Το γραφικό χωριό Καστράκι υπόσχεται -σε όσους το επισκεφθούν- ένα φουλ Σαββατοκύριακο.
Το Καστράκι βρίσκεται στο νομό Τρικάλων και είναι το πιο γνωστό που θα συναντήσετε κοντά στην Καλαμπάκα πηγαίνοντας προς Μετέωρα. Είναι κάτι λιγότερο από 90 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, με πολύ καλή οδική διαδρομή!
Φτάνοντας στο Καστράκι θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό.
Το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια και ενώ προπολεμικά διατηρούσε ανέπαφη την αγροτική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα τόπο αναψυχής των επισκεπτών που επιθυμούν να δουν τα Μετέωρα.
Αμφιθεατρικά χτισμένο στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, το Καστράκι έχει σημαντική τοπική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια ενώ όλα ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους.
Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια, μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά υπό τη σκιά των «Ιερών Βράχων». Το χωριό μάλιστα έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί δημοφιλές σημείο – ορμητήριο για τους επισκέπτες που φτάνουν εκεί.
Πως θα φθάσετε στο Καστράκι
Η Καλαμπάκα απέχει από την Αθήνα 330 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 225 χλμ. Επιπλέον να αναφέρουμε πως το τμήμα Ε65 διευκολύνει αφάνταστα τις μετακινήσεις όσων έρχονται από την Αθήνα, καθώς οι περισσότερες στροφές του Δομοκού παρακάμπτονται.
Φτάνοντας στα Τρίκαλα, εκεί που τελειώνει ο Ε65, ακολουθήστε με προσοχή τη σήμανση γιατί μπορεί να μπερδευτείτε μέχρι να μπείτε στην οδό Τρικάλων-Καλαμπάκας.
Το Καστράκι απέχει από τη λίμνη Πλαστήρα 65 χιλιόμετρα, από το Περτούλι 45 χλμ., από την Ελάτη 50 χλμ. και από το Μέτσοβο 60 χλμ.
Αξιοθέατα
Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, με χαράδρες, πλατώματα και τις απόκοσμες φιγούρες των “Ιερών βράχων» να ξεπροβάλλουν μέσα από το καταπράσινο τοπίο και να προσπαθούν, θαρρείς θαα αγγίξουν τα ουράνια. Η μυρωδιά της άγριας ρίγανης, της μέντας και των αγριολούλουδων πλημμυρίζει το τοπίο, ενώ οι Ιερές Μονές που ορθώνονται επιβλητικές σε ύψος 400 μ., ακροβατώντας πάνω στους μυτερούς βράχους, αποτελούν σύμβολα της απόλυτης πίστης και αφοσίωσης του ανθρώπου στο Θεό.
Επιβάλλεται η επίσκεψη στον ναό της Παναγίας της Δούπιανης, με τη σκήτη Δούπιανης, που αποτέλεσε κέντρο λατρείας των πρώτων ασκητών [11ου-12ου αι.]. Επίσης, αξιόλογες στάσεις είναι η Δρακοσπηλιά [βάθους 100 μ.], η Αγιά και τα ερείπια του αρχαίου κάστρου, το ασκηταριό του Αγ. Νικολάου Μπάντοβα ή Κοφινά που είναι λαξευμένο μέσα στο σπήλαιο του βράχου και η χαράδρα που χωρίζει το Καστράκι από την Καλαμπάκα, στην πλατεία Μεσοχώρι και το παλιό χωριό.
Μη χάσετε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα Μουσεία ψηφιακής Απεικόνισης & Γεωλογίας. Με δωρεάν πρόσβαση για το κοινό τα δύο αυτά μουσεία θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία των Μετεώρων μέσα από 3D ταινίες, πετρώματα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Το μουσείο Γεωλογίας βρίσκεται στο Καστράκι, ενώ το μουσείο ψηφιακής απεικόνισης στην έξοδο της Καλαμπάκας (προς Καστράκι).
Αποτελεί επίσης αγαπημένο προορισμό των αναρριχητών που είναι εντυπωσιασμένοι από τους βράχους στην περιοχή.
Ξακουστά έθιμα
Ένα έθιμο του χωριού είναι το κρέμασμα των μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Κάθε χρόνο στη γιορτή του οι κάτοικοι του χωριού και διάφοροι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας του ένα μαντήλι. Αναρριχητές αλλά και απλοί κάτοικοι αναρριχώνται για να ανεβάσουν τα καινούρια μαντήλια και να κατεβάσουν αυτά που είχαν ανεβάσει την περσινή χρονιά.
Το έθιμο ξεκίνησε από την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος στρατιώτης έκοβε δέντρα κάτω από το μοναστήρι. Χωρίς να το θέλει έκοψε το χέρι του, τότε η γυναίκα του βλέποντάς τον έτρεξε να τον βοηθήσει τάζοντας στον άγιο το μαντίλι της για να γίνει καλά ο άντρας της. Τότε αμέσως ένας κάτοικος του χωριού ανέβασε το μαντίλι στο μοναστήρι και το χέρι του έγινε όπως το είχε πριν.
Από τότε έχει που κρατά αυτό το έθιμο και κάθε χρόνο όλοι δίνουν τα δικά τους μαντίλια.
Που να μείνετε
Grand Meteora Hotel (Καστράκι, τηλέφωνο: 2432 077707): Το νεόδμητο ξενοδοχείο, έχει την καλύτερη θέα στα Μετέωρα. Τα όμορφα δωμάτια και οι καθαροί του χώροι έρχονται να συμπληρώσουν ιδανικά το σκηνικό.
Ξενώνας Βαβίτσας (Καστράκι, τηλέφωνο: 2432 078301): Φτιαγμένο με πέτρα και ξύλο, θα σας αφήσει ικανοποιημένους, αν δεν έχετε πολλές απαιτήσεις.
Που να φάτε
“Χάραμα”, στην είσοδο του Καστρακίου, μια ταβέρνα σε ένα όμορφο περιβάλλον με πολύ καλό φαγητό και άψογη εξυπηρέτηση
“Ζιώγας”, κλασικό ταβερνάκι που ανανεώθηκε για να γίνει ακόμα πιο όμορφο. Σταθερή αξία αποτελούν τα καλοψημένα ντόπια κρεατικά που συνοδεύονται από ολόφρεσκες πατάτες. Αφήστε χώρο για τα θαυμάσια γλυκά
“Γαρδένια”, απλό ταβερνάκι στην πλατεία στο Καστράκι, ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, που εξυπηρετεί και το μεσημέρι. Αξίζει να δοκιμάσετε γίγαντες γιαχνί, πολίτικη λαχανοσαλάτα αλλά και ψητά στα κάρβουνα. Μη χάσετε τη ξακουστή λαχανόπιτα της μαμάς του Νίκου.
Το σίγουρο είναι πως θα βρείτε αφενός τη γαλήνη που επιθυμείτε, αφετέρου θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε πολλά ξωκλήσια και αξιοθέατα στη γύρω περιοχή. Κορυφαίος, βέβαια, προορισμός τα Μετέωρα, ο επιβλητικός αυτός τόπος που αποτελεί αξέχαστη εμπειρία για όλους.
Και λίγο χιονισμένο Καστράκι…
Καστράκι από ψηλά
Τέλος, απολαύστε το όμορφο Καστράκι με πλάνα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, όπως το παρουσιάζει η drone art και το kalabakacity.gr.