Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, αναφορικά με τα χιλιάδες κλειστά και ανεκμετάλλευτα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, δίνοντας διέξοδο στους πολίτες εν μέσω της στεγαστικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη και οι συνάδελφοί της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους:

«Το υψηλό κόστος της στέγασης, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και το οποίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην περίπτωση οικογενειών, νέων και φοιτητών, αποτελεί προμετωπίδα στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει έως σήμερα μέτρα ικανά να δώσουν λύση απέναντι στη στεγαστική κρίση και την αλματώδη αύξηση των ενοικίων, σε μια αγορά ακινήτων μάλιστα που επιβαρύνεται σημαντικά λόγω της εφαρμογής της “golden visa”, που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα παρά την αύξηση των ορίων της, μετά από πίεση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνη διεκδίκηση μέσα και έξω από τη η Βουλή.

Την ίδια στιγμή, τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», παρά τη στόχευσή τους, δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ωφελούν κατά κύριο λόγο τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και όσους μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα της αγοράς σπιτιού, ενώ οι ενοικιαστές που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της αγοράς σπιτιού, παραμένουν απροστάτευτοι. Έτσι, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές διαρκώς αυξάνονται.

Ταυτόχρονα και εν μέσω ιδίως της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, οι πολίτες που επιλέγουν να αποποιηθούν τις κληρονομιές και τα συνήθη οικογενειακά ακίνητα που περιέρχονται σε αυτούς, διαρκώς αυξάνονται. Οι κληρονόμοι, εμπρός στον κίνδυνο της υπέρμετρης επιβάρυνσής τους με χρέη, επιλέγουν αναγκαστικά να «χάσουν» τα ακίνητα αυτά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Τα εν λόγω ακίνητα, αφότου περιέλθουν στο Δημόσιο, μένουν ουσιαστικά στο περιθώριο, χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός εκ μέρους του Δημοσίου για την καταγραφή και αξιοποίησή τους. Μια προοπτική που αποκτά ιδιαίτερο νόημα εν μέσω της στεγαστικής κρίσης που βιώνουμε και που θα έδινε «ανάσα» στην αγορά ακινήτων.

Πράγματι, τα ακίνητα του Δημοσίου, αντί να απαξιώνονται με την αχρησία τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεισφέρουν στην αποσυμφόρηση της αγοράς ακινήτων και στην εφαρμογή προγραμμάτων για κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στα πρότυπα άλλων χωρών, κάτι που δεν έπραξε έως σήμερα η Κυβέρνηση.

Όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης στην ερώτηση που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό για τη στεγαστική κρίση της χώρας μας, η μοναδική σχετική παρέμβαση που η Κυβέρνηση ενέταξε στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήταν η ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η Πορτογαλία είχε εντάξει την κατασκευή ή ανακατασκευή 26.000 κατοικιών, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000 που θα διατεθούν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια.

Επίσης, τα ακίνητα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφού θα οδηγούσαν σε αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να μπορούν πράγματι να αποκτούν το σπίτι τους σε καλύτερη τιμή και επωφελούμενοι από την έλλειψη επιτοκίου, κι όχι απλά να αναζητούν ακίνητα μέσα σε μια περιορισμένη αγορά, όπου μοιραία οι τιμές αυξάνονται.

Με τα δεδομένα αυτά, η ορθή διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και να δώσει λύση στην τεράστια στεγαστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη και οι συνάδελφοί της Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

1. «Υπάρχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ενιαία καταγραφή των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά και των ακινήτων που σήμερα δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η διαχείρισή τους;

2. Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, προς όφελος του Δημοσίου;

3. Σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει τα ακίνητα της ιδιοκτησίας του που σήμερα είναι κλειστά και αναξιοποίητα, προς αντιμετώπιση ειδικά του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών; Αν ναι, ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει το Υπουργείο και σε ποιο χρονοδιάγραμμα;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω