Ο κ. Γιαννακόπουλος παρουσίασε τα κεντρικά αιτήματα του ιατρικού κόσμου, τη στελέχωση του ΕΣΥ και την κατάργηση του claw back. Επίσης ζήτησε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες του brain drain και ο Ιατρικός Σύλλογος να συμπεριλαμβάνεται αυτονόητα σε όλες τις διαβουλεύσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Ο Ράπτης έθεσε το ζήτημα της πρωτοβάθμιας υγείας, στην οποία συμπεριέλαβε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ζήτημα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Τα “παραγωγικά” ζώα χρειάζεται να ζουν σε συνθήκες που τους εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο ευζωίας και ασφάλειας από τις φυσικές καταστροφές, και αυτό αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό πόσο απειλείται η υγεία των ανθρώπων από τα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ζώα που πνίγηκαν από την κακοκαιρία Daniel.
Γιαννακόπουλος και Ράπτης συμφώνησαν πως η οργανωμένη κοινωνία και οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλίας χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά στην περιγραφή του μεγάλου έργου της “ανασυγκρότησης” της Θεσσαλίας. “Η καταστροφή που βιώσαμε μοιάζει με πολεμική συνθήκη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ενότητα και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, χωρίς διχασμό, περιχαρακώσεις και κομματικές παρωπίδες”.