Από το Επιμελητήριο Λάρισας ανακοινώνεται ότι συνεδρίασε στην Σκιάθο το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 5-6-2021.
Τα θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο ήταν ο τουρισμός , ο πρωτογενής τομέας, η μητρότητα των επιχειρηματιών και η εν γένει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε Περιφερειακό επίπεδο, στην μετά covid-19 εποχή, αλλά και μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Ιανού και του σεισμού.
Στη συνεδρίαση, εκτός από τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, συμμετείχαν οι Γεν. Γραμματείς: Χρήστος Τριαντόπουλος – Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς – Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Υπουργείου Οικονομικών και Άννα Στρατινάκη – Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πλήθος Επιχειρηματιών της Σκιάθου.
Το Επιμελητήριο Λάρισας εκπροσώπησε η κα Τζήκα Καλλιόπη, Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας και Α’ Αντιπρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, η οποία εξέφρασε την ανάγκη ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εργαζομένων γυναικών και συγκεκριμένα την ανάγκη ενίσχυσης της μητέρας επιχειρηματία κατά τις χρονικές περιόδους κύησης – λοχείας και ανατροφής τέκνων, χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες στηρίζονται, πολύ σωστά, όλες οι γυναίκες μισθωτές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον με αντίξοες συνθήκες.
Η κα Τζήκα, αναφερόμενη στο υπόμνημα που στάλθηκε πρόσφατα, στα Υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, στην ΚΕΕΕ και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, από το Επιμελητήριο Λάρισας και την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου, το οποίο υποστηρίζεται και από το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), τόνισε τις προτεινόμενες παροχές για την στήριξη της μητρότητας των Επιχειρηματιών:
– Καταβολή στην Επιχειρηματία Μητέρα μηνιαίου βοηθήματος (κλιμακούμενου σύμφωνα με τον τζίρο της Επιχείρησης) για 13 μήνες.
– Πρόβλεψη επιδοτούμενων προγραμμάτων για την πρόσληψη πρόσθετου εργαζόμενου για να εξυπηρετηθεί η επιχείρηση.
– Μείωση σε εύλογο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών της επιχειρηματία αυτοαπασχολουμενης μητέρας.
– Πρόβλεψη πρόσθετου επιδόματος κάλυψης κόστους βρεφονηπιακού σταθμού για κάθε τέκνο.
Επίσης τόνισε τα οφέλη που προκύπτουν από τις ενέργειες αυτές και είναι πολλαπλά:
– Κινητοποίηση περισσότερων Γυναικών να εμπλακούν με το επιχειρείν.
– Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Γυναικείου δυναμικού της χώρας.
– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
– Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας , στις συγκυρίες που διανύει.
– Στήριξη του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας που μαστίζει την χώρα.
Κατατέθηκε επίσης από την Γ.Γ του Επιμελητηρίου Λάρισας στον Γ.Γ Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, μια πρόταση τήρησης του Γαλλικού μοντέλου στήριξης αυτοαπασχολουμένων Γυναικών, μετά από σχετική έρευνα του ΕΕΔΕΓΕ, δεδομένου ότι ταιριάζει η κοινωνική δομή της Γαλλίας με την χώρα μας.
Την πλήρη στήριξη της πρότασης της κας Τζήκα εξέφρασε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, η Ομοσπονδία Εμπόρων Μαγνησίας και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων.
Το Επιμελητήριο Λάρισας, όντας πολύ κοντά στην Μικρομεσαία επιχείρηση και ιδίως στην Γυναίκα Επιχειρηματία, αφουγκραζομενο τα εμπόδια της αυταπασχολουμενης γυναίκας στον δρόμο του Επιχειρείν, προσπαθεί να βρει λύση σε ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικο και επαγγελματικό πρόβλημα, το οποίο υφίσταται ανέκαθεν και να αλλάξει τα δεδομένα.