Το μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, γνωστό και ως « clawback», αποτέλεσε το κέντρο ενδιαφέροντος της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Clawback στην υγεία, πληγή για την ιατρική κοινότητα, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την κοινωνία» που διοργάνωσαν σήμερα, απόγευμα Τετάρτης, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας (ΕΙΜ-ΒΛ), στην ισόγεια αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα με αφορμή και στο πλαίσιο της αναστολής λειτουργίας των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα για Τρίτη εβδομάδα, αντιδρώντας στο «μνημονιακό», όπως αναφέρουν, μέτρο του clawback.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλων των φορεών, των οποίων τα μέλη δέχονται εργαστηριακές υπηρεσίες στην ΠΦΥ, τι σημαίνει Clawback και πώς επηρεάζει δυσμενώς την υγεία των πολιτών, την άσκηση της Ιατρικής, την Ιατρική Εκπαίδευση, την οικονομική δραστηριότητα και έχει φέρει τους εργαστηριακούς γιατρούς στο χείλος του γκρεμού.
«Το clawback είναι ένας οικονομικός όρος, ένα οικονομικό τέχνασμα που βρήκαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για να “αρπάζουν” τα χρήματα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο, δεν είναι εξορθολογισμός των δαπανών το 40-50% που ζητείται πίσω από τον ΕΟΠΥΥ».
«Το χρέος το οποίο μας επιβλήθηκε και το οποίο θα πρέπει να πληρώσουμε είναι 1,6 δισ. από το 2013. Είναι ένα χρέος που δεν μας αφήνει να συνταξιοδοτηθούμε, ούτε να κλείσουμε τα ιατρεία μας. Ζητάμε απλά πράγματα, τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, πλην της δικής μας», τόνισε η γραμματέας του Συλλόγου ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, κ. Ράνια Σουλτούκη.
Δείτε φωτογραφίες:
Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις