Με λαμπρότητα και επισημότητα, η πόλη της Λάρισας γιόρτασε την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της από τη Γερμανική Κατοχή. Η 23η Οκτωβρίου 1944 σηματοδότησε μια νέα αρχή για την πόλη και τους κατοίκους της, οι οποίοι μετά από 4 χρόνια σκληρής κατοχής, αγκάλιασαν την ελευθερία.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με μια επιβλητική παρέλαση, που ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης και κατέληξε στο μνημείο Ηρώο, στο Λόφο του Φρουρίου. Με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, φορείς, μαθητές και πολίτες παρέλασαν στο κέντρο της πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της Αντίστασης.

Στο μνημείο του Ηρώου, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ενώ η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στον αγώνα των προγόνων μας και τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης τους. Και συνέχισε “το πιο ισχυρό αντίδοτο στην απειλητική άνοδο των εθνικισμών στον σύγχρονο κόσμο είναι ο δημοκρατικός πατριωτισμός και η άσβεστη μνήμη. Πανάκεια για την ασθένεια του φασισμού είναι η παιδεία που θα γαλουχήσει τους θεράποντες της Δημοκρατίας με τις αξίες της ελευθερίας, της ισοπολιτείας, της δικαιοσύνης, της λογικής και του σεβασμού. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε ουσιαστικά όσους θυσιάστηκαν. Όπως είπε ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους: «το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ελεύθερον, το εύψυχον»”.

Λευτεριά και ελπίδα

«Στη συλλογική συνείδηση της πόλης, η 23η Οκτωβρίου του 1944, σηματοδοτεί τη νίκη ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής, του φασισμού και του σκοταδισμού, χάρη στην αντίσταση και τις θυσίες των προγόνων μας, αλλά

και μια κορυφαία στιγμή ενότητας του λαού», τόνισε σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Μαμάκος. Και συνεχίζει, «σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Λάρισας, στεκόμαστε με δέος, συγκίνηση και σεβασμό μπροστά σε αυτούς, που πάλεψαν για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη. Είναι δικό μας χρέος να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, εχέγγυα για το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας».

Να σημειωθεί ότι, στεφάνια κατέθεσαν οι κκ. Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, Κωνσταντίνος Τζανακούλης, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Δημήτριος Πετρούλιας, Υποστράτηγος Π.Β. – Υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Μαρία Γαλλιού, Χωρική Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας – Εκπρόσωπος Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θωμάς Καρανάσιος, Υποστράτηγος – Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής, Ιωάννης Αμανατίδης, Αντιπύραρχος – Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασιλική Ζιάκα, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/Βθμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Μωυσής Μανουάχ, Πρόεδρος Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, Αυγουστίνος Αυγουστής, Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Να συμπληρωθεί ότι, παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, με προβολές ταινιών, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω