρατηγικής για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας περιουσίας. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου κτιρίων. Ο προσεισμικός έλεγχος αφορά κυρίως δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψηλής επικινδυνότητας και θα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους μηχανικούς, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν οριστεί από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ.
Στόχοι του προγράμματος: – Αξιολόγηση της σεισμικής τρωτότητας κτιρίων ζωτικής σημασίας, όπως σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες. – Κατάρτιση σχεδίου ενίσχυσης των υποδομών όπου απαιτείται. – Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αντισεισμική προστασία.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά, με προτεραιότητα, σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας και θα συνοδεύεται από δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστήμονες του κλάδου, οι οποίοι ανέλυσαν τις διαδικασίες και τα οφέλη του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε μεταξύ άλλων «Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος αποτελεί ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για τη θωράκιση των υποδομών της χώρας μας απέναντι στον σεισμικό κίνδυνο. Είναι μια πρωτοβουλία με τεράστια κοινωνική αξία, καθώς διασφαλίζει την προστασία των πολιτών και τη βιωσιμότητα των δημόσιων κτιρίων μας. Για το ΤΕΕ και τον τεχνικό κόσμο ευρύτερα η ανάθεσή του από την Κυβέρνηση – πέρα από ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί δέσμευση ευθύνης».
Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας όπως:
· Σ. Δρίτσος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε τα επίπεδα προσεισμικού ελέγχου των υφιστάμενων κτιρίων.
· Β. Μώκος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΟΑΣΠ, και Αν. Σέξτος, Καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής (μέσω βίντεο), ανέλυσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο.
· Κ. Στυλιανίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, ανέπτυξε τη δομή και τις ενότητες του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου.
· Β. Λεκίδης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμος Ερευνητής ΙΤΣΑΚ/ΟΑΣΠ, εξειδίκευσε την ανάλυση σε κρίσιμα πεδία του Δελτίου Ελέγχου.
· Χ. Ιγνατάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, και Ο. Μαρκογιαννάκη, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, παρουσίασαν και ανέλυσαν περαιτέρω ενότητες του Δελτίου Ελέγχου.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις και να εμβαθύνει στις τεχνικές λεπτομέρειες του προσεισμικού ελέγχου και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΑΣΠ.
Το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης παρόμοιων δράσεων για την προώθηση της αντισεισμικής ασφάλειας στη χώρα.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις