Στα πλαίσια του Εντατικού Προγράμματος Μικτής Κινητικότητας Erasmus+ που διοργανώνει το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα γκρουπ 32 φοιτητών και 11 καθηγητών από Πανεπιστήμια του Καναδά, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Μολδαβίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και φιλοξενήθηκαν στη Λάρισα μεταξύ 12-18 Μαΐου 2024. Η καινοτομία του προγράμματος μας, με τίτλο “PΗRONESIS (emPower HR: develOp and eNhance Employability Skills in busIness Students)”, εστίασε στη σύνδεση ακαδημαϊκής γνώσης – του γνωστικού αντικειμένου της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων – με τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο μέσω της βιωματικής μάθησης. Οι 5 επιχειρήσεις της πόλης μας που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή – και τις ευχαριστούμε θερμά – είναι οι Cosmos Aluminum, Joist Πάρκο Καινοτομίας, Ξενοδοχείο Imperial, Ιασώ Θεσσαλίας και Μέλισσα-Κίκιζας.

Τα θέματα των επιχειρηματικών προκλήσεων ήταν τα ακόλουθα:

COSMOS Aluminum: Employer Branding

JOIST Πάρκο Καινοτομίας: HR KPIs and Evaluation

Grecotel – Imperial Larissa: Identifying Soft Skills & Tailoring Training Methods in the Hotel Industry

Ιασώ Θεσσαλίας : Building an Engaged & High-Performing Team

Μέλισσα – Κίκιζας: Recruiting & Hiring Manufacturing Employees

Οι 43 φιλοξενούμενοι μαζί με 15 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, συγκρότησαν 5 γκρουπ (περίπου 12 ατόμων ανά ομάδα εργασίας) και επισκεπτόντουσαν σε καθημερινή βάση τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Οι φοιτητές μελέτησαν τα παραπάνω θέματα, συζήτησαν με εργαζομένους των εταιρειών, συνέλεξαν πληροφορίες προσπαθώντας να προσεγγίσουν το θέμα ανάπτυξης από τη δική τους πλευρά με την επίβλεψη των καθηγητών.

Η συμμετοχή σε βιωματική μάθηση μέσω επιχειρηματικών προκλήσεων προσέφερε στους φοιτητές πολλαπλά οφέλη που ενίσχυσε την εκπαιδευτική τους εμπειρία και τους προετοίμασε για την επαγγελματική τους καριέρα. Στόχος μας ήταν οι φοιτητές να αποκτήσουν πρακτική εφαρμογή των γνώσεων τους, να αναπτύξουν τις εγκάρσιες δεξιότητες (soft skills) και να βελτιώσουν την απασχολησιμότητά τους μέσω πραγματικής εμπειρίας. Επιπρόσθετα, η συνεργασία φοιτητών και καθηγητών, με ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων από εννέα διαφορετικές χώρες, βοήθησε στις ανάπτυξης της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, διεύρυνε τις προοπτικές και εμπλούτισε την μαθησιακή εμπειρία όλων μας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης διαδικτυακές διαλέξεις (2-9 Μαΐου και 22-23 Μαΐου 2024) τόσο από Καθηγητές των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων όσο και από

στελέχη Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα τα στελέχη μοιράστηκαν την εμπειρία τους σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε διεθνή περιβάλλοντα στα παρακάτω θέματα

– Steven Bainbridge, Senior Policy Expert in Vocational Education and Training CEDEFOP, με θέμα “Reframing the Problem of Skills and Shortages.”

– Πάκα Φιλαρέτη, NATO Officer in Organizational Design, Developm

ent and Change Management, με τίτλο “Next-Gen’s Empowerment: The Significance of Young Staff’s Soft Skills in International Settings.”

– Μπλίκα Εύη, Talent Acquisition Manager at PwC Greece, με θέμας “Employer Branding Strategies.”

– Τζιούρβα Όλγα, Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με θέμα “Women in Business in Greece: Skills for Success.”

– Χρήστος Ιωάννου, Σύμβουλος Διοίκησης και Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με θέμα “The Importance of Soft Skills: Lessons from the SEV Skills4Jobs pilot initiative.”

Συντονιστής Φορέας του Προγράμματος ήταν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε αυτό συμμετέχουν ως εταίροι τα παρακάτω Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: University of Toronto (Καναδάς), Kaunas University of Technology (Λιθουάνια), University of Porto (Πορτογαλία), West University of Timisoara (Ρουμανία), Avans University of Applied Sciences (Ολλανδία), University of Belgrade (Σερβία), Neapolis University Pafos (Κύπρος), Warsaw University of Technology (Πολωνία), The Academy of Economic Studies (Μολδαβία)

Το Εντατικό Πρόγραμμα Μικτής Κινητικότητας (Blended Intense Program) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ (ΚΑ131) ενώ οι συμμετέχοντες του Καναδά και της Μολδαβίας χρηματοδοτούνται από τη Διεθνή Κινητικότητα Erasmus+ (ΚΑ171). Οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του Γραφείου Erasmus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, ευχαριστούμε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης καλωσορίσματος και για την παραχώρηση του κτιρίου του Μύλου του Παπά καθώς και προσωπικά τους αντιδημάρχους κο Ρετσιάνη & κο Τζατζάκη για την συνεισφορά τους. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Δρ Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η δράση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξωστρέφεια τόσο του τμήματος μας όσο και των επιχειρήσεων αλλά και της πόλης γενικότερα. Απώτερος στόχος του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων στην περιοχή μας και η δημιουργία αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω