Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη με τον Σεργκέι Λαβρόφ να μιλά για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει τίποτα στον πόλεμος της στην Ουκρανία.

Νωρίς το πρωί, δύο εκρήξεις σε ραδιοφωνικούς πομπούς σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας. Η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05 το πρωί, σύμφωνα με το Reuters. Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει υποστεί ζημιές από εκρήξεις, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Σημιεώνεται ότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, καθώς ο Πούτιν χτυπά τα ανατολικά, προσπαθεί να κερδίσει το νότιο κομμάτι της Ουκρανίας, έτσι ώστε να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα και από την Αζοφική και να προχωρήσει στη συνέχεια στο συγκεκριμένο κομμάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες – Απελπιστική η κατάσταση στο Azovstal 

Το Κίεβο διέψευσε τη Δευτέρα δηλώσεις της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες θα ίσχυε κατάπαυση πυρός χθες στο εργοστάσιο Azovstal με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… Ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδες εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», είπε ο Αρέστοβιτς σε βιντεομήνυμα.

Συνέντευξη Λαβρόφ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες τεχνητής κλιμάκωσης, ωστόσο οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί και δεν πρέπει να τους υποτιμούμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε στη συνέχεια και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, προειδοποίησε ότι «η καλή θέληση έχει και τα όριά της, κι αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «υποδύεται ότι διαπραγματεύεται, αφού είναι καλός ηθοποιός αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις».

Σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτη 26 Απριλίου αναμένεται να συναντηθούν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Μαριούπολη.

Εφιάλτης δίχως τέλος

(AP Photo/Leo Correa)

Η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσει ο ανεφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα, αμέσως μετά την αναχώρηση των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας από το Κίεβο, οι οποίοι και τόνισαν ότι «η ανεξάρτητη Ουκρανία θα υπάρχει για πολύ περισσότερο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ υποσχέθηκαν επιπλέον βοήθεια εκατομμυρίων.

Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν «έξι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς».

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους σιδηροδρόμους για να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα από ξένες χώρες, υποστήριξε και ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον οποίο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, κοντά στις μικρές πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πόλη Κρεμίμνα έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ότι δίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη Ιζιούμ, καθώς προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και προς την Κραματόρσκ.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια την ενδεχόμενη ρωσική επίθεση από τον νότο», κατά την ίδια πηγή. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω