Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Αργυρόπουλου, πέραν των όποιων εντυπώσεων ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτώβρη, ανέδειξε το υπαρκτό πρόβλημα της πληρότητας του εβραϊκού νεκροταφείου, που αναζητά επειγόντως λύση.

Το στίγμα του μεγέθους του προβλήματος έδωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας σε ανακοίνωσή της παρεμβαίνοντας την προηγούμενη Παρασκευή στην αντιπαράθεση των δύο δημοτικών παρατάξεων. «Επειδή η Εβραϊκή θρησκεία απαγορεύει την εκταφή των νεκρών και ο υπάρχων χώρος του εβραϊκού νεκροταφείου είναι σχεδόν πλήρης, εδώ και αρκετό καιρό υποβάλαμε αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή για παραχώρηση μιας μικρής εφαπτόμενης έκτασης, για τις ανάγκες ταφής των μελών μας τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στον χώρο που είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως νεκροταφείο, στην περιοχή της Αντ θούπολης, και είναι κενή» τόνισε στην ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, ξεκαθαρίζοντας ότι το αίτημα δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό.

Επιλέγοντας, ωστόσο, τη διατύπωση «το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης από τις αρμόδιες Δημοτικές υπηρεσίες» αφήνει τα πάντα ανοι- χτά, χωρίς παράλληλα να προσδιορίζει τον χρόνο λήψης της απόφασης από τη Δημοτική Αρχή.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το αίτημα της επέκτασης του εβραϊκού νεκροταφείου υποβλήθηκε την προηγούμενη δημοτική περίοδο (2014-2018), αίτημα που δεν απαντήθηκε. Με το πρόβλημα της μείωσης των κενών θέσεων για ταφές να διογκώνεται, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας επανήλθε πέρυσι με νέο αίτημα σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών της Κοινότητας για τις επόμενες δεκαετίες με τις πιέσεις προς τη Δημοτική Αρχή για θετική ανταπόκριση να εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Επισήμως, πέραν των προφορικών διαβεβαιώσεων, η Δημοτική Αρχή δεν έχει αποφασίσει αναφορικά με το αίτημα, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά και την πρώτη απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Κώστα Αργυρόπουλου. «Αρχικά να σημειωθεί πως δεν εξετάζεται, ούτε μελετάται, ούτε προωθείται καμία επέκταση του Κοιμητηρίου» σημείωνε η Δημοτική Αρχή και πρόσθετε: «Αυτό που θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αίτημα της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας για παραχώρηση μικρής έκτασης εντός του υφιστάμενου Κοιμητηρίου προς την Κοινότητα για τις δικές της θρησκευτικές ανάγκες».

Ανεπίσημα, όμως, κατανοώντας το πρόβλημα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να παραχωρήσει χώρο χωρίς να έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες όπως προκύπτει από τη μελέτη για τη διαμόρφωση του παλαιού νεκροταφείου σε Πάρκο Μνήμης και Ιστορίας, έργο ιδιαίτερης σημασίας για τον Δήμο Λαρισαίων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και από ιδίους πόρους, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής και ενόψει της προκήρυξης του έργου έχουν γίνει από τον Δήμο προπαρασκευαστικές εργασίες που αφορούν το καθάρισμα. Στο πλαίσιο αυτ τό και με δεδομένη την πίεση της Κοινότητας στελέχη του Δήμου μέτρησαν τον χώρο που θα μπορούσε να παραχωρηθεί στο εβραϊκό νεκροταφείο εάν μετ τατοπιζόταν οι τοίχος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για χώρο 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων έναντι της αρχικής σκέψης για παραχώρηση 1.200 τετραγωνικών μέτρων. Η διαμόρφωση αυτή προβλέπεται στη μελέτη του Πάρκου Μνήμης και Ιστορίας σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Σούλτη, ο οποίος δηλώνει ότι το έργο είναι έτοιμο για προκήρυξη από τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Συμπλήρωσε δε ότι είναι το μοναδικό έργο από τα προγραμματισμένα της παρούσας τετραετίας που δεν έχει προκηρυχθεί, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι μπορεί να προκηρυχθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Όπως σημειώνεται και στην τεχνική περιγραφή, «το έργο «Ανάπλαση Παλαιού Δημοτικού Κοιμητηρίου Λάρισας σε πάρκο «Μνήμης και Ιστορίας της πόλης» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της πόλης που αφορά στην εφαρμογή και υλοποίηση παρεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία ενεργοποιώντας μνημεία, διαδρομές, μουσειακούς χώρους ως μέρη μιας αφήγησης για την πόλη.

Το Παλαιό Κοιμητήριο της Λάρισας είναι μια περιοχή με σημαντικό ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που χρίζει ανάδειξης και σύνδεσης χωρικά και νοη- ματοδοτικά με τα σημεία αποτύπωσης της ιστορικό- τητας της πόλης και των ανθρώπων της. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης παρέμβασης σχεδιάζεται να υλοποιηθούν έργα που θα εμπλουτίσουν το αστικό περιβάλλον προσφέροντας χώ- ρο για την ανάπτυξη του πολιτισμού, των υπαίθριων δράσεων, της περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς και της αισθητικής, της λειτουργικής και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μέσα από τις υποδομές που μελετώνται. Το Κοιμητήριο κοσμούν αγάλματα και έργα από μετ γάλους γλύπτες, αλλά και έργα που φιλοτέχνησαν λαϊκοί μαρμαρογλύπτες με όλη την ευρηματικότητα και τον συναισθηματισμό που αποτυπώνουν, εκφράζοντας τους δεσμούς αγάπης των συγγενών. Μέσω των ταφικών μνημείων, ζωντανεύει η ιστορία της Λάρισας κι όχι μόνο, η απελευθέρωση, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Εθνική Αντίσταση, οι βομβαρδισμοί, μνήμες και ονόματα. Η δημιουργία ενός πάρκου ευαισθησίας είναι σεβασμός στην ιστορία και κέρδος στη μνήμη και εξυπηρετεί την ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία (Δημ. Κατσανάκης)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω