Το προφίλ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, παρουσίασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε ότι κάθε κρούσμα θα πρέπει να εξετάζεται εάν είναι εισαγόμενο, εάν είναι «ορφανό», γιατί παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως είπε «υπάρχει έξαρση σε πολλές χώρες. Η πλειονότητα των κρουσμάτων προς το παρόν, χωρίς να λέμε ότι είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, έχει να κάνει με στενές επαφές ιδίου φύλου».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα συμπτώματα ξεκινούν με πυρετό και οι ασθενείς εμφανίζουν και εξανθήματα τη δεύτερη – τρίτη ημέρα, τα οποία επικεντρώνονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και σε αυτή τη μορφή έχει προχωρήσει ο ιός και στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι μεταδίδεται είτε με επαφή με το εξάνθημα είτε με επαφή με αντικείμενα που μολύνθηκαν από πάσχοντα είτε με επαφή με επιφάνειες που μολύνθηκαν π.χ. σεντόνια είτε με μεταφορά μεγάλων σταγονιδίων.
Επίσημα στη χώρα μας σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) έχουν αναγνωριστεί 12 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων.
Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα αναγνωρίστηκε στις 8 Ιουνίου, σε ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.
Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαΐου και μέχρι τις 29 Ιουνίου περισσότερα από 5.000 περιστατικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την ΕΔΑΕ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ
Πηγή: e-thessalia.gr