Στις 21 Ιουλίου του 1938, γύρω στις δέκα το βράδυ, εμφανίστηκε πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα της Λάρισας ένα παράδοξο ουράνιο φαινόμενο για το οποίο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αναφέρει:
Οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγ. Κωνσταντίνου με ιδιαίτερη συγκίνηση έγιναν μάρτυρες ενός ουρανίου φαινομένου που εμφανίστηκε προς το μέρος του αεροδρομίου σε αρκετό ύψος από τη γη. Το φαινόμενο ήταν φωτεινό, διέγραψε καμπύλη τροχιά και, αφού πήρε όλα τα χρώματα της ίριδας, έπεσε στο έδαφος λίγο έξω από την πόλη. Οι κάτοικοι της συνοικίας που αντιλήφθηκαν το παράδοξο φαινόμενο πανικοβλήθηκαν, ενώ σχεδόν αμέσως η οδός Νικηταρά γέμισε από κόσμο που προσπαθούσε να εξηγήσει το φαινόμενο. Πολλοί υποστήριζαν ότι επρόκειτο για αερόλιθο, ο οποίος έπεσε έξω από την πόλη, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι ήταν παράδοξο φαινόμενο. Αν και στην αρχή επικράτησε διχογνωμία, με κάποιους να αποδίδουν το φαινόμενο ακόμα και στην κατάπτωση των ηθών, οι πιο πολλοί συμφωνούσαν ότι επρόκειτο για αερόλιθο. Κατά τη φυσική επιστήμη –συνεχίζει ο αρθρογράφος- ο αερόλιθος είναι σώμα λίθινης σύστασης που πολλές φορές περιέχει και άλλα στοιχεία. Πτώσεις αερολίθων σημειώθηκαν πολλές φορές , όπως π.χ στην Τροία, στη Μέκκα, στην Κίνα. Ο τελευταίος έπεσε στην Πορτογαλία το έτος 1924.
Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με το ουράνιο φαινόμενο δήλωσε ότι, εφόσον το ουράνιο σώμα φάνηκε ότι εξερράγη εκπέμποντας εκτυφλωτικό φως χωρίς να πέσει στο έδαφος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι επρόκειτο περί βολίδας. Η βολίδα είναι μετέωρον ανάλογο προς τους διάττοντες, αλλά διασχίζει τον ουρανό με μεγαλύτερη λάμψη και διάρκεια, σαν πύρινη σφαίρα με φωτεινή και πολύχρωμη ουρά. Η βολίδα εκρήγνυται αφήνοντας πίσω της πολυάριθμα διάπυρα κομμάτια τα οποία εκσφενδονίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Πολλές φορές την έκρηξη συνοδεύει κρότος που ακούγεται σε μεγάλη απόσταση, αλλά είναι δυνατόν η βολίδα να σβήσει αθόρυβα. Η βολίδα είναι αερόλιθος[1] με τη διαφορά ότι τα κομμάτια του αερόλιθου φθάνουν στο έδαφος, ενώ η βολίδα αναλώνεται στην ατμόσφαιρα , επειδή μεταβάλλεται σε αέρια από την υπερθέρμανση.
Πηγές: Εφημερίδα, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 22 Ιουλίου 1938, Έτος 16, Αριθμ. Φύλλου 5298, Εφημερίδα, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23 Ιουλίου 1938, Έτος 16, Αριθμ. Φύλλου 5299
* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University
[1] Αερόλιθος : μετεωρίτης που περιέχει κυρίως πυριτικά άλατα
Της Κωνσταντινιάς Πατσή
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις