Η Σπηλιά είναι χτισμένη στον Κίσσαβο σε 850 μ. υψόμετρο. Απέχει μόλις 30 χλμ. από τη Λάρισα. Στα νοτιοδυτικά του χωριού έχουν εντοπιστεί θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, δύο από τους οποίους ανάσκαψε ο Θεοχάρης, στις θέσεις “Βρύση Βούλγαρη” και “Κιμπουρλί” και οι οποίοι είναι σήμερα εν μέρει ορατοί.

Στη θέση “Σοκάκι” υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες και στη θέση “Μπουγάζι” χαράδρα. Έχει 324 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις τουριστικές δραστηριότητες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι εξασκούν το παραδοσιακό επάγγελμα του χτίστη. Το καλοκαίρι η Σπηλιά πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό της, αποκτώντας παραθεριστικό χαρακτήρα.

Οι κουρασμένοι περιηγητές μπορούν να ξεδιψάσουν στα κρύα νερά των πηγών της περιοχής. Το χωριό περιστοιχίζουν χείμαρροι «Παλιογέφυρο» και «Μέγας Λάκκος», δημιουργώντας ένα πλούσιο υδάτινο περιβάλλον. Από την κορυφή του Κισσάβου «Προφήτης Ηλίας» (υψόμετρο 1.978 μ.) και τα σημεία «Σέλωμα», «Καραμπίκι» , «Τράπεζος» αλλά και το ίδιο το χωριό, ο επισκέπτης απολαμβάνει τις ομορφιές της περιοχής απο ψηλά.

Πηγή ζωής για τους κατοίκους αποτελούν τα δάση «Κουρί» με βελανιδιές ηλικίας πάνω από 800 ετών , το αλσύλλιο από οξιές στη θέση «Φτέρη» του Αγίου Παντελεήμονα και το δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου.Η Σπηλιά ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο «ΝΑΤURΑ 2000». Διαθέτει την ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή Κισσάβου που είναι πλούσιος τόπος θηραμάτων(λαγοί, αγριογούρουνα, πέρδικες, ζαρκάδια κ.ά.), ενώ παράλληλα λειτουργούν πυρήνες εκτροφής πτερωτών θηραμάτων.

H Σπηλιά είναι το κυριότερο ορμητήριο ορεινών δραστηριοτήτων της Λάρισας. Στην περιοχή του κυρίως Κισσάβου υπάρχει δυνατότητα πεζοπορίας στο μονοπάτι προς την κορυφή χειμώνα και καλοκαίρι, αναρρίχησης, διαδρομών με ποδήλατα βουνού ή οχήματα 4X4, ιππασία ή και ορειβατικό σκι.

Επίσης, ανάβαση στον Προφήτη Hλία, την ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου.

Απολαύστε μερικές φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω