Υπάρχει δυσπιστία για την καταλληλότητα – Φερτές ύλες εμποδίζουν τη δουλειά τους
«Να ψαρέψουμε ή να μην ψαρέψουμε; Να ψαρέψουμε, αλλά θα πουλήσουμε; Οι καταναλωτές φοβούνται για όσα τυχόν συμβαίνουν στον Παγασητικό». Με αυτά τα ερωτήματα ξεκινούν κάθε πρωί -όσο αυτό είναι εύκολο- οι αλιείς για το μεροκάματο.
Ο Παγασητικός μοιάζει τις πολλές τελευταίες ημέρες σαν έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Φερτές ύλες κατευθύνθηκαν από παντού στον κλειστό κόλπο μέσω των χειμάρρων που ξεχείλισαν. Ουδείς μέχρι σήμερα, όπως και οι αλιείς, έχουν ενημερωθεί αν τα νερά είναι κατάλληλα. Αν όχι, ίσως και τα αλιεύματα να μην είναι. Οι ψαράδες, ωστόσο, καθημερινά συναντούν τη δυσπιστία των καταναλωτών. Κατά συνέπεια και τη διστακτικότητά τους να αγοράσουν.
Σε αυτό το κλίμα της ανησυχίας, ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης ήρθε προχθές επίσημα, μέσω της καθιερωμένης απογευματινής ενημέρωσης, να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται ζήτημα καταλληλότητας για την αλίευση εντός του κόλπου της Μαγνησίας.
Στοιχεία, πάντως, και αποτελέσματα μετρήσεων δεν προσκόμισε. Αυτό ήταν που εξόργισε την Ενωση Χημικών Μαγνησίας, η οποία βγήκε από τα ρούχα της. Με μία αυστηρή ανάρτηση ο πρόεδρος της Στέργιος Γούναρης κάλεσε να σταματήσει κάθε παραπληροφόρηση, ακόμη και αν προέρχεται από υπουργικά χείλη, ενώ σε ύστερο χρόνο ακολούθησε επιστολή προς το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.
Την ίδια ώρα, οι αλιείς βρίσκονται σε αδιέξοδο έχοντας χάσει πλήθος μεροκάματων λόγω της αμφιβολίας για την ποιότητα των νερών της Μαγνησίας, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους των καταναλωτών.
Παράλληλα, πέραν της καταλληλότητας οι επαγγελματίες αλιείς έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν καταλήξει στον κόλπο, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη και, παράλληλα, επικίνδυνη η πλεύση των καΐκιών τους.
Οι αλιείς της Μαγνησίας από την περασμένη κιόλας εβδομάδα ζητούσαν εξηγήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Σταύρο Κελέτση να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα καταλληλότητας των νερών του Παγασητικού, με μοναδικό πρόβλημα των αλιέων να είναι τα εμπόδια για την ασφαλή και απρόσκοπτη αλιεία.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας του Αλιευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Νίκος Ζάχος αναφέρει πώς, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης, τους διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο εργάζεται, ώστε το πρόβλημα των φερτών υλών να εκλείψει όσο το δυνατόν ταχύτερα, ενώ αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά υλικά που εξετάζονται προκειμένου να «ανακουφιστεί» ο κλάδος.
«Υπήρχε και υπάρχει μία ανησυχία για το εάν η αλιεία στον Παγασητικό είναι επικίνδυνη ή όχι. Κανείς δεν ξέρει τι να πιστέψει και πού να βασιστεί. Από τη στιγμή, όμως, που βγαίνει το αρμόδιο υπουργείο και διαβεβαιώνει, εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι πέραν των ανησυχιών μας» αναφέρει ο κ. Ζάχος. Ωστόσο, πέρα από τους ίδιους τους αλιείς, τεράστιες ανησυχίες εκφράζουν και οι πολίτες για την ποιότητα του εμπορεύματος που αλιεύεται από τα νερά του Παγασητικού.
Ο κόσμος, όπως δηλώνουν οι αλιείς, έχει φοβηθεί αρκετά από το «αλαλούμ» που επικρατεί γύρω από τις διαφορετικές απόψεις φορέων και αυτό, φυσικά επηρεάζει και τους ίδιους.
Ενωση Χημικών: Αμεσα οι δειγματοληψίες
Την ανησυχία του κόσμου, εκφράζει και η Ενωση Ελλήνων Χημικών με επιστολή προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, με την οποία τον ενημερώνουν για το ζήτημα του Παγασητικού αλλά και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλημμύρας σε όλη τη Θεσσαλία.
«Με αφορμή την τοποθέτηση του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτση, ότι δεν τίθεται θέμα ποιότητας των υδάτων ή καταλληλόλητας των αλιευμάτων στον Παγασητικό, η ΕΕΧ έχει να αναφέρει τα εξής: Στο κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου έχει γίνει απορροή εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας daniel. Αυτές οι απορροές όπως αναφέραμε και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΧ περιέχουν πληθώρα από τοξικούς ρύπους όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, οργανικές ουσίες, διοξίνες και φουράνια, ορυκτέλαια, PFAS, όπως και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτοί οι ρύποι είτε είναι φυσικής είτε ανθρωπογενούς προέλευσης είναι επικίνδυνοι τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία. Δύναται να βρεθούν στο νερό, στο ίζημα και στο βένθος, να περάσουν στη τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Θεωρούμε συνεπώς, ότι ακόμα εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης διότι μεγάλες ποσότητες λυμάτων (βόθροι, στάβλοι, δίκτυα αποχέτευσης κλπ) όπως και πτώματα ζώων, έχουν εκπλυθεί στον Παγασητικό κόλπο. Επίσης φερτές ύλες, ξύλα, κάδοι απορριμμάτων, σκουπίδια, πλαστικά κλπ βρίσκονται στις ακτές, στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα δειγματοληψίες και αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση τόσο του Παγασητικού κόλπου όσο και των ακτών που εκβάλει ο Πηνειός» αναφέρεται στην επιστολή της Ενωσης Χημικών Ελλάδας.
Ωστόσο, πέραν της αμφιβολίας τόσο των ίδιων των αλιέων όσο και των καταναλωτών, οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν και τον τεράστιο όγκο φερτών υλικών που στέκονται κώλυμα στη δουλειά τους.
«Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι ότι εμείς εδώ και δεν 15 ημέρες δεν μπορούμε να βγούμε για ψάρεμα. Ο όγκος φερτών υλικών που έχει καταλήξει στη θάλασσα εντός του Παγασητικού είναι απαγορευτικός για τα σκάφη μας. Μπορούν να προκληθούν τεράστιες ζημιές, γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού, αυτοκίνητα, εξαρτήματα, κορμοί δέντρων ακόμη και κουφάρια ζώων. Πώς να ρίξουμε εμείς δίχτυα;» διερωτάται ο κ. Ζάχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνάντηση με τον υφυπουργό, τους καθησύχασε, τουλάχιστον, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης που θα παρθούν από την πολιτεία για τον κλάδο, με τον ίδιο, ωστόσο, να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χαθούν άλλα μεροκάματα για τους ψαράδες.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ