Επίσημη πρόταση από τον ΟΗΕ δέχθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας να παρουσιάσει τη δουλειά του για τα πρωτεϊνικά μπισκότα από υποπροιόντα τυροκομείων.
Τα πρωτεϊνικά μπισκότα που έχουν δημιουργηθεί από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι προϊόντα αμιγώς πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια επιστημονική κατάκτηση που δίνει λύση στην απορρύπανση περιοχών όπου λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα δευτερογενές επισιτιστικό προϊόν στο οποίο περιέχονται όλες οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.
Αναλυτικότερα: Μετά από έρευνα ετών η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δ. Κουρέτα (τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κατάφερε να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος». Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η λύση του προβλήματος αφορά στην περιοχή της Λάρισας και ειδικά στην Ελασσόνα την πιο σημαντική περιοχή στην τυροκομία στη χώρα.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σύσταση του υποπροϊόντος και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες του με μια παγκόσμια πατέντα, τη δημιουργία πρωτεϊνικών μπισκότων, που παράγονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την επεξεργασία του τυρόγαλου και παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεντρώνουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, καθώς και απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απορρύπανση των περιοχών που αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που δημιουργείται ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας.
Έτσι με την διατροφή των πρωτεϊνικών μπισκότων επιτυγχάνεται ταυτόχρονα:
- Απορρύπανση περιοχών με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα
- Τόνωση της «πράσινης επιχειρηματικότητας»
- Ενίσχυση της καινοτομίας και προσθήκη επιπλέον «προστιθέμενης αξίας» στα ελληνικά προϊόντα
- Διάθεση σε πρόσφυγες την περίοδο που διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες και η διατροφή τους δεν είναι η ενδεδειγμένη.