Αναταράξεις προκαλεί η πληροφορία που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS περί υπογραφής σύμβασης για την παράδοση δεύτερης παρτίδας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σύμβαση περιλαμβάνει και την παραγωγή τμημάτων του συστήματος από την ίδια την Τουρκία.

«Θέλω να επισημάνω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Προβλέπει την τοπική παραγωγή ορισμένων τμημάτων του συστήματος (…). Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία αναπτύσσεται βάσει των συμφωνιών μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών», δήλωσε ο Σουγκάγιεφ.

Ωστόσο αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας έσπευσε να επισημάνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν υπάρχει καμία νέα συμφωνία ούτε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη παρά μόνο η συνέχιση των συζητήσεων βάσει της αρχικής σύμβασης του 2017.

«Η αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί με τη Ρωσία για την αγορά των συστημάτων S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά μιας δεύτερης παρτίδας συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και τη σχετική σύμβαση (…) Οι τεχνικές συζητήσεις για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας βρίσκονται σε εξέλιξη», διευκρίνισε ο Τούρκος αξιωματούχος

Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν το 2017 συμφωνία αγοραπωλησίας συστημάτων S-400 εκτιμώμενου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Άγκυρα παρέλαβε την πρώτη παρτίδα το 2019 προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών που επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και απέπεμψαν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 .

Η ανακίνηση του ζητήματος των S-400 τη στιγμή που τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει την αναβάθμιση και αγορά αεροσκαφών F-16 δημιουργεί ερωτηματικά για τους ελιγμούς της Άγκυρας.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ προτρέπουμε όλες τις χώρες να αποφύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, που τις θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων», επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου
Πηγή: HellasJournal

Κομβική η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση στο Σότσι φαίνεται πως ήταν κομβική για την πιθανότητα ή όχι τουρκικής επιχείρησης στην Συρία. Η ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων είναι ο διακαής πόθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – έχει ήδη κάνει τρεις επιχειρήσεις από το 2016 για να τον πετύχει.

Η εκτίμηση ήταν πως στο Σότσι ο Ερντογάν θα ζητούσε τη στήριξη του Πούτιν για μια νέα επιχείρηση, την οποία είχε προαναγγείλει.

Δεν φαίνεται να την πήρε, καθώς από τότε βλέπουμε κάπως διαφορετικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους – και μάλιστα από τον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κάνει λόγο για πολιτική λύση, αναφέρεται ακόμη σε συμφιλίωση του Μπασάρ Αλ Άσαντ με τη συριακή αντιπολίτευση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο το Μάιο ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει δολοφονικό το καθεστώς του Άσαντ.

Εξάλλου η τουρκική κυβέρνηση είχε πάρει ουσιαστικά το μέρος των ανταρτών στον εμφύλιο.

Πάντως παρά τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης είχαμε σήμερα τουρκική επίθεση σε περιοχή κοντά στο Κομπάνι (είναι μέσα στην ζώνη που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία). Αισθάνεται ότι απειλείται από τους «τρομοκράτες», όπως λέει, Κούρδους, που βρίσκονται μια ανάσα από τα σύνορά της.

Η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Είναι και η περιοχή όπου χάρη στην αντίσταση των κούρδων μαχητών – με τη βοήθεια της Αμερικής – η ISIS γνώρισε την πρώτη της μεγάλη ήττα το 2015, όταν και εκδιώχθηκε από την περιοχή.

Μεταξύ των 11 νεκρών από τη σημερινή επίθεση και ένα μικρό παιδί.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Περισσότερα Εδω