Νέα αναβαθμισμένη επιτελική υπηρεσία με έδρα στην Ουρανούπολη και τη συμμετοχή τουλάχιστον 70 ένστολων και μυστικών αστυνομικών για την αποφυγή λεηλασιών στις 20 μονές και στις σκήτες αλλά και την εποπτεία των 20.000 επισκεπτών του Περιβολιού της Παναγιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ορισμένοι εξ αυτών εκπροσωπούν ύποπτα συμφέροντα, δημιουργεί η ΕΛ.ΑΣ. στο Αγιον Ορος. Μάλιστα, μελετάται, σε δεύτερη φάση, να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος των εισερχομένων και εξερχομένων στην Αθωνική Πολιτεία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα – εκμεταλλευόμενοι την ιερότητα των χώρων, τη στάση των μοναχών και την έλλειψη ουσιαστικού αστυνομικού ελέγχου – να μεταφέρουν όπλα, ναρκωτικά και άλλα παράνομα αντικείμενα ή να επιδίδονται σε άλλες ύποπτες ενέργειες, ιδίως εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας (και γενικότερα Δύσης) – Ρωσίας.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διασυνδέσεις
Στόχος των αρχών ασφαλείας, λοιπόν, είναι να έχουν πληρέστερη εικόνα των ατόμων που δίνουν το «παρών» στον Αθω, των πιθανών διασυνδέσεών τους με πολιτικά πρόσωπα ή τυχόν επιδιώξεις άλλων χωρών, «με πλήρη, όμως, σεβασμό στο Αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους». Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο εγχείρημα, άλλωστε, είναι η πρόβλεψη συνδρομής και ανάληψης δράσης από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες στην περίπτωση «σοβαρών συμβάντων που συγκινούν την κοινή γνώμη», όπως τονίζουν με νόημα πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη.
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ύστερα από πρόσφατες αλλά και παλαιότερες αναφορές για απόπειρες εμπλοκής συγκεκριμένων μοναστηριών σε γεωπολιτικά παιχνίδια και ασκήσεις επιρροής. Η σημαντική ενίσχυση των αρχών ασφαλείας στην Ουρανούπολη, επιπλέον, στοχεύει στη διερεύνηση του ρόλου μεμονωμένων προσώπων σε «ξέπλυμα χρήματος» για λογαριασμό διεθνών κυκλωμάτων (σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σχετικές διαπιστώσεις της αρμόδιας ελληνικής αρχής για την ιδιοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες).
Αναλύεις
Σχετικές αναλύσεις, μάλιστα, θα υπάρχουν και από την ΕΥΠ, προκειμένου τα όποια στοιχεία προκύπτουν να συνεκτιμώνται με άλλες πληροφορίες. Τέτοιες, εξάλλου, φέρεται να είχαν στα χέρια τους οι μυστικές υπηρεσίες το 2018, όταν και αποφασίστηκε η απέλαση ρώσων διπλωματών με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή. Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξάλλου, μέχρι τώρα οι Αρχές είχαν σχετικά «θολή» εικόνα για τα όσα συνέβαιναν υπό άκρα μυστικότητα στη χερσόνησο του Αθω, έκτασης περίπου 336 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παρ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους την πρόθεσή τους να υπάρξει πλήρης σεβασμός και εναρμόνιση με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Ορους, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν πρωτοβουλίας του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, στη νέα Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Ορους θα ενταχθούν οι αστυνομικοί σταθμοί Χιλανδαρίου, Βατοπαιδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Αννης, οι οποίοι υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Ορους, που είχε μέχρι τώρα την ευθύνη αστυνόμευσης της περιοχής. Οσον αφορά την παρέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι «η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από έγκριση ή διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης αδικημάτων σε περιπτώσεις που, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ή πιθανολογείται η ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος».