ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΜΠΡΟΥ

Μετά από δύο χρόνια, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα κοντραριστούν ξανά στη διοργάνωση της Basket League, με τον πρώτο, να υποδέχεται στο Σ.Ε.Φ τον δεύτερο (22/11, 19:30 ΕΡΤ3), για την 8η αγωνιστική.

Οι δύο ομάδες «συνυπάρχουν» σε διαφορετικό «φεγγάρι». Οι «ερυθρόλευκοι», αποτελούν την μοναδική αήττητη ομάδα της Basket League, ενώ στην Euroleague βρίσκονται στην πέμπτη θέση, με ρεκόρ 7-4.

Όσο για τους «πράσινους», η ήττα από τον Άρη την πρώτη αγωνιστική, τους έχει αφήσει μία νίκη κάτω από τους πρωτοπόρους Πειραιώτες στην Α1, ενώ στην Euroleague, τα πράγματα οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς μετά από 11 αγωνιστικές, βρίσκονται στην τελευταία θέση (18η).

Το ντέρμπι ωστόσο παραμένει ντέρμπι. Ανεξαρτήτως κατάστασης,  φόρμας και φυσικά θέσης, οι αγώνες μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκό, ουδέποτε «σήκωναν» μεμονωμένες προβλέψεις και κατευθύνσεις. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που έχει «φάει με το κουτάλι» τα συγκεκριμένα ματς, από την μεριά του πάγκου: «Δεν μετράει πως έρχονται οι ομάδες. Το ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι και μετράει το πως έχουν έρθει να παίξουν οι ομάδες το συγκεκριμένο ματς» ανέφερε μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μακάμπι στο Σ.Ε.Φ.

Ωστόσο, έχει πολύ ενδιαφέρον να αναλυθούν μερικά θετικά και αρνητικά των δύο ομάδων, με κάποια από αυτά να τα έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές και σε έντονο βαθμό, κυρίως από τα παιχνίδια τους στην Euroleague. Και αυτό διότι, εκτός από το ότι αποτελούν τις μοναδικές ελληνικές ομάδες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, είναι και ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες της λίγκας. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτά:

Στα συν του Ολυμπιακού:

Η ΕΔΡΑ

Δεν χρειάζεται να αναλυθεί και ιδιαίτερα, η δυναμική που έχει ο Ολυμπιακός όταν αγωνίζεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Έχει 3/3 στο Ελληνικό πρωτάθλημα (απέναντι σε ΑΕΚ, Προμηθέα και ΠΑΟΚ) και 7/7 στην Euroleague, έχοντας νικήσει ομάδες όπως την Ρεάλ Μαδρίτης, που αυτή τη στιγμή είναι η πρωτοπόρος της βαθμολογίας, ενώ προ δύο ημερών, κυριάρχησε με 90-73 της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο κόσμος είναι κυριολεκτικά ο έκτος παίκτης και όσες ομάδες θέλουν να διαφύγουν αλώβητες από το συγκεκριμένο στάδιο, θα πρέπει να «φτύσουν αίμα».

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετική. Στο ξεκίνημα της «διαβολοβδομάδας», πραγματοποίησε την χειρότερη περίοδο στην ιστορία του κόντρα στην Εφές και δύο μέρες αργότερα, αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στην Μακάμπι, πραγματοποιώντας (στο πρώτο κιόλας δεκάλεπτο) την καλύτερη.

Σε συνδυασμό με το ρεκόρ στο Σ.Ε.Φ λοιπόν, η φόρμα του μπορεί να θεωρηθεί ιδανική για να υποδεχτεί για ένα τέτοιο ντέρμπι. Ωστόσο, το κίνητρο των Πειραιωτών είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ο λόγος φυσικά, είναι η απουσία δύο χρόνων από την πρώτη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Οι αφοί Αγγελόπουλοι, όταν αποχώρησαν, άφησαν να εννοηθεί ότι η στο πρωτάθλημα ευνοούνται οι «πράσινοι» και πως θα επέστρεφαν μόνο αν ήταν σίγουροι πως θα άλλαζαν τα πράγματα. Μία νίκη επομένως κόντρα σε αυτούς, στην επιστροφή τους στην Α1, θα τους δικαίωνε.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η αυριανή αναμέτρηση θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό, το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα, για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ:

Το ρόστερ που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καλύπτει όλες τις θέσεις, από το «1» μέχρι το «5». Με παίκτες που έχουν εμπειρία, παραστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε δηλώσει στο ertnews.gr, μετά το ματς με την ΑΕΚ, πως: «Σίγουρα η ομάδα έχει μεγάλο ροτέισον. Είμαστε 11-12 παίκτες που είμαστε στο ίδιο επίπεδο και πιστεύω πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή».

Και αυτό δεν είναι ψέμα. Αν κοιτάξουμε τους χρόνους που μοιράζονται στο Ελληνικό πρωτάθλημα θα εκλάβουμε καλύτερα υπόψειν, αυτό που ανέφερε ο Λαρεντζάκης.

Οι χρόνοι των παικτών του Ολυμπιακού στην Α1 (σε παρένθεση τα λεπτά) έχουν ως εξής: Πρίντεζης (15), Ντόρσεϊ (21), Φαλ (20), Βεζένκοφ (25), Ουόκαπ (18), Λαρεντζάκης (17), ΜακΚίσικ (18), Ζαν-Σαρλ (16), Λούντζης (11), Μάρτιν (14), Σλούκας (20), Παπανικολάου (17). Κανένας πάνω κάτω από 10 λεπτά, κανένας πάνω από 25. Ένα πραγματικά, εντυπωσιακό μοίρασμα.

Αντίστοιχα στην Euroleague, όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και προφανώς ορισμένοι παίχτες – που πληρούν τις προϋποθέσεις της άκρως απαιτητικής, φετινής διοργάνωσης – θα αγωνιστούν περισσότερο, βλέπουμε πως έντεκα παίκτες έχουν χρόνο συμμετοχής, άνω της μίας περιόδου (!):

Πρίντεζης (12), Ντόρσεϊ (24), Φαλ (23), Βεζένκοφ (28), Ουόκαπ (22), Λαρεντζάκης (13), ΜακΚίσικ (15), Ζαν-Σαρλ (13), Λούντζης (1), Μάρτιν (12), Σλούκας (22), Παπανικολάου (22)

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό λοιπόν, είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον δύο πεντάδες, πιάνοντας την ίδια απόδοση σε άμυνα και επίθεση και αυτό θα γίνει πιο εύκολα κατανοητό, όταν παρακάτω, δούμε την αντίστοιχη στήλη, στα πλην του Παναθηναϊκού…

Στα πλην του Ολυμπιακού:

ΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού, μπορούν να συμφωνήσουν άπαντες, πως είναι τα ριμπάουντ. Παρά τον υψηλό μέσο όρο τους (35), μόλις σε τέσσερα από τα έντεκα ματς στην Euroleague, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν περισσότερα ριμπάουντ από την αντίπαλο τους, ενώ στα επιθετικά, έχουν χάσει τη μάχη στις οκτώ από της έντεκα αναμετρήσεις. Και ένα από αυτά τα παιχνίδια, ήταν κόντρα στη Ζάλγκιρις, που μέχρι πρότινος θεωρούταν η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης.

Αντίθετα για τον Παναθηναϊκό, παρά το κακό ρεκόρ (2-9), έχει κυριαρχήσει σε αυτόν τον τομέα επτά στις έντεκα φορές. Επομένως, για να κερδίσει το «τριφύλλι», πρέπει να διατηρήσει τα καλά νούμερα που έχει στα «σκουπίδια» και η πολύ πιθανή απουσία του Ζαν – Σαρλ (έχει υποστεί κάκωση αριστερού ημιθωρακίου) ίσως παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Η απόφαση για τη χρησιμοποίηση του Γάλλου σέντερ, θα παρθεί την τελευταία στιγμή και αν εν τέλει είναι αρνητική, τότε στα πλην τους αυριανούς γηπεδούχους, έρχεται για να προστεθεί ένα ακόμη στατιστικό.

ΤΟ ΑΣΤΑΘΕΣ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Μιλώντας για δύο… Ευρωλιγκάτες ομάδες, τα νούμερα που θα ακολουθήσουμε είναι από την Euroleague και όχι από την Basket League. Γιατί και το επίπεδο του ματς θα είναι τέτοιο.

Ο Ολυμπιακός σουτάρει με 34%, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι καλό. Το οξύμωρο της υπόθεσης ωστόσο, είναι πως σε κανένα ματς ως τώρα, δεν έχει σουτάρει με 34%. Πάντοτε θα είναι ή του ύψους ή του βάθους, δηλαδή, είτε θα σουτάρει με κάτω από 30%, είτε με πάνω από 40%. Και εδώ είναι που έρχεται για να συνδεθεί ξανά η απουσία του Ζαν – Σαρλ, όπως και τα ριμπάουντ.

Πιο συγκεκριμένα, στο ματς με την Αναντολού Εφές (88-69 υπέρ των Τούρκων), είδαμε πως όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αποσύρει τον Μουστάφα Φαλ – που αποτελεί και το μοναδικό «καθαρόαιμο» πεντάρι με την απουσία του Ζαν – Σαρλ – ψηλώνει επικίνδυνα το σχήμα, προκειμένου να μην χάσει παταγωδώς, στον τομέα των ριμπάουντ.

Όταν το κάνει αυτό, η επικρατέστερη πεντάδα είναι οι: Σλούκας, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ Πρίντεζης και Μάρτιν. Παρατηρείτε κάτι; Δεν υπάρχει σταθερό σουτ από την περιφέρεια! Κανένας δεν είναι κακός σουτέρ, αλλά ούτε και «φονιάς». Και ο Αταμάν πόνταρε σε αυτό, βάζοντας 4 και 6 χέρια πάνω στον Σλούκα, που ακόμη και αν δεν έπιανε η παγίδα και κατάφερνε να βρει πάσα στις γωνίες, είτε σε ΜακΚίσικ, είτε σε Πρίντεζη, τα φετινά ποσοστά τους δεν εκπέμπουν ανησυχία (33% ΜακΚίσικ, 11% Πρίντεζης)

Επομένως, έχει πολύ ενδιαφέρον το κατά πόσο καλά θα σουτάρει ο Ολυμπιακός, καθώς θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το ντέρμπι, αλλά και την αμυντική προσέγγιση που θα έχει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Πρίφτης. Και στο τέλος του άρθρου θα καταλάβετε το γιατί…

Τα πλην για τον Παναθηναϊκό:

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Αφήνοντας τα σημαντικότερα «μελανά σημεία» του Ολυμπιακού, πηγαίνουμε απευθείας σε αυτά του Παναθηναϊκού, για να εξηγήσουμε τη διαφορά υλικού στις δωδεκάδες των δύο ομάδων.

Αρχικά, μόνο στο άκουσμα των ονομάτων, καταλαβαίνουμε πως ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι, ρίχνοντας όμως μία πιο λεπτομερειακή ματιά, κοιτάζοντας εξίσου τον χρόνο συμμετοχής, που δίνει ο κ. Πρίφτης στους παίκτες του, τότε θα δούμε ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο ευνοϊκά για τους «ερυθρολεύκους».

Στο ελληνικό πρωτάθλημα για τους πρωταθλητές, οι χρόνοι έχουν ως εξής: Παπαπέτρου (26), Παπαγιάννης (25), Σαντ-Ρος (22), Μέικον (23), Μποχωρίδης (14), Ουάιτ (25), Φλόιντ (13), Έβανς (11* δεν είχε δηλωθεί στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος), Καββαδάς (8), Μαντζούκας (9), Νέντοβιτς (21), Κασελάκης (17), Πέρι ()

Ενώ στην Euroleague, έχουν ως εξής: Παπαπέτρου (30), Παπαγιάννης (26), Σαντ-Ρος (20), Μέικον (27), Μποχωρίδης (7), Ουάιτ (22), Φλόιντ (10), Έβανς (18), Μαντζούκας (6), Νέντοβιτς (17), Κασελάκης (8), Πέρι (18), Φέρελ (8)

Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, παρατηρούμε αυτόματα, πως οι «πράσινοι» στηρίζονται περισσότερο στους βασικούς τους, καθώς χρησιμοποιούν έξι παίκτες για περισσότερα από είκοσι λεπτά, συγκριτικά με τον Ολυμπιακό που χρησιμοποιεί μόλις δύο! Ενώ στην Ευρώπη, πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού αγωνίζονται για λιγότερο από δέκα λεπτά, όταν όπως προαναφέρθηκε, ΟΛΟΙ οι παίκτες του Ολυμπιακού πλην του Λούντζη, έχουν χρόνο συμμετοχής, ανωτέρου μιας περιόδου.

Επομένως, τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι δύο. Το πρώτο είναι πως ο κ. Πρίφτης δεν εμπιστεύεται όσο θα έπρεπε συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε δεν μπορεί να το κάνει και το δεύτερο είναι πως οι βασικοί του Παναθηναϊκού, κουράζονται πολύ περισσότερο από εκείνους του Ολυμπιακού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πάντοτε με μέτρο σύγκρισης τα παιχνίδια στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός έχει μόλις πέντε παιχνίδια στα έντεκα, στα οποία οι ασίστ του, είναι περισσότερες από τα λάθη του ενώ ο μέσος όρος των ασίστ, είναι μόλις 0.2 μονάδες, μεγαλύτερος από αυτόν των λαθών (13,2 ασίστ – 13 λάθη)!

Ένα πραγματικά τραγικό στατιστικό. Αν δε, κοιτάξουμε ακόμη πιο… βαθιά το θέμα, θα δούμε ότι προκύπτει ένα άλλο, το οποίο είναι το κάκιστο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού, σχεδόν σε όλα τα ματς της Euroleague. Ενώ μετράει το ήδη πολύ χαμηλό 13,2 στον μέσο όρο των ασίστ (17ος), στα πρώτα ημίχρονα των παιχνιδιών, ο μέσος όρος του είναι…4,4!

Το περσινό πρόβλημα στον «άσσο» δεν λύθηκε και ενώ πέρυσι μπορούσε να αποτελέσει εν μέρει δικαιολογία, η ανούσια αναμονή για τον Λαπροβίτολα, φέτος τι δικαιολογία υπάρχει;

Από την ημέρα που αποτέλεσε ο Καλάθης, οι «πράσινοι» ψάχνονται, στην σημαντικότερη θέση στο σύγχρονο μπάσκετ. Η λύση δεν έχει έρθει ακόμη και το πασιφανές πρόβλημα του «Εξάστερου» στη δημιουργία, αποτελεί το μεγαλύτερο πλην για τον σύλλογο.

WINNING MENTALITY

Η έλλειψη παικτών, στόχων και κινήτρου, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στον Παναθηναϊκό, στην οποία δεν υπάρχει ο παίκτης που θα βγει μπροστά στις δύσκολες στιγμές και στα κρίσιμα σημεία. Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παπαπέτρου με Ούνιξ Καζάν και Μπασκόνια δεν απέδωσαν, ενώ ο Μέικον αστόχησε στο κρισιμότερο τρίποντο του ματς της Πέμπτη (18/11) ενάντια στη Μπάγερν.

Παράλληλα, στα παιχνίδια με Μακάμπι και Ζαλγκίρις, άργησε να βγάλει αντίδραση με αποτέλεσμα να μην έχει χρόνο να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ (εδώ έρχονται να κολλήσουν τα «νωχελικά» πρώτα ημίχρονο στον τομέα της δημιουργίας) και αυτό συνέβη, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

Αντίθετα, στην ήττα από τη Μπάγερν, το 61-70 με το οποίο προηγήθηκαν πέντε λεπτά πριν το τέλος, αντανακλά πλήρως στην ωριμότητα, που έδειξαν και που δείχνουν κατά διαστήματα οι «πράσινοι».

Το ρεκόρ του «τριφυλλιού» θα μπορούσε κάλλιστα να έχει θετικό πρόσημο, ωστόσο, μέχρι η ομάδα να «δέσει» και είτε ο Παπαπέτρου, είτε ο Νέντοβιτς (που στο ματς με τη Μπάγερν δίστασε να πάρει το τελευταίο σουτ), είτε κάποιος άλλος, πάρουν το τελευταίο σουτ με σιγουριά και αποφασιστικότητα, τότε θα συνεχίσουν να έρχονται, τέτοια δυσάρεστα αποτελέσματα.

Στα συν του Παναθηναϊκού:

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Όπως και ο Ολυμπιακός, έτσι και ο Παναθηναϊκός έχουν ισχυρό κίνητρο. Εκτός από τους εγχώριους τίτλους, μία τέτοια νίκη για τους πρωταθλητές, θα είναι «ελιξίριο ζωής» μέχρι να έρθουν σημαντικότερα παιχνίδια. Η ήττα στο Μόναχο ναι μεν ήρθε με αυτοχειρία, αλλά η βελτίωση που έδειξαν οι «πράσινοι», σε συγκεκριμένους τομείς, τους δίνει ελπίδα και ώθηση, για να φύγουν με κάτι καλό από το Σ.Ε.Φ.

Για τους ίδιους, είναι ματς «ζωής και θανάτου», εφόσον δεν κυνηγάνε τίποτα περισσότερο, από το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Οι ίδιοι γνωρίζουν πως πρέπει να βγάλουν σύντομα αντίδραση, για να μην υπάρξουν… παρατράγουδα και μουρμούρα στα αποδυτήρια.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Μπορεί να μην μιλάμε για τον πιο δημοφιλή παίκτη του ντέρμπι, ούτε καν τον πιο αποτελεσματικό. Σιγουρά όμως, μιλάμε για τον παίκτη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, αποτελεί το Α και το Ω της ομάδας. Στην Ευρώπη ηγείται του «τριφυλλιού» σε ασίστ (2.5), ενώ είναι δεύτερος σε πόντους (12.8) στην πίσω από τον Μέικον (16.2).

Στην Ελλάδα, είναι ο βασικός πυλώνας στο σκοράρισμα (13.4) ενώ γενικότερα είναι το πρόσωπο, με το οποίο ο Δημήτρης Πρίφτης θα σχεδιάσει τις περισσότερες επιθέσεις.

Είναι αυτός που θα επηρεάσει όλο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Αν βρίσκεται σε καλή μέρα (όχι μόνο στο σκοράρισμα) θα είναι και η ομάδα σε καλή μέρα. Αν βρίσκεται σε κακή, τότε τα πράγματα είναι σκούρα. Ο κύριος λόγος όμως, που ο Παπαπέτρου αποτελεί ένα συν για το «τριφύλλι», ενόψει του ντέρμπι, είναι το τελευταίο του παιχνίδι στο Μόναχο.

Με την Ούνιξ, είχε 4/15 σουτ (2/4 δίποντα, 2/11 τρίποντα) χάνοντας μάλιστα το τελευταίο σουτ που θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στον «Εξάστερο», ενώ με τη Ζάλγκιρις είχε 2/13 (1/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα, όπως και 5/9 βολές). Όπως όμως αποδείχτηκε, ο ίδιος έμαθε από τα λάθη του και αντέδρασε θετικά στο ματς με τους Γερμανούς. Τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους (5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 1/2 βολές), 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 37 λεπτά δίχως να εκβιάσει προσπάθειες και είδαμε γενικότερα την εικόνα του Παναθηναϊκού, πλήρως αλλαγμένη. Αν ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό και στο ντέρμπι της Δευτέρας, τότε μπορεί να αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι της ομάδας του.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΠΛΗΝ

Με τη Μπάγερν ο κόουτς Πρίφτης, χρησιμοποίησε άμυνα «ζώνης». Εκείνη απέδωσε εξαιρετικά και με δεδομένου αυτό που αναφέρθηκε πριν, δηλαδή ότι ο Ολυμπιακός έχει ασταθές περιφερειακό σουτ, ο 52χρονος τεχνικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια στρατηγική. Η άμυνα ζώνης, σπάει κυρίως από καλό σουτ πίσω από τα 6.75, ή με καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός, έχει τα «πόδια» για να ανταπεξέλθει σε μια γρήγορη κυκλοφορία και πως ο κόουτς Μπαρτζώκας θα χρησιμοποιήσει ψηλές πεντάδες (με μέτριο σουτ) όταν βγαίνει ο Φαλ, τότε το ερωτηματικό μπαίνει στον Ολυμπιακό.

Θα σουτάρουν καλά οι «ερυθρόλευκοι» και θα κυριαρχήσουν στο παιχνίδι, ή θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να φέρει το ματς στα μέτρα του, ξεκινώντας από την άμυνα και θα απαρνηθεί από την πλάτη του, τον τίτλο του αουτσάιντερ; Όλα αυτά, θα τα μάθουμε σε λίγες ώρες…

 

Περισσότερα Εδω