Με την αποχή της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023, να φτάνει το 47,17% δεν είναι λίγα τα ερωτηματικά που γεννιούνται στους πολίτες για το πως καταλήξαμε σε αυτό το σημείο και τί μέλλει γενέσθαι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Την πρόσφατη συμπεριφορά των Ελλήνων στην κάλπη σχολιάζει στο onlarissa.gr η πολιτική αναλύτρια του RASS κα Μαρία Καρακλιούμη τονίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή θυμίζει τις εθνικές εκλογές του 2012, αφού και τότε το αντίστοιχο ποσοστό είχε φτάσει 34,88%.
Σε ερώτηση για το πως κρίνει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, η κα Καρακλιούμη επισημαίνει ότι «η εκλογική διαδικασία δεν φάνηκε να αφορά 795.000 ανθρώπους, από τη στιγμή που δεν προσήλθαν στις κάλπες, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους».
Για τη συνολική εικόνα της χώρας η αναλύτρια συμπεραίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου πρέπει να μας τρομάζει ως λαό.
Και διευκρινίζει ότι «κάποτε οι Έλληνες συμμετείχαν σημαντικά στις εκλογές ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία και τώρα πλέον έχουν αντιστραφεί τα δεδομένα, με τους Ευρωπαίους να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα τι θα ψηφίσουν εν αντιθέσει με τους Έλληνες»∙ κάτι που οφείλεται στην πολιτική που έχει δει ο κόσμος να ασκείται τα τελευταία χρόνια και πλέον έχει κορεστεί, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορεί να «καταναλώσει» άλλη.
«Ο Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι τα κόμματα δεν μπορούν να του λύσουν τα προβλήματα» υπογραμμίζει η κα. Καρακλιούμη και μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως φταίνε οι ηγεσίες που ο κόσμος έγινε «τζιχαντιστής» ψηφοφόρος (εννοώντας τους ψηφοφόρους που στράφηκαν σε ακροδεξιά κόμματα), καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει συλλογικότητα, ούτε κοινός στόχος.
Βλέποντας ένα σεβαστό ποσοστό (περίπου 17%) όσων δεν ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 να επιλέγει τελικά ως «φωνή» του στο Κοινοβούλιο την παράταξη των «Σπαρτιατών», διερωτάται «μήπως αυτή η μερίδα του κόσμου δεν νιώθει μέρος του κάδρου της δημοκρατίας;» και συμπληρώνει ότι «η καινούργια κυβέρνηση καλείται να καταφέρει να εντάξει στο πλαίσιο της συμπερίληψης και αυτούς τους ψηφοφόρους», αφού η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάτι και μόνο η –εκάστοτε- κυβέρνηση μπορεί να παρακινήσει τον κόσμο.
Για το αυξημένο ποσοστό των «Σπαρτιατών» -που τελικά τους εισάγει στη Βουλή- η πολιτική αναλύτρια του RASS εξηγεί «πως δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις προβλήματα όπως αυτό της ακροδεξιάς, με διοικητικού τύπου μέτρα». Ενώ για την περίπτωση του κ. Ηλία Κασιδιάρη απορεί «πώς μπορεί ένας άνθρωπος στη φυλακή να έχει τη δυνατότητα να στέλνει «μηνύματα» από εκεί και να κινητοποιεί κόσμο προς ένα νέο κόμμα, ο οποίος έρχεται στην κάλπη και δίνει τη «νίκη» σε αυτό;».
Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα Καρακλιούμη αναφέρει συμπερασματικά πως “για το καλό της Ελλάδας θα πρέπει να συνεργαστούν τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά αντ’ αυτού υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός κυρίως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ”.
Αντιθέτως, η ύπαρξη των κομμάτων «Ελληνική Λύση», «ΝΙΚΗ» και «Σπαρτιάτες» στη Βουλή “είναι αρκετά επίφοβο πως ίσως πληγώσει περισσότερο τη χώρα”.
Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Παπαοικονόμου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις