Στο τετράπτυχο «καθαρές κουβέντες, καθαρά χέρια, γνωστική επάρκεια και διάθεση για προσωπικές επαναστάσεις» ο υποψήφιος για την προεδρία στο Επιμελητήριο Λάρισας και επικεφαλής της «Νέας Επιμελητηριακής Δράσης» κ. Κωνσταντίνος Γουργιώτης, συμπυκνώνει τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα, εφόσον ο ίδιος είναι ο νικητής των εκλογών.

Με ξεκάθαρη την πεποίθηση, πως το επιχειρείν στην περιοχή της Λάρισας αξίζει περισσότερα, μιλά για ένα νέο μοντέλο διοίκησης στο Επιμελητήριο Λάρισας που θα αφήνει την υλοποίηση στους έχοντες τη γνωστική επάρκεια, στους τεχνοκράτες. Και θα φιλοδοξεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους.

Και όλα τα παραπάνω, με τη δέσμευση πως η νέα θητεία του Επιμελητηρίου θα αφήσει πίσω της τη θεωρία και θα προχωρήσει στην… πράξη!

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Για ποιο λόγο είστε υποψήφιος;

Κύριε Ράιδε, σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την πρόσκληση. Μετράω ήδη μία διαδρομή 7 ετών στο επιμελητήριο. Οπότε μπορώ να σας πω με ασφάλεια ότι έχω μία σαφή εικόνα της κατάστασης και να ομολογήσω ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Θα μου πείτε τι; Ενεργοποίηση κάθε εργαλείου και χάραξη μίας στρατηγικής που θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η αγορά της Λάρισας ένα βήμα παραπάνω. Η αδράνεια είναι πολυτέλεια στις ημέρες μας. Σε μία εποχή όπου το επιχειρείν καλείται να επιβιώσει και να αναπτυχθεί απέναντι σε πλήθος προκλήσεων.

Η οικογένειά μου διαχρονικά έχει προσφέρει στην πόλη και θέλω από την πλευρά μου να συνεχίσω αυτή την παράδοση, με τις ιδέες μου, τις γνώσεις μου, μαζί με την πολυπληθή ομάδα αξιόλογων ανθρώπων που πιστεύουμε στο ίδιο όραμα, να αφήσουμε μία σημαντική παρακαταθήκη στην πόλη.

Πολλά μέλη του Επιμελητηρίου υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν τον ρόλο του. Ποιος είναι αυτός και γιατί πιστεύετε ότι δεν είναι τόσο ενεργός ώστε να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά;

Η πικρή αλήθεια είναι πως ως θεσμός το Επιμελητήριο έχει αφήσει στην αγορά ένα ουδέτερο, άχρωμο, άγευστο και άοσμο αποτύπωμα. Δεν είναι μομφή για τους προηγούμενους. Θεωρώ πως έκαστος έκανε τη δική του προσπάθεια και κρίθηκε από το αποτέλεσμα.

Όμως για μένα η μεγαλύτερη αποτυχία όπως είπατε στην ερώτησή σας, είναι πως δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες οι οποίοι επί της ουσίας δεν γνωρίζουν τον ρόλο του. Και δεν τον γνωρίζουν διότι αυτός δεν έχει κοινωνηθεί ώστε να γίνουν γνωστές οι δυνατότητες που υπάρχουν. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα. Με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με μία ευρύτερη ατζέντα πρωτοβουλιών και δράσεων. Με περισσότερη γνωστική επάρκεια να χτίσουμε ένα αποτελεσματικότερο επιμελητήριο.

Τι νέο πρεσβεύετε εσείς ως υποψήφιος μέσα από το πρόγραμμά σας; Θα ήθελα να μου μιλήσετε για τις πέντε προτεραιότητες που βάλατε στην ανοιχτή σας ομιλία το περασμένο καλοκαίρι.

Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να ζητάμε την ψήφο των μελών με γενικές και αόριστες τοποθετήσεις. Δεν είμαστε στην εποχή των παχέων αγελάδων και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Γι’ αυτό και μίλησα για πέντε βήματα που για εμάς αποτελούν ένα σύγχρονο ευαγγέλιο, μία συμφωνία ευθύνης με την αγορά, με στόχο να κάνουμε μαζί με αυτά τα πέντε βήματα, άλματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.

Βήμα πρώτο: σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια να δημιουργήσουμε το brand name LARISSA, την εταιρική ταυτότητα του νομού μας με διεθνή διαγωνισμό.

Βήμα δεύτερο: Ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις μας, είναι η έλλειψη εξιδεικευμένων τεχνιτών και επαγγελματιών.

Βήμα τρίτο: Η εξωστρέφεια. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οτιδήποτε άλλο θα ήταν απλώς αυτοκτονικό. Βήμα τέταρτο: Επιτέλους θα εφαρμόσουμε άμεσα το πρόγραμμα των 50 χιλιομέτρων. Βήμα Πέμπτο: Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε στη Λάρισα ένα συνεδριακό, επιχειρηματικό κέντρο. Γιατί, όραμά μας είναι να μπει η περιοχή μας στο εθνικό και διεθνές καλεντάρι εταιριών που οργανώνουν συνέδρια και εκθέσεις. Τα οφέλη για την Λάρισα είναι πολλαπλά.

Τα τέσσερα πρώτα βήματα είναι υλοποιήσιμα εντός της θητείας, το πέμπτο όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται περισσότερο χρόνο, προετοιμασία και προπαντός συνέργειες.

Πρέπει να πάψουμε να συγχέουμε την διοίκηση με τη διαχείριση. Άλλο το να χαράξω την πολιτική ως αιρετή ηγεσία του Επιμελητηρίου και άλλο να την υλοποιήσω στην πράξη.

Θα ήθελα να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στην εξαγγελία σας για μάνατζερ. Δηλαδή θα φέρετε τεχνοκράτες να κάνουν τη δουλειά; Και εσείς ως διοίκηση – αν εκλεγείτε – τι θα πράξετε;

Αν είναι δυνατόν κ. Ράιδε, εν έτει 2024 να πιστεύουμε ότι όποιος εκλέγεται ως διοίκηση σε έναν τόσο νευραλγικό και πολυσχιδή φορέα όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, έχει και την επάρκεια να εκτελέσει με επιτυχία το σύνολο των περίπλοκων αντικειμένων. Με απλά λόγια, πρέπει να πάψουμε να συγχέουμε την διοίκηση με τη διαχείριση. Άλλο το να χαράξω την πολιτική ως αιρετή ηγεσία του Επιμελητηρίου και άλλο να την υλοποιήσω στην πράξη. Εκεί θεωρώ πως είναι το ζωτικής σημασίας λάθος που συμβαίνει και δεν φθάνουμε ποτέ από τις καλές προθέσεις στο αποτέλεσμα. Καλές προθέσεις είχαν όλοι οι προκάτοχοί μας. Αποτέλεσμα όμως;

Γι’ αυτό και βασικός μας στόχος είναι να εξαντλήσουμε τον επιμελητηριακό νόμο με πρόσληψη επαγγελματιών managers. Να δημιουργήσουμε μια ομάδα αιρετών και εκλεγμένων με βαθιά γνώση των προβλημάτων, που θα «τρέξουν» το επιμελητήριο με τον ίδιο τρόπο που διοικούμε τις επιχειρήσεις μας. Έτσι, θα οργανώσουμε μια διοίκηση που μαχητικά θα βρίσκεται δίπλα στον κάθε επιχειρηματία του Νομού μας. Όχι αντιδρώντας εκ των υστέρων, αλλά προκαταβάλλοντας τις εξελίξεις. Να αφήσουμε τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά σωστά.

Πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στην αγορά; Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει περισσότερο;

Αυτή τη στιγμή η αγορά βρίσκεται στο μεταίχμιο. Κάποιοι κλάδοι λειτουργούν καλά, κάποιοι άλλοι λόγω της παγκοσμιοποίηση έχουν ατονίσει. Για παράδειγμα το ρούχο βρίσκεται σε μεγάλη κρίση σε αντίθεση με τις κατασκευές που βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Δε σας κρύβω, πως αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι η αδυναμία του κράτους να βοηθήσει επί της ουσίας την επιχειρηματικότητα. Μένουμε και πάλι στις καλές προθέσεις. Ως νέα διοίκηση θέλουμε να λειτουργήσουμε υποβοηθητικά σ’ αυτή την προβληματική σχέση. Να γίνουμε γέφυρα μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτείας ώστε κάνουμε βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω.

Δε μπορεί για παράδειγμα στον Τουρισμό που αποτελεί βαριά βιομηχανία της χώρας, να εξαγγέλλονται δέκα φόροι. Το ίδιο και για την εστίαση. Πυροβολούμε τα πόδια μας με τέτοιες νοοτροπίες.

Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό και από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, την παραδοχή πως χρειάζονται αρκετά δις ευρώ για τη Θεσσαλία, στην επόμενη ημέρα από της πλημμύρες. Ένας χρόνος ήδη πέρασε. Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς αν θέλουμε να μη χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης.

Η Θεσσαλία ακόμη δεν έχει ανανήψει από τις καταστροφές των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο αντίκτυπος στο επιχειρείν ποιος είναι;

Το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας της Λάρισας προέρχεται από τις αγροτικές δραστηριότητες. Άρα ο αντίκτυπος είναι σοβαρότατος στην αγορά. Σιγά – σιγά εμφανίζεται μία κάποια ανάκαμψη στον ορίζοντα.

Νομίζω όμως πως στην παρούσα συγκυρία χρειαζόμαστε ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ ως Θεσσαλία για να ανανήψουμε και να μπούμε στις ράγες της ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό δε μπορεί να συμβεί με εμβαλωματικές πρωτοβουλίες από πλευράς πολιτείας, ούτε με προβληματικούς μηχανισμούς αποζημιώσεων που αφήνουν πίσω τους ίσως περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρούν να λύσουν. Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό και από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, την παραδοχή πως χρειάζονται αρκετά δις ευρώ για τη Θεσσαλία, στην επόμενη ημέρα από της πλημμύρες. Ένας χρόνος ήδη πέρασε. Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς αν θέλουμε να μη χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης.

Γιατί να σας ψηφίσει το μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου; Ποιο μήνυμα του στέλνετε;

Όπως σας προανέφερα, οι  επιχειρήσεις σήμερα λειτουργούν και αναπτύσσονται μέσα σε ένα  περιβάλλον διαρκώς εξελισσόμενο, μεταβαλλόμενο. Γεμάτο προκλήσεις που απαιτεί κατά την άποψή, μου τέσσερα στοιχεία που εμείς πιστεύω ακράδαντα πως διαθέτουμε καθαρές κουβέντες, καθαρά χέρια, γνωστική επάρκεια και διάθεση για προσωπικές επαναστάσεις. Γιατί ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ, αν εμείς οι ίδιοι δεν δείξουμε την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε εαυτούς.

Καλά τα οράματα λοιπόν, αλλά οφείλουμε να περάσουμε στις πράξεις. Είμαστε εδώ όχι μόνον για να ονειρευτούμε μία αγορά με καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις, με ανάπτυξη και ευημερία, αλλά για να το κάνουμε πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση κ. Γουργιώτη.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω