ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Aριάνα Φερεντίνου
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, το Αφγανιστάν και το μεταναστευτικό.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Γερμανό πρόεδρο για τα καλά του λόγια σχετικά με την τουρκική κοινωνία στη Γερμανία και την Τουρκία στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την 60ή επέτειο της Συμφωνίας Εργασίας Τουρκίας-Γερμανίας.
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Γερμανία, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και συντονισμό κατά τη διαδικασία εκκένωσης από το Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια κατανόηση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει το Αφγανιστάν. «Κανείς δεν θέλει να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράδοσης της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς αρωγής, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία το 2015 και ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παράσχουν υποστήριξη στις γειτονικές χώρες που επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν.
Επισημαίνοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει το ζήτημα μόνο στην ασφάλεια των συνόρων, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος.
«Η ΕΕ πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης», φέρεται να δήλωσε.
Επισημαίνοντας τη δίκαιη προσδοκία της Τουρκίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου σε όλες τις διαστάσεις της, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει γοργά βήματα σε θέματα όπως η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και η χορήγηση ελεύθερης βίζας εισόδου στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.