Η Λάρισα είναι μία πόλη που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Μία βόλτα στο ιστορικό της κέντρο και τους πεζοδρόμους της θα δώσουν την αίσθηση σε κάποιον ξένο που την επισκέπτεται για πρώτη φορά, ότι είναι μία πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, καθώς οι καφετέριες και τα νυχτερινά μαγαζιά της είναι μονίμως γεμάτα με κόσμο!
Βεβαίως η Λάρισα δεν είναι μόνο διασκέδαση, διαθέτει αξιοθέατα που αναδεικνύουν στο έπακρο την μακρόχρονη ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες της. Και τι καλύτερο για κάποιον να επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο που δεσπόζει στην “καρδιά” του κέντρου της πόλης και αποτελεί το σήμα κατατεθέν.
Όμως, η Λάρισα διαθέτει και μερικά υπέροχα μουσεία που επιβάλλεται κάθε Λαρισαίος ή και τουρίστας να επισκεφθεί στο έπακρο, καθώς οι εκθέσεις που περιλαμβάνουν σε συνδυασμό με τα ιστορικά κτίρια τους θα τους ανταμείψουν και με το παραπάνω.
Το onlarissa.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα μουσεία – στολίδια της πόλης μας, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι ξένοι αλλά και εμείς οι ίδιοι τους “θησαυρούς” που αξίζει έστω και μία φορά να επισκεφθούμε.
Πάμε να τα δούμε:
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Το Διαχρονικό Μουσείο βρίσκεται στον Λόφο Μεζούρλου στα νότια της πόλης. Αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό μουσείο σε όλη τη χώρα και το σημαντικότερο μουσείο στη Θεσσαλία, όντας ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από την παλαιολιθική εποχή έως την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό το 1881. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 28 Νοεμβρίου 2015. Από το 1957 μέχρι την μεταφορά τους στο νέο, υπερσύγχρονο μουσείο τα αρχαιολογικά ευρήματα στεγάζονταν στο Γενί Τζαμί.
Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται πλησίον της οδού Φαρσάλων και φιλοξενεί έκθεση που παρουσιάζει τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα τον πολιτισμό στον Θεσσαλικό χώρο, από τον 16ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ού. Επίσης παρουσιάζει τον προβιομηχανικό πολιτισμό στην Θεσσαλική ύπαιθρο, καθώς και σκηνές αστικής ζωής από την πόλη της Λάρισας. Σκοπός του είναι η προβολή και διάσωση του προβιομηχανικού πολιτισμού της Θεσσαλίας.
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσiγρα
Η Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου φέρει το όνομα του εμπνευστή της και μεγάλου ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα, του οποίου και την ιδιωτική συλλογή στεγάζει μετά την δωρεά της το 1981 στον δήμο Λάρισας. Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η δωρηθείσα συλλογή Κατσίγρα που αριθμεί 780 έργα αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής τεχνοτροπίας του 19ου και κυρίως του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη στην Ελλάδα έπειτα από αυτήν της Εθνικής Πινακοθήκης και του Κουτλίδη.
Οι δραστηριότητες της πινακοθήκης είναι οι εξής:
- Η δημιουργία Ελεύθερου Εργαστηρίου καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους. Διδάσκονται ζωγραφική, αγιογραφία, ψηφιδωτό και κεραμική. Λειτούργησε επίσης τμήμα Εικαστικού Κουκλοθέατρου.
- Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
- Η έκδοση καταλόγων των εκθέσεων, αφισών και φωτογραφικού λευκώματος.
- Η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με σχετικούς φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
- Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πινακοθήκης.
Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του βιομηχανικού συγκροτήματος του Μύλου του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου. Το μουσείο παρουσιάζει όλη την πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου καθώς και τα μυστικά της βιομηχανικής επεξεργασίας του σιταριού.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού, στον αύλειο χώρο του 5ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας. Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς πυριτιδαποθήκης και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με τίτλο: «1941 – 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται» και πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα, ενώ περιλαμβάνει ειδική αίθουσα για τη φιλοξενία προσωρινών εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Θοδωρής Τσέτσιλας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις