Την τουρκική ομάδα Μπεσίκτας από την ομώνυμη περιοχή της Κωνσταντινούπολης αντιμετώπισε ο Απόλλωνας Σμύρνης στο τέλος του 1935 στην Αθήνα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί επισκέψεις των Απολλωνιστών στην Τουρκία και αγώνες με τουρκικές ομάδες.

Η διοργάνωση την τελευταία Κυριακή του χρόνου εν μέσω εορταστικής περιόδου, δεν βοήθησε στην προσέλευση των φιλάθλων, άρα και στην εισπρακτική επιτυχία του αγώνα, αν και ο αριθμός των θεατών κρίθηκε ικανοποιητικός αλλά όχι αντίστοιχος της βαρύτητας ενός διεθνούς αγώνα.

HABER 30-12-1935

Η εφημερίδα «Αθλητική Ημέρα» στις 30-12-1935 σχολιάζει για τον αγώνα που προηγήθηκε: «Ένα ματς ελληνοτουρκικό στην Αθήνα είναι κάτι το εξαιρετικά σοβαρό. Είναι άλλωστε το πράγμα τόσο σπάνιο ώστε να προκαλή το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, είτε ταράζουν τη σκέψι του κακά παρελθόντα, είτε την γλυκίνουν όνειρα μέλλοντος ωραίου, είτε τον απασχολούν απλώς τα γεγονότα ως αγώνες στον οποίο υπάρχουν μόνο αντίπαλοι στο στίβο χωρίς γενικωτέρα αποστολή και γενικωτέρα εκπροσώπησι».
Ομοίως και η «Αθλητική Φωνή», που αναφέρει ότι το εργάσιμο της τελευταίας Κυριακής του χρόνου, δημιουργεί μία κατάσταση, ώστε: «για να μπορέση κανείς να παρακολουθήσει τον ελληνοτουρκικό αγώνα χρειαζότανε ολόκληρη μανούβρα». Και συμπληρώνει: «Αφού σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις της ζωής μας η Ελληνοτουρκική φιλία είχε την εφαρμογή της και το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να μείνη πίσω, πήρε και αυτό το μέρος του στη γενική αυτή συναδέλφωσι».

Son Posta 30-12-1935

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» δίνει την πληροφορία ότι οι θεατές ήταν 1.500 και οι τιμές των εισιτηρίων ήταν 35, 20 και 15 δραχμές. Ως προς το σχόλιό της για τον αγώνα: «Η χθεσινή “πρεμιέρα” των Τούρκων δεν ικανοποίησε τους φιλάθλους. Η Μπεσίκτας ημπορεί να είναι ομάς συμπαθής – διότι είναι τουρκική, ημπορεί να είναι επίσης φιλότιμος. Τα χαρίσματα αυτά δεν την εξιλεώνουν δια την τεχνική της ανεπάρκεια και το πτωχό παίξιμό της».

Yeni Asır 31-12-1935

Οι προσδοκίες ήταν πολλές ως προς τη δυναμική της τουρκικής ομάδας, που είχε κερδίσει στην Τουρκία μικτή ομάδα Παναθηναϊκού και Απόλλωνα με 7-2, αλλά και είχε φέρει 1-1- με τον Παναθηναϊκό.
Όπως γράφει μετά την ισοπαλία που ήρθε στον αγώνα με τον Απόλλωνα στην Αθήνα, με 2-2- η εφημερίδα «Αθλητισμός»: «Περιμέναμε να δούμε μία ομάδα ως σύνολον, τελεία, να δούμε παίκτας ανωτέρας κλάσεως, περιμέναμε να χειροκροτήσουμε τεχνικές φάσεις, μεγάλες προσπάθειες, έξυπνα κόλπα, κ.τ.τ. Αλλά δυστυχώς η τουρκική ομάς ως πρώτη μεν εντύπωσις μας παρουσιάσθη σαν να μην υπολογίζη τον αντίπαλόν του, τελικώς όμως, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, δυνάμεθα να υποστηρίξουμε ότι δεν είναι παρά μία μετρία ομάς, η οποία ασφαλώς θα αποκομίση αρκετά τέρματα εκ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού».

30-12-1935-Αθλ.-Ημέρα

Άλλη εκτίμηση έχει η εφημερίδα «Αθλητική Φωνή», που αναφέρει ότι: «Εάν κρίνη κανείς από το χθεσινόν ικανοποιητικόν παιχνίδι των Τούρκων, το οποίον λόγω της κοπώσεως την οποίαν είχον υποστή λόγω του ταξιδίου,, οι παίκτες της Μπεσίκτας, δεν είναι το καλύτερον που δύναντο να αποδώσουν οι Κωνσταντινουπολίται, ο αυριανός αγών προμηνύεται εκτάκτου ενδιαφέροντος. Διότι οι Τούρκοι θα είναι τελείως ξεκούραστοι και ως εκ τούτου η εμφάνισής των θα είναι καλλιτέρα της χθεσινής».

Μπεσίκτας: Μεμέτ Αλή, Νουρή, Αδνάν, Φαρούκ, Χουσνή, Φειζί , Χαγιάφ, Μπαμπίνος, Χακή, Σερέφ, Εσρέφ

Απόλλων: Παπαντωνίου, Γάσπαρης, Χατζηβασίλης, Γκίκας, Δεληγιάννης, Βουβουδάκης, Πανανός, Αντικάκης, Ρούσσος, Δημητρίου, Χατζησάββας

Η διακύμανση του σκορ ήταν 0-1 ημίχρονο, 1-1, 2-1, 2-2
Οι σκόρερς ήταν Εσρέφ, Δεληγιάννης, Δημητρίου, Σερέφ

KURUN 30-12-1935

Μπορεί στους επόμενους αγώνες ο Παναθηναϊκός με 2-1 και ο Ολυμπιακός με 2-1, να κέρδισαν την Μπεσίκτας, αλλά δυστυχώς το εισπρακτικό μέρος και πάλι δεν δούλεψε, αφού στο οργανωτικό επίπεδο η επιλογή των γιορτών και η μάλλον όχι καλή προετοιμασία στο επικοινωνιακό – διαφημιστικό πεδίο δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ο Απόλλωνας Σμύρνης στην Τουρκία το 1933

Η «ελαφρά ταξιαρχία» επιστρέφει στη γενέθλια γη – 1932 ο Απόλλωνας στη Σμύρνη 

Eλληνοτουρκικά

Ο Άρης στο στάδιο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης – 1930

1930: Ο Άρης Θεσσαλονίκης στην Τουρκία – Οι αγώνες με Φενέρ Μπαξέ και Γαλατασεράι

Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

1930: Σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου – Ινονού και αθλητική γιορτή Παλλεσβιακός – Idman Yurdu: 3-2

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας “διαρκείας” από τη Χίο μέχρι τη Σμύρνη

Αγώνας ελληνοτουρκικής φιλίας (video)

Φιλικό ματς Παλλεσβιακού -Καρσίγιακα στην Καλλονή Λέσβου (video)

93 χρόνια ιστορίας αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τον Παλλεσβιακό

Έρχονται στο sports.ert.gr

Σάββατο 12/02/2022: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Χανιά, ο «Άφοβος» και ο Ινδός Φακίρης στο γήπεδο

Σάββατο 19/02/2022: Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων

Σάββατο 26/02/2022: Ιωνία Χανίων 1924: Ο ποδοσφαιρικός όμιλος των Προσφύγων με τα στρατιωτικά άρβυλα

Περισσότερα Εδω