Ξεχνάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας πριν ξεχυθούμε για να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς. Το πιο μακρινό όμως συνήθως είναι αυτό που βρίσκεται δίπλα σου.

Η Ανατολή ή αλλιώς η Σελίτσανη είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Λάρισας. Το ανέβασμα μεν απότομο αλλά η θέα στο θεσσαλικό κάμπο πραγματικά μοναδική και σε αποζημιώνει. Μια χρωματική θάλασσα απλώνεται μπροστά σου και θα σταματήσεις πολλές φορές να την απολαύσεις.

Πλησιάζεις το χωριό και η βλάστηση αλλάζει. Πλατάνια και καστανιές κυριαρχούν στο τοπίο. Η καλλιέργεια καστανιάς άλλωστε ευδοκιμεί στην περιοχή και αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής.

Η Ανατολή είναι χτισμένη στις πλαγιές του Κισσάβου, σε υψόμετρο 940 μέτρων. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Σελίτσανη και είναι Σλαβικής προέλευσης. Η θέα από κάποια σημεία του χωριού είναι ανεμπόδιστη προς κάθε κατεύθυνση.

Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο φτάνεις στην πλατεία του χωριού. Η πρώτη εικόνα σε γαληνεύει είτε το θέλεις είτε όχι. Τεράστια πλατάνια προσφέρουν τη σκιά τους, η επιβλητική εκκλησία τραβάει την προσοχή σου αμέσως και ένα καλαίσθητο πάντρεμα παλιών και νέων κτιρίων ολοκληρώνουν το σκηνικό. Κάθεσαι να απολαύσεις τον καφέ σου και η ηρεμία διακόπτεται μόνο από φυσικούς ήχους.

Από την πλατεία ξεκινούν δρομάκια που σε οδηγούν σε κάθε σημείο της Ανατολής. Παρότι το χωριό δυστυχώς συρρικνώνεται σταδιακά πληθυσμιακά, τα περισσότερα σπίτια είναι συντηρημένα, με όμορφα κηπάκια. Στην άκρη του χωριού υπάρχει χώρος αναψυχής με παγκάκια κάτω από τεράστια δέντρα με φοβερή θέα προς τον κάμπο και τη θάλασσα.

Δεν βαριέσαι να τριγυρίζεις τα δρομάκια της Ανατολής και να μαζεύεις εικόνες και μυρωδιές ειδικά την Άνοιξη. Το χωριό είναι γοητευτικό μέσα στην απλότητα που το διακρίνει. Έχει στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό και σου αφήνει μια γλυκιά νότα ώστε να σε κάνει να θες να ξαναγυρίσεις και να ανακαλύψεις αυτά που δεν είδες την πρώτη φορά.

Δείτε φωτογραφίες:

Με πληροφορίες από oreinokafeneio.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω