Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπλαση της Λεωφόρου Καραμανλή, εκτός από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που συγκέντρωνε μέχρι σήμερα, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται νέες εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητας, που πάντα χαρακτήριζαν, άλλωστε, την πόλης της Λάρισας. Δεν θα ήταν υπερβολή, λοιπόν, να πει κανείς ότι το επόμενο project ανάπτυξης της Λάρισας είναι η Λεωφόρος Καραμανλή …

Η Λεωφόρος Καραμανλή, αποτελεί ένα από τα πολλά έργα «πνοής» που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Λάρισα. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό έργων 62,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τρεις επιμέρους εργολαβίες.

Αυτό που καταλαβαίνει κανείς σήμερα διασχίζοντάς την, είναι ότι εκτός από λύση στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης της Λάρισας που ήταν και ο αρχικός στόχος, η Λεωφόρος Καραμανλή απέκτησε μια δική της ζωή και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της Λάρισας.

Γύρω από τους 8 υφιστάμενους κυκλικούς κόμβους, οι δύο εκ των οποίων είναι ακόμη υπό κατασκευή, αλλά και στα δύο επιπλέον σημεία που πρόκειται να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον (κόμβος Βιοκαρπέτ και Νίκαιας) έχουν αναπτυχθεί πολλές επιχειρήσεις φορητής και μη εστίασης, με χαρακτηριστικές τις street καντίνες γύρω από τις οποίες αναπτύσσονται καθιστικοί χώροι.

Το πρώτο καφέ επί της Λεωφόρου Καραμανλή έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, το Mikel στο κυκλικό κόμβο απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Μετά την ανακατασκευή όμως της οδικής αρτηρίας, από το Κουλούρι μέχρι το ύψος της Βιοκαρπέτ, έχουν ήδη ανοίξει άλλα 4 καταστήματα, (Detox, δύο Bruno, Franklin), ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν ακόμη ένα Bruno λίγο πριν το Fashion City Outlet και ένα Detox λίγο μετά τη Βιοκαρπέτ. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς το εμπορικό κέντρο και τα McDonalds αντιλαμβάνεται τη δυναμική που αποκτά η περιοχή.

Φαίνεται πως με τις πεζοδρομήσεις παραπλεύρως της Λεωφόρου Καραμανλή, δημιουργήθηκε ένα ασφαλές δίκτυο κίνησης πεζών και στάσεων για αστικά λεωφορεία, το οποίο, εκτός από τους περίοικους και τους εργαζόμενους στις όμορες επιχειρήσεις, το επιλέγουν και πολλοί Λαρισαίοι για να πιούν ένα διαφορετικό καφέ.

Η Λεωφόρος Καραμανλή, είναι ο δρόμος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και φέρνει στο μυαλό πολλές αναμνήσεις, καθώς πρόκειται για το κομμάτι της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης που περνούσε μέσα από την πόλη της Λάρισας. Η Εθνική Οδός 1 (ΕΟ1), όπως αποκαλούνταν, έλαβε την αρίθμησή της το 1963 και αποτελούσε οδό ταχείας κυκλοφορίας της Ελλάδας με μήκος 605χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του βόρειου τμήματος της Καραμανλή, από την 110 Π.Μ. έως την οδό Βόλου και το κεντρικό τμήμα από την οδό Βόλου έως το 303 ΠΕΒ. Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σε εξέλιξη μελέτες στο βόρειο τμήμα:

  • από τη διασταύρωση της 110 ΠΜ έως τον ισόπεδο κόμβο της Σ. Καράγιωργα
  • από τον ισόπεδο κόμβο της Σ. Καράγιωργα έως τον αντίστοιχο του Συκουρίου ενώ στο νότιο τμήμα εκπονείται μελέτη
  • από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στη Βιοκαρπέτ
  • Τέλος, στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται η μελέτη για το τμήμα από τον κόμβο Συκουρίου έως τον κόμβο Γυρτώνης.

E.M.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω