Στη διευκρίνηση ότι το ΚΚΕ ζητούσε, ζητάει και θα ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου – εκτρώματος για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», προχώρησε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση που ενώ γνωρίζει τις αντιδράσεις που έχει εγείρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, στους συλλόγους γονέων και στους θεραπευόμενους, το έφερε προς ψήφιση εν μέσω καλοκαιριού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι «ουρανοκατέβατο», ενώ τόνισε πως επιβεβαιώνεται η κριτική του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της «αποσυλοποίησης» ως βασικού πυλώνα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» τα τελευταία 30 χρόνια, υπενθυμίζοντας πως η θέση του ΚΚΕ να μην κλείνουν τα κρατικά ψυχιατρικά νοσοκομεία όχι μόνο διαστρεβλώθηκε, αλλά δέχθηκε και τόνους λάσπης, συκοφάντηση και χυδαίο αντικομμουνισμό. Πρόσθεσε πως όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με «υποκριτικές διακηρύξεις» για την ανάγκη μετατόπισης από την ιδρυματική στη κοινοτική φροντίδα και υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σύμφωνα και με τη λογική «κόστους-οφέλους», οδήγησαν στην περικοπή των κρατικών δαπανών, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ΜΚΟ «που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα», καθώς και στη συστηματική μετατόπιση της ευθύνης στις οικογένειες. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, προτείνεται να μην επιβαρύνονται οι «κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί» και να τίθεται σε προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών των πιο ευάλωτων κοινωνικά μέσα από την «ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών», όπως τα ψηφιακά εργαλεία και η τηλεφωνική υποστήριξη που κοστίζουν λιγότερο.
Ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που υπάρχουν στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα στις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών» και που οδηγούν στην επιδείνωση της υγείας των ασθενών, συμπληρώνοντας πως το υψηλό ποσοστό των αναγκαστικών νοσηλειών επιδεικνύει την ανυπαρξία της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Για το πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στάθηκε στην ύπαρξη ελάχιστων και υποστελεχωμένων δημόσιων υπηρεσιών που ασχολούνται με τη διάγνωση, ενώ την ίδια στιγμή γιγαντώνεται ένας διογκωμένος ιδιωτικός τομέας. Παρόμοια, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο δευτεροβάθμιο τομέα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των «ασύμφορων» για τους ιδιώτες παιδιοψυχιατρικών υπηρεσιών που είναι συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής ακόμα και για οξέα περιστατικά.
Ο Γ. Λαμπρούλης είπε ότι η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα όταν ισχυρίζεται πως η ολοκλήρωση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ψυχικής υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη της ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, της αναβάθμισης των υπαρχουσών δομών και της στελέχωσης με απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αποσυλοποίηση συνεχίζει να είναι ο μανδύας της πολιτικής που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση», τόνισε.
Σχετικά με το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά τις εξαρτήσεις, ο Γ. Λαμπρούλης στάθηκε στο γεγονός ότι αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, καθώς καταργούνται ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, όπως και τα στεγνά προγράμματα, δίνεται χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, συνεχίζεται η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, υποβαθμίζονται η πρόληψη και η ενημέρωση με προσανατολισμό στην ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική προσέγγιση με βάση τις ανάγκες της κοινότητας, ενώ δίνεται από τη μία, χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και στο συνεχές της θεραπείας (πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη) και από την άλλη, η δυνατότητα για περαιτέρω διείσδυση των ΜΚΟ στον χώρο της απεξάρτησης. Αναφορικά με τον ΕΟΠΑΕ, επισήμανε ότι ο ίδιος φορέας που θα διορίζεται από το υπουργείο Υγείας θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα αυτοελέγχεται.
Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι ενισχύεται η αντιεπιστημονική θεωρία της βιολογικοποίησης και της ιατρικοποίησης της χρήσης, δηλαδή ο χρήστης να αντιμετωπίζεται ως ασθενής, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο οδηγεί στην απόκρυψη των ευθυνών του αστικού κράτους και στη συσκότιση της συσχέτισης της διάδοσης των ουσιών με τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις στον καπιταλισμό και την ανάγκη κερδοφορίας του κεφαλαίου. Συμπλήρωσε πως κάποιοι κερδίζουν από αυτήν την ιστορία, ενισχύεται η λογική της ατομικής ευθύνης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εν δυνάμει νέους χρήστες. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο επί της αρχής.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις