Στα σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας του, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST που βρίσκεται φωλιασμένο στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας έχει εφαρμόσει ένα πλέγμα πολύπλευρων δράσεων, διατηρεί ωστόσο μια σταθερή φιλοδοξία: να μεταφέρει την γνώση, την τεχνολογία και την καινοτομία -όπου και αν αυτή αναπτύσσεται και παράγεται- στις μικρές επιχειρήσεις και σε τοπικό επίπεδο.

Είναι ένας εξωστρεφής σκοπός που γίνεται πράξη καθημερινά, και που πλέον ξεπερνά τα σύνορα της χώρας χάρη σε ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του JOIST και του Πανεπιστημίου Adani της Ινδίας, με στόχο τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο χωρών, την ανταλλαγή γνώσης, και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και των ηγετικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τον 21ο αιώνα.

 

«Η συνεργασία με την Ινδία έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, όταν επισκεφτήκαμε τη χώρα με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί και ήρθαμε σε επαφή με πολλές επιχειρήσεις», αναφέρει ο Τάσος Βασιλειάδης, CEO του Πάρκου Καινοτομίας. «Κάποιες από αυτές τις επαφές ευδοκίμησαν, και αρκετοί συνεργάτες επισκέφτηκαν με τη σειρά τους το JOIST, είδαν τη δουλειά που κάνουμε, και ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ. Έτσι λοιπόν, πριν από ένα μήνα ιδρύσαμε μια νέα εταιρεία ειδικού σκοπού στην Ινδία, ένα joint venture με την εταιρεία Variman που συμμετέχει στο χρηματιστήριο της Βομβάης. Ονομάζεται V-JOIST, έχει έδρα το Χιντεραμπάντ, και στόχος της είναι να επεκτείνουμε τα οικοσυστήματα καινοτομίας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στη χώρα μας και στην Ινδία».

JOIST: Πώς το Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα επεκτείνεται στην Ινδία-2

 

Επόμενο βήμα αυτής της νέας σύμπραξης ήταν το μνημόνιο με το Adani University, τον εκπαιδευτικό βραχίονα του κορυφαίου ινδικού ομίλου Adani, το οποίο χαρτογραφεί τους τρόπους με τους οποίους το ελληνικό Πάρκο Καινοτομίας μπορεί να προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για θέματα που σχετίζονται με deep tech, με μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, σκοπεύοντας να ιδρύσει πολύ σύντομα το πρώτο Adani-JOIST Πάρκο Καινοτομίας στη Βομβάη.

Στην καρδιά της φιλοσοφίας του Πάρκου Καινοτομίας JOIST βρίσκεται η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά, ένα δύσκολο εγχείρημα παντού στον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου οι προσπάθειες να καλυφθεί το κενό μεταξύ της έρευνας και της εφαρμογής της στον χώρο του επιχειρείν καθυστέρησαν να ξεκινήσουν. «Αυτό το κενό καλούμαστε να καλύψουμε ως JOIST: να μεταφέρουμε την καινοτομία και την τεχνολογία, από όπου και αν αυτή αναπτύσσεται, και να την κατευθύνουμε στις μικρές επιχειρήσεις και σε τοπικό επίπεδο» εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης.

JOIST: Πώς το Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα επεκτείνεται στην Ινδία-3

 

Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια – το JOIST Innovation Park, άλλωστε, έχει βασιστεί στη δουλειά, την έρευνα και τους πόρους του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας. «Είναι ένας φορέας που ξεκίνησε πριν περίπου 20 χρόνια», αναφέρει ο CEO του Πάρκου Καινοτομίας, «και μέσω του οποίου συναντιούνται 40 χώρες που αναπτύσσουν μαζί εργαλεία, μεθοδολογίες, και συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, ώστε μαζί να μπορέσουμε να μεταφέρουμε παντού την καινοτομία. Αυτό ακριβώς κάνει και το JOIST: αναπτύσσει οικοσυστήματα ώστε να καταφέρει να μεταφέρει την τεχνολογία στις επιχειρήσεις».

JOIST: Πώς το Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα επεκτείνεται στην Ινδία-4

 

Η φιλοδοξία του μοναδικού Πάρκου Καινοτομίας της χώρας να λειτουργήσει ως φάρος που μεταφέρει την καινοτομία και την τεχνολογία στις επιχειρήσεις είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα, ειδικά αν εξετάσει κανείς το γεγονός πως βρίσκεται σε μια σχετικά μικρή περιοχή. «Ένας πόλος δράσεων είναι τα τοπικά πανεπιστήμια και οι φορείς που αναπτύσσουν καινοτομία, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς ένα ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να φέρει με την σειρά του τη γνώση του εδώ», δηλώνει ο κ. Βασιλειάδης εξηγώντας πως η στρατηγική του JOIST βασίζεται στην φιλοσοφία του phygital. «Αναπτύσσουμε, λοιπόν, συνεργασίες προκειμένου τα ερευνητικά κέντρα να φέρουν εξ άποστάσεως τις υπηρεσίες τους στην περιοχή, είτε μέσω events, είτε μέσω ομιλιών και innovation talks, είτε μέσω της πλατφόρμας καινοτομίας που αναπτύσσουμε αυτή την στιγμή, η οποία συγκεντρώνει την καινοτομία και τις τεχνολογικές λύσεις και τις μεταφέρει σε τοπικό επίπεδο».

Στόχος της πλατφόρμας καινοτομίας που αναπτύσσει το Πάρκο Καινοτομίας είναι να εξετάσει τη μεταφορά της τεχνολογίας από τη ματιά ενός μικρού επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται σε μια απομακρυσμένη περιοχή και ίσως έχει ανάγκες που ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει. «Αρχικά, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτόν τον άνθρωπο να εμπνευστεί, το οποίο πετυχαίνουμε με ένα techwatch σύστημα που συγκεντρώνει καινοτομία σχετική με τον δικό του κλάδο», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης. «Έπειτα, στόχος είναι να μπορέσει να δει πώς η τεχνολογία που αναπτύσσεται στην άλλη άκρη του κόσμου θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις δικές του ανάγκες. Αυτό το κάνουμε με μια σειρά εργαλείων που έχουμε αναπτύξει, μια δεξαμενή λύσεων που έχουμε συγκεντρώσει από όλο τον κόσμο, τις οποίες μπορεί να επιλέξει και να προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Είναι μια διαδικασία που δεν είναι απαραίτητα πυρηνική φυσική, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που συγκεντρώνονται όλες αυτές οι λύσεις που αφορούν μια μικρή επιχείρηση αλλά και το roadmap για να εφαρμοστούν».

Ανάμεσα στα παραδείγματα των μικρών επιχειρήσεων που έχουν εμπνευστεί από την πλατφόρμα του JOIST βρίσκεται μια μικρή επιχείρηση που κατάφερε να βελτιστοποιήσει τη φόρτωση των προϊόντων της μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, εξοικονομώντας μέχρι και 150.000 ευρώ τον μήνα, καθώς και ένα νοσοκομείο που εξέτασε λύσεις για την εξ άποστάσεως παρακολούθηση καρδιοπαθών που έχουν βγει από το νοσοκομείο, με πιο προηγμένα συστήματα.

Από την άλλη, στόχος του Πάρκου Καινοτομίας JOIST δεν είναι μονάχα η μεταφορά καινοτόμων λύσεων προς τη χώρα μας, αλλά και η εξαγωγή της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας που παράγει η Ελλάδα, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Στο JOIST δουλεύουμε σε τέσσερα verticals: το e-health, το edu-tech, το agro-tech και το e-tourism», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO του Πάρκου. «Θεωρούμε πως είναι όλοι εξαιρετικά σημαντικοί τομείς, όχι μόνο για να εφαρμόσουμε λύσεις στη χώρα μας αλλά για να μπορέσουμε να τις αναπτύξουμε στο scale στο οποίο βρισκόμαστε και τελικά να τις εφαρμόσουμε σε άλλες περιοχές και χώρες. Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη χώρα, άρα εφαρμόζοντας τεχνολογίες σε μικρές επιχειρήσεις και παραγωγές, αποκτούμε τη δυνατότητα να εξάγουμε αυτή την τεχνογνωσία», συμπληρώνει.

Την εξίσωση για την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με τοπικές εφαρμογές αλλά παγκόσμιες φιλοδοξίες συμπληρώνει και η στήριξη του JOIST προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία έρχεται με την μορφή των χώρων και υπηρεσιών που τους προσφέρει, καθώς και με τα events που διοργανώνει ώστε να βοηθήσει τους νέους να σχηματοποιήσουν την ιδέα τους και να βγουν στον επιχειρηματικό στίβο. «Έχουμε ξεκινήσει ήδη αρκετές δράσεις, όπως για παράδειγμα hackathons, accelerator services, και συνεργασίες με άλλες χώρες, ενώ μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε έχουμε χρηματοδοτήσει αρκετές startups προκειμένου να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε διάφορους τομείς, από τη βιωσιμότητα μέχρι την καινοτομία στους χώρους εργασίας», αναλύει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

Ταυτόχρονα ωστόσο, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά Δημοτικού, φιλοδοξώντας να βοηθήσει την νέα γενιά να καλλιεργήσει τις δεξιότητες του 21ου αιώνα ώστε να προετοιμαστεί για τον ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό στίβο του αύριο. «Οι δράσεις μας για τους νέους αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως 3D printing, ολογραμματικές παραστάσεις, τεχνητή νοημοσύνη κτλ», αναφέρει ο CEO του JOIST, τονίζοντας πως η ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορεί να βασιστεί στα πάντα, «όχι μονάχα σε μια αυστηρά επιχειρηματική δομή, αλλά και σε δημιουργικές βιομηχανίες, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, τον αθλητισμό».

Παρότι διατηρεί το βλέμμα και το ενδιαφέρον του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ώστε να πετύχει την μεταφορά καινοτομίας και τεχνολογίας, η καρδιά του JOIST είναι ο ίδιος ο χώρος των 2.000 τ.μ. που στεγάζει το Πάρκο Καινοτομίας και που βρίσκεται στην καρδιά της Λάρισας. Πρόκειται για ένα παλιό εργοστάσιο όπου παλιότερα βρισκόταν ο Συνεταιρισμός Μεταλλοτεχνουργών, και που σήμερα έχει μεταμορφωθεί για να αποτυπώνει το όραμα του JOIST. «Κρατήσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του παλιού κτιρίου», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης, «αλλά το αναβαθμίσαμε ενεργειακά και σήμερα μιλάμε για ένα αυτόνομο αλλά έξυπνο κτίριο με πάνω από 300 συσκευές συνδεδεμένες μέσω τεχνολογίας ΙοΤ».

Σήμερα, στο όμορφο κτίριο του JOIST θα βρει κανείς έναν εκθεσιακό χώρο για την ιστορία της τεχνολογίας, ένα αμφιθέατρο, ένα σύγχρονο coworking space, μικρά ιδιωτικά γραφεία για νεοφυείς επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στο JOIST, ενώ παράλληλα υπάρχουν επίσης χώροι που σχετίζονται με prototyping και testing για διάφορες εφαρμογές, όπως το Makers Space και το VR Area καθώς και ένα YouTube Room για ηχογράφηση podcast και vidcast.

Τον Μάιο, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST θα συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας, και σύμφωνα με τον CEO του το φιλόδοξο στοίχημά του κερδίζεται «καθημερινά, με πολύ σκληρή δουλειά». Ανάμεσα στα ορόσημα αυτής της συναρπαστικής διετίας, ο κ. Βασιλειάδης ξεχωρίζει την πρώτη επίσκεψη ενός σχολείου τον Σεπτέμβρη του 2022 καθώς και την πρώτη φιλοξενία ενός μεγάλου event, του Innovent Forum, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλέον έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. «Πρόκειται για μια υβριδική έκθεση τεχνολογίας με περίπτερα από ερευνητικά κέντρα και από νεοφυείς επιχειρήσεις που κάνουν επιδείξεις τεχνολογίας, όπου στην συνέχεια γίνονται matchmaking events και όπου φιλοξενούμε πάνω από 100 πανελίστες», αναφέρει με ενθουσιασμό.

Όσο για το μέλλον του Πάρκου Καινοτομίας με έδρα την Λάρισα, ο CEO ευελπιστεί πως θα χαρακτηρίζεται από ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων. «Τα επόμενα χρόνια το JOIST θα επεκταθεί σε άλλες χώρες, με πρώτο παράρτημα τη Βομβάη σε έναν χώρο 26.000 τ.μ., ενώ μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο για την επέκταση μας σε μια ακόμα Ευρωπαϊκή χώρα», αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης ενώ φιλοδοξεί πως μέσα στο 2024 θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο Πάρκο Καινοτομίας στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ήδη δεκάδες προτάσεις από πολλές περιοχές της χώρας.

Info: https://joistpark.eu/

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

//www.instagram.com/embed.js

Περισσότερα Εδω