Σε τρία επίπεδα θα συνεχισθεί η συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με τους ομολόγους του της ΕΕ, γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα.
Όπως ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ είπε σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, στους δημοσιογράφους, Γιώργο Σαραντάκο και Σίμο Πεϊμανίδη, θα υπάρχει συνεργασία, κυρίως μεταξύ των χωρών του νότου, ώστε:
- Να αυξηθεί το Γεωργικό Αποθεματικό που αφορά στη διάθεση πόρων για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην αγροτική παραγωγή.
- Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων
- Να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός στήριξης προς τις χώρες που υφίστανται καταστροφές.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη με ομολόγους του σε πληγείσες περιοχές στο θεσσαλικό κάμπο, σημείωσε ότι το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό, είναι και ευρωπαϊκό και όλοι όσοι επισκέφθηκαν την περιοχή ήταν συγκλονισμένοι με όσα είδαν. «Όταν αποκτά κάποιος προσωπική εμπειρία είναι διαφορετικά», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο πόσο συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος για τη χώρα μας και η επίσκεψη, πριν από ένα μήνα, του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι, στη Θεσσαλία. Όπως σημείωσε, όλη αυτή η πολιτική είναι συντονισμένη με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την επομένη της καταστροφής.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι συνεπέστατο με τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει καθώς οι προκαταβολές αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο άρχισαν να καταβάλλονται 18 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, την παράταση της οποίας οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι φορείς τους και οι δήμαρχοι της περιοχής είχαν ζητήσει. Επανέλαβε, ότι η προκαταβολή για τη φυτική παραγωγή θα αρχίσει να καταβάλλεται, όπως έχει προγραμματισθεί, από την επόμενη Παρασκευή. Σε ερώτηση για την περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας, υπενθύμισε ότι και ο συγκεκριμένος δήμαρχος είχε ζητήσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων ζημιάς, σημειώνοντας ότι αν είχε συνεργαστεί καλύτερα θα είχαν επιτευχθεί περισσότερα στο Δήμο του.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι αποζημιώσεις δεν προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που έδωσε η ΕΕ, σε αίτημα που πρόταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γενναία αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, η οποία, σε σχέση με τον ΙΑΝΟ είναι από 30% έως 50% υψηλότερη.
Σε ερώτηση για τα μήλα Ζαγοράς, ο υπουργός είπε ότι, όπως έχει δεσμευθεί, οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος που είχαν, καθώς λόγω των καταστροφών στην οδοποιία, δεν είναι δυνατή η παράδοση των μήλων στον Συνεταιρισμό και στη συνέχεια η προώθησή τους στην αγορά.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις