Με θέμα την εισηγητική έκθεση επί του Σχεδίου Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά την έκδοση της Γνώμης του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης(ΟΠΔ) – Στοχοθεσία εκτέλεσής του, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο θα προγραμματιστεί για τον υπόλοιπο Νοέμβριο και ακόμη δύο τον Δεκέμβριο» τόνισε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και συμπλήρωσε: «Για να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε ζητήματα για να υπάρχει ομαλή μετάβαση την επόμενη περίοδο».

Πριν ξεκινήσει την εισήγησή του για τον προϋπολογισμό του 2024, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην βράβευση της Αλοννήσου ως καλύτερος καταδυτικός προορισμός και συνέχισε με τα του προϋπολογισμού, αναφέροντας πως: «Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 390.936.250 ευρώ και περικλείονται σε αυτόν οι προβλέψεις των εσόδων και των δαπανών για το έτος 2024, ενώ έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις τεχνικές που προβλέπει η αντίστοιχη ΚΥΑ. Με αυτόν τον προϋπολογισμό καλύπτουμε τις δαπάνες και τις αμοιβές των υπεροριών και των μετακινήσεων του προσωπικού, τις επενδύσεις για τα έργα, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 260 εκ. ευρώ. Επίσης καλύπτονται οι μεταφορές των μαθητών που είναι περίπου 15 εκ. ευρώ, καθώς επίσης και οι μεταφορές των μαθητών για την εκμάθηση της κολύμβησης».

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης για την κάλυψη των επενδυτικών δαπανών υπογράμμισε ότι: «Η αποκατάσταση του οδικού δικτύου είναι ίση με το ύψος του αντίστοιχου ποσού που αποδόθηκε στην περιφέρεια το έτος 2022, στα 5.320.000 ευρώ».

Τόνισε επίσης ότι: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει δάνεια, όλα έχουν γίνει κάτω από τη διεκδίκηση πόρων, ενώ υπάρχουν ακόμη 554 εκ. από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τα οποία έχουν δρομολογηθεί για έργα το 2024», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να γίνουν πολλά επενδυτικά σχέδια.

Τις δύσκολες περιόδους στις οποίες λειτούργησε η Περιφέρεια σχολίασε ακόμη στη συνεδρίαση ο κ. Αγοραστός επισημαίνοντας τα capital controls, τη μείωση πόρων, τη δέσμευση χρημάτων, τον covid, τον Ιανό, τις πυρκαγιές και φυσικά τις τελευταίες κακοκαιρίες Daniels και Elias.

Λόγω του ότι ήταν ομιλητής σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο νεοεκλεγής Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αντ’ αυτού μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Τσιάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ο προϋπολογισμός είναι κατ’ επιταγή του Υπουργείου Εσωτερικών και ουσιαστικά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα» συμπληρώνοντας πως: «Τα 390 εκ. ευρώ του δεν επαρκούν για να ανατάξουμε την περιφέρεια με τα δεινά που έχει περάσει».

Εξήγησε δε: «Με βάση αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί γιατί όπως φαίνεται τα έργα θα ξεπεράσουν τα 2 εκ. ευρώ για να πάρει «ανάσα» η περιφέρεια».

Για το θέμα της συνεδρίασης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι: «Είχαμε αλλαγή της της διοίκησης αλλά ουσιαστικά όχι της πολιτικής» συνεχίζοντας πως: «Συζητάμε για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, που δεν φαίνεται να παίρνει υπόψιν ότι ο λαός της βρίσκεται αντιμέτωπος με τραγικές τις συνέπειες των φονικών πλημμυρών του περασμένου Σεπτέμβρη».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω