Μια πρώτη εκτίμηση των επιδράσεων των πλημμυρικών φαινομένων, που έπληξαν ολόκληρη τη Θεσσαλία, έγινε από καταξιωμένους επιστήμονες (μετεωρολόγους, ειδικούς στην αγροτική και ζωική παραγωγή, εδαφολόγους) σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ).

Σε θέματα που σχετίζονται με τις συνέπειες που είχαν οι πλημμύρες στο βασικό συντελεστή, στο έδαφος, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος Δρ. Εδαφολογίας, πρ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΑ.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του «οι επιπτώσεις που είχαμε στον παράγοντα του εδάφους ήταν μεγάλες, αλλά με χαρακτηριστικό στοιχείο πως είναι τελείως ανομοιόμορφες. Υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στις επιπτώσεις.
Στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί όλες οι μορφές των επιπτώσεων που κάνει το νερό στο έδαφος. Στις επικλινείς περιοχές έχουν γίνει τεράστιες διαβρώσεις και στις επίπεδες έχει γίνει κατάκλιση εδαφών όπως στην περίπτωση της Κάρλας, όπου θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις όταν αποτραβηχτούν τα νερά».

«Τα εδάφη που θα εμφανιστούν θα είναι διαφορετικά, δυστυχώς η γονιμότητά τους θα επηρεαστεί. Ενδεχομένως θα έχουμε ρύπανση από βαριά μέταλλα, που απελευθερώνονται λόγω του ότι εκεί επικρατούν αναερόβιες συνθήκες, και κίνδυνο απορρύπανσης από διάφορες τοξικές ουσίες» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη ερμηνείας του φαινομένου στάθηκε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΑ.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από το τι συνέβη, γιατί συνέβη, αν θα ξανασυμβεί και φυσικά τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μία καλύτερη προετοιμασία την επόμενη φορά» επεσήμανε, κάνοντας εν συνεχεία αναφορά στο «ακραίο» του φαινομένου.

«Τα ύψη βροχής που είδαμε δεν τα έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας. Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν το Σεπτέμβριο σε περιοχές του Πηλίου είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να γίνουν πιο συχνά τα επόμενα… Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε όλη την επιστημονική γνώση».

Από πλευράς του, ο Γενικός Διευθυντής ΕΝΑ Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, υπογράμμισε πως «σκοπός είναι να προτάξουμε την ανάγκη να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, να εμπλακούν όλοι οι γνωστικοί και παραγωγικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και να τεθούν οι άξονες για τα επόμενα βήματα».

«Χωρίς την έγκαιρη και με σχέδιο οργάνωση και υλοποίηση έργων από την Πολιτεία ό,τι κι αν συζητάμε, θα μένει στα λόγια» κατέληξε σε δηλώσεις του.

Οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης:

Εισαγωγή | Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, Γενικός Διευθυντής ΕΝΑ
Το μετεωρολογικό φαινόμενο | Κώστας Λαγουβάρδος, Μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΑ
Επιπτώσεις στη φυτική παραγωγή | Δημήτρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
Επιπτώσεις στη Ζωϊκή Παραγωγή | Παναγιώτα Βράντζα, Κτηνίατρος, πρώην Βουλευτής
Υποδομές της Γεωργίας | Νικόλαος Δέρκας, Γεωπόνος, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής ΓΠΑ
Φυσικοί Πόροι (Έδαφος) | Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος Δρ. Εδαφολογίας, πρ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΑ
Φυσικοί Πόροι (Νερό) | Αλέξανδρος Μπέλεσης, Γεωλόγος-Πολιτικός Μηχανικός Μελετητής
Αποτίμηση – Προτάσεις | Λόης Λαμπριανίδης, Οικονομικός Γεωγράφος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρ. Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης – Μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελένη Αναστασοπούλου, συγγραφέας, πρ. Περ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Παρεμβάσεις έκαναν οι:

Αργύρης Μπαϊρακτάρης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου
Αχιλλέας Γεροτόλιος, Αγρότης από Σωτήριο Λάρισας
Πέτρος Σαρούδης, Μελισσοκόμος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας
Ζήσης Αργυρόπουλος, Χημικός – Περιβαλλοντολόγος
Νίκος Δαλέζιος, Αγρομετεωρολόγος, πρ. Καθηγητής ΠΘ

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω