Στις καταθέσεις των τεσσάρων πιλότων- ανάμεσά τους και ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης – που συμμετείχαν στην άσκηση που έληξε με την πτώση του F-16 Block 52+ νότια της Χαλκιδικής, στα τρία καταγραφικά (recorder) της πτήσης από τα αεροσκάφη που επέστρεψαν στην βάση της Λάρισας, όπου καταγράφονται στοιχεία του αεροσκάφους αλλα και στα στοιχεία για το πώς πήγε η άσκηση, καθώς και σε ένα παρόμοιο περιστατικό που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ίδιο τύπου μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίαςσυνετρίβη στην περιοχή της Γαύδου – οι δυο πιλότοι χρησιμοποίησαν αμέσως το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, εγκατέλειψαν το αεροσκάφος και διασώθηκαν- θα αναζητήσει αρχικά τα αίτια της πτώσης του F-16 που κατέπεσε την Τετάρτη το μεσημέρι η Επιτροπή διερεύνησης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα, οι έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εξετάζουν κάποια σενάρια προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση, την ώρα που ο 29χρονος υποσμηναγός αναμένεται να πάρει σήμερα εξιτήριο και να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ένα από αυτά θυμίζει το σενάριο της πτώσης του αεροσκάφους (σ.σ. ήταν F14) στην ταινία Top Gun με πρωταγωνιστή τον Τόμ Κρούζ. Σύμφωνα με το σενάριο της αμερικάνικης ταινίας το αεροπλάνο βρέθηκε κοντά στην τουρμπίνα άλλου αεροσκάφους και από την πίεση του αέρα ο ανεμιστήρας συμπιεστή που περιστρέφεται με υψηλό ρυθμό ταχύτητας, συμπιέζοντας τον αέρα στο δεύτερο στάδιο του κινητήρα, όπου αναμιγνύεται με καύσιμο και αναφλέγεται ακινητοποιήθηκε προκαλώντας εξάντληση της φλόγας και ο κινητήρας σταμάτησε να παράγει ισχύ με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να βρεθεί σε επίπεδη περιστροφή που ήταν μη ανακτήσιμο.
Αυτό το σενάριο αν και είναι αρκετά τραβηγμένο θα εξεταστεί ανάλογα την κατάθεση που θα δώσει ο πιλότος, αλλά και από τις καταθέσεις των άλλων τριών συναδέλφων του. Βέβαια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το σενάριο του Top Gun δεν θα μπορούσε να ισχύσει και αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα δυο ζευγάρια αεροσκαφών που είχαν πραγματοποιήσει ασκήσεις εικονικών αερομαχιών επέστρεφαν στην βάση της Λάρισας και είχαν απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου το ένα από το άλλο. Βρίσκονταν 50 μίλια από την βάση τους και ήταν σε ύψος πάνω από 10.000 πόδια
Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο ο τρόπος χειρισμού του αεροσκάφους πιθανόν να δημιούργησε πρόβλημα στον κινητήρα, εξαιτίας κάποιου κακού ελιγμού.
Ακόμη, αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν υπήρξε αστοχία υλικώνστον κινητήρα δηλαδή βλάβη που να τον απενεργοποίησε. Όπως όμως ανέφεραν στο protothema.gr άνθρωποι που γνωρίζουν, ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει και την εκδήλωση φωτιάς κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει.
Επίσης σημαντικό στοιχείο που θα προκύψει από την κατάθεση του πιλότου είναι ο αριθμός των προσπαθειών του 29χρονου να επαναλειτουργήσει τον κινητήρα. Γιατί μέχρι στιγμής αυτό το οποίο εκτιμούν είναι ότι ο κινητήρας έσβησε, επανέκαμψε ξανά, έσβησε και δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα ο πιλότος να εγκαταλείψει σώος το αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο πιλότος προσπάθησε μια φορά να επαναφέρει τον κινητήρα ενώ ενδεχομένως να έπρεπε να προσπαθήσει ακόμη μια φορά.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ μέχρι χθες το βράδυ το αεροσκάφος έδινε ακόμα σήμα και η Πολεμική Αεροπορία με το βαθυσκάφος που διαθέτει θα επιχειρήσει να εντοπίσει τμήματά του που ενδεχομένως να προσφέρουν πληροφορίες για τα αίτια της πτώσης, εφόσον αυτά βρίσκονται σε βάθος μικρότερο των 1.000 μέτρων.
Το μαχητικό αεροσκάφος εκπέμπει ακόμα σήμα – Θα επιχειρήσει βαθυσκάφος της Π.A.
Τα αίτια της πτώσης του F-16 Block 52+ διερευνά επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία «τρέχει» τις διαδικασίες για τη σύνταξη πορίσματος.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης (21/3) το αεροσκάφος έδινε ακόμα σήμα και η Πολεμική Αεροπορία με το βαθυσκάφος που διαθέτει θα επιχειρήσει να εντοπίσει τμήματά του που ενδεχομένως να προσφέρουν πληροφορίες για τα αίτια της πτώσης, εφόσον αυτά βρίσκονται σε βάθος μικρότερο των 1.000 μέτρων.
Τα πορίσματα για ατυχήματα ή δυστυχήματα στην πολεμική αεροπορία είναι απόρρητα και όταν ολοκληρώσει την έρευνα η επιτροπή γνωστοποιούνται σε κλειστές συσκέψεις στις πολεμικές μοίρες καθώς γίνονται αντικείμενα της ασφάλειας πτήσεων, όπου η ελληνική αεροπορία κατέχει υψηλότατη θέση με πολύ χαμηλούς δείκτες.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να υπήρξε βλάβη στον κινητήρα. Αυτό σήμαίνει είτε ότι υπήρξε καταστροφική αστοχία υλικού, δηλαδή ότι μπορεί να έσπασε αναπάντεχα κάποιο εξάρτημα του κινητήρα, είτε ότι έσβησε. Στην περίπτωση που σβήσει ο κινητήρας σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας ο πιλότος επιχειρεί επανεκίννηση δύο φορές και αν δεν πετύχει την τρίτη φορά εγκαταλείπει το αεροσκάφος.
Όπως αναφέρουν ειδικοί στην ΕΡΤ, η πτώση του F-16 έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την πτώση του 2007 και ότι υπήρξαν κάποια από τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά, δηλαδή καταστροφική αστοχία υλικού στον κινητήρα και σβήσιμο κινητήρα.
Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο τονίζουν ότι ο υποσμηναγός λειτούργησε υποδειγματικά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας ακόμη και με το κινητό του ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι είναι καλά. Και υπενθυμίζουν ότι την περασμένη χρονιά η αεροπορία θρηνούσε για 5 αεροπόρους της.
Η συντήρηση των καθισμάτων απαιτεί υψηλή ακρίβεια καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση και επιβίωση του πιλότου όταν εξαντληθούν οι επιλογές του.
Πηγή: protothema.gr / ΕΡΤ
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις