Θεριεύουν κάθε μέρα οι φόβοι στο Αφγανιστάν για έναν εμφύλιο πόλεμο που θα επιφέρει την άνοδο του ISIS. Την ώρα που ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μουζαχίντ, ανακοινώνει τη νίκη στην κοιλάδα Παντσίρ, ο ηγέτης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης Μασούντ δηλώνει ότι η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν θα συνεχιστεί, καλώντας τον λαό σε εξέγερση.
Οι Ταλιμπάν υψώνουν τη σημαία τους στο κυβερνείο της Παντσίρ διακηρύσσοντας ότι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους. Ο εκπρόσωπος τους κηρύσσει επισήμως το τέλος του πολέμου, δηλώνει ότι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου και προειδοποιεί ότι όσοι συνεχίσουν να μάχονται θα συντριβούν.
Όμως οι Δυνάμεις της Αντίστασης διαψεύδουν ότι η μάχη έχει χαθεί. Αν και παραδέχονται ότι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, υποστηρίζουν ότι οι μαχητές τους παραμένουν σε στρατηγικές θέσεις στην Κοιλάδα Παντσίρ ενώ ο ηγέτης τους Αχμάντ Μασούντ καλεί από ασφαλή αλλά άγνωστη τοποθεσία τον αφγανικό λαό σε εξέγερση.
H τύχη της Αντίστασης παραμένει αβέβαιη ιδίως μετά τις πληροφορίες ότι στο πλευρό των Ταλιμπάν βρίσκονται και πακιστανικές δυνάμεις.
Καθώς οι προσπάθειες για την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ συνεχίζονται, χίλιοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί Αμερικανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μέρες στο αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο Βορρά, περιμένοντας το πράσινο φως για τις πτήσεις τσάρτερ που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα.
Κι ενώ το νέο καθεστώς υπόσχεται στους Αφγανούς ειρήνη και ευημερία και στις γυναίκες πλήρη δικαιώματα, στην κεντρική επαρχία Γκορ μία έγκυος αστυνομικός δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν μπροστά στα μάτια του άνδρα και των παιδιών τους.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
H πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον μετατοπίζεται από την αποτυχημένη στρατηγική αποχώρησης, στην εξίσου προβληματική στρατηγική διαχείριση των χιλιάδων Αφγανών που φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου (είναι και θα είναι πάντα μια δύσκολη ημέρα για τους Αμερικανούς) η θέα των 24.000 Αφγανών που έχουν ήδη φτάσει εδώ, προκαλεί αμηχανία και προβληματισμό σε πολλούς πολίτες κυρίως λόγω των πληροφοριών που θέλουν τις διαδικασίες ελέγχου, για να μπουν στην Αμερική, να έχουν γίνει πολύ γρήγορα.
Η Αμερική είναι απολύτως διχασμένη και για το πως πρέπει να καλυφθούν οικονομικά οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμες ανάγκες αλλά πρέπει να αποφασιστεί και το μέλλον τους μακροπρόθεσμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία πασχίζουν εξίσου και ο Λευκός Οίκος έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Ο Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε σκληρή κριτική για το Αφγανιστάν στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων σήμερα, ενώ ωθείται η ενίσχυση του Ηνωμένου Βασίλειου ώστε να “καλύψει το κενό” που αφήνουν οι ΗΠΑ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μεν άδεια παραμονής αορίστου χρόνου στους πρόσφυγες και ο υπουργός Εξωτερικών ασφαλή διάδρομο για τους περίπου 200 εναπομείναντες Αφγανούς.
Ωστόσο η αγανάκτηση ήταν εμφανής για τις αποτυχίες της Δύσης με τον Τζόνσον να λέει ότι ο Τόνι Μπλερ είχε δίκιο να λέει ότι η Δύση φάνηκε αφελής, ενώ ο Κιρ Στάρμερ μίλησε για “αστοχίες στην δράση”.
Η θέση του τομέα Άμυνας εδώ είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να διατάξει μια «πλήρη αναμόρφωση της κεντρικής κυβέρνησης», ώστε η Βρετανία να καλύψει το κενό της παγκόσμιας ηγεσίας που άφησαν οι ΗΠΑ.
Μιλάνε για “απομονωτική πολιτική» της Αμερικής, που αποτελεί «μια επικίνδυνη γεωπολιτική καμπή» και αφήνει περιθώρια να ευδοκιμήσει η τρομοκρατία.
Άμεσα η Γερμανία αναζητά λύση για τη μεταφορά μέχρι 50.000 που κινδυνεύει η ζωή τους στο Αφγανιστάν. Αλλά εικόνες όπως το 2015 δεν πρόκειται να δούμε εκτιμούν αναλυτές και πολιτικοί, παρά τα εκατομμύρια εσωτερικών προσφύγων στο Αφγανιστάν. Αυτοί αν περάσουν τα σύνορα, στόχος είναι να απορροφηθούν στις γειτονικές χώρες. Αν το κύμα προσφύγων ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο αντοχών, η διεθνής κοινότητα μπορεί να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Σύμφωνο Προσφύγων που υπάρχει από το 2018, λένε οι ειδήμονες.
Άμεση ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη χώρα, οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εμπειρία με αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες. Αλλά για την επόμενη ημέρα χρειάζονται δίαυλοι επαφής με τους Ταλιμπάν. Ούτως ή άλλως στο Βερολίνο και στη Δύση κανείς πλέον δεν σκέφτεται την αλλαγή καθεστώτος.
Το Αφγανιστάν έβαλε ταφόπλακα σ΄αυτό το δόγμα.
Aνησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες τόσο για την εσωτερική κατάσταση στο Αφγανιστάν και κατά πόσο οι Ταλιμπάν θα κάνουν πράξη όσα υπόσχονται, όσο για για το τι θα συμβεί στο κομμάτι της μετανάστευσης.
Πάντως, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της παρουσίας της ΕΕ στην Καμπούλ η Επιτροπή σημειώνει ότι είναι νωρίς για εικασίες.
H προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και το να μην παρεμποδιστεί από το να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια είναι βασικές προϋποθέσεις όπως έχει αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως επίσης η ενδυνάμωση των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών έτσι ώστε να περιοριστεί ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.
Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου
Ανταποκρίσεις: Ευδοξία Λυμπέρη (Λονδίνο), Γιώργος Παππάς (Βερολίνο), Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρευξέλλες)