Σημαντική εξέλιξη υπήρξε στο θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, που περιλαμβάνει την σύνδεση των δύο αρχαίων θεάτρων με άλλα μνημεία της πόλης καθώς και τον Μύλο του Παπά και το μνημείο του Ιπποκράτη, την εβδομάδα που μας πέρασε και δη την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου μετά την συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη και άλλων μελών της Δημοτικής Αρχής με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο onlarissa.gr o αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σούλτης, η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την εξέταση της πρότασης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας με τον τίτλο “Καταγραφή στοιχείων για την ανάδειξη κτιριακών καταλοίπων ιστορικού κέντρου Λάρισας” η οποία συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Λαρισαίων και Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει εγκριθεί ήδη από το 2018 από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που αναμένεται να βγει σύντομα και αποφασίστηκε η έναρξη μελέτης από το Δήμο Λαρισαίων για τα έργα που αφορούν στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Λαρισαίων. «Ξεκινούμε άμεσα τη δική μας μελέτη ώστε μόλις έχουμε στα χέρια μας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αναμένονται σύντομα σύμφωνα με την εκτίμηση που έχουμε, να είμαστε καθόλα έτοιμοι να προχωρήσουμε. Είναι ξεκάθαρη η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός “οδηγού” που θα κατευθύνει τον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λάρισας ακολουθώντας μια ενιαία διαδρομή.» είπε χαρακτηριστικά.
Η ενοποίηση των δύο θεάτρων της πόλης με άλλα μνημεία στηρίζεται στη χάραξη μιας διαδρομής, η οποία περιλαμβάνει κατά την πρόταση της Εφορίας Αρχαιοτήτων 14 σημεία και πρόκειται να έχει ως αφετηρία το Γενί Τζαμί. Η θέση του Δήμου Λαρισαίων είναι η διαδρομή να περιλαμβάνει και το Μύλο του Παπά αλλά και το μνημείο του Ιπποκράτη. Συγκεκριμένα, η μελέτη για το μνημείο του Ιπποκράτη περιλαμβάνει την ανακατασκευή και τη συντήρηση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου και τη δημιουργία βοτανικού κήπου με τα ιπποκρατικά φυτά απέναντι και εντός του πάρκου του Αλκαζάρ.
Οι ενιαίες διαδρομές και οι συνδέσεις αρχαιολογικών μνημείων είναι πρακτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με πιο χαρακτηριστική τον «Μεγάλο Περίπατο» (Αρχαιολογικό Περίπατο) στην Αθήνα που συνέδεσε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Αποστόλου Παύλου, την Ερμού και την Πλατεία Κεραμεικού αναβαθμίζοντας ιδιαιτέρως τις περιοχές που περιλαμβάνει και αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της πρωτεύουσας.
Στη Λάρισα, η διαδρομή θα ξεκινά από το Γενί Τζαμί το οποίο θα μεταμορφωθεί σε «Σημείο Πολιτιστικής Διασύνδεσης της Λάρισας», θα συνεχίζει στην οδό Βενιζέλου και μέσω της οδού Δήμητρας που θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της θα οδηγεί στο Μύλο του Παπά. Η συνέχειά της θα γίνει με την οδό Μελετίου που ανεβαίνει στο Φρούριο και την οδό Μανωλάκη· θα περνάει από πλατεία Γαργαλιάνων και θα φτάνει στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς μπροστά από το ΕΚΛ μέχρι το Β’ Αρχαίο Θέατρο και την οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου. Βλέπουμε λοιπόν ότι η διαδρομή ακολουθεί το δίκτυο πεζοδρόμων που έχει κατασκευάσει ο Δήμος και μόνο για το Β΄ Αρχαίο Θέατρο γίνεται μια μικρή παράκαμψη.
Οι 14 χώροι της αρχαιολογικής διαδρομής, σύμφωνα με την πρόταση και μελέτη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας βρίσκονται μέσα στη βυζαντινή οχύρωση της Λάρισας και είναι οι εξής:
- Γενί Τζαμί
- Τείχος και λουτρό Πλατείας Μπλάνα
- 3.Μπαϊρακλί τζαμί στην οδό Παπαφλέσσα
- 4.Οθωμανικό λουτρό της οδού Βενιζέλου
- Α΄ Αρχαίο Θέατρο
- Ρωμαϊκή δεξαμενή οδού Μανωλάκη
- Β΄ Αρχαίο Θέατρο
- Βυζαντινό τείχος Παπαναστασίου και Κύπρου
- Βασιλική Αγίου Αχιλλίου
- Μπεζεστένι
- Βυζαντινό Λουτρό πλατείας Λαμπρούλη
- Βυζαντινός ναός πλατείας Λαμπρούλη
- Στήλη Ποσειδώνα στην οδό Δήμητρας
- Αρχαίος δρόμος στην οδό Νίκης.
Οι κατευθύνσεις για τη διαδρομή και η απαιτούμενη πληροφόρηση, θα δίδονται μέσω ενημερωτικών πινακίδων αλλά και ανάγλυφων με το σήμα της πόλης, το άλογο, σε πεζόδρομους. Επίσης προβλέπονται και ψηφιακές εφαρμογές, ενώ επιπλέον πληροφορίες θα παρέχονται στο Γενί Τζαμί.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα καθώς μέσω της υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής αναβαθμίζεται το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης της Λάρισας και το μόνο που μένει είναι υπάρξει όσο σύντομα πιστεύει η Δημοτική Αρχή το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα…
Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου