Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των δοκιμαζόμενων κατοίκων των πληγεισών περιοχών ζητά από την κυβέρνηση το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Λάρισας.

«Η Ε.Γ. του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ νομού Λάρισας εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια των συνανθρώπων μας, που έχασαν την ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή μας, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση σε όλους όσοι υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή των περιουσιών τους.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αναφορικά με την 87η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει τα εξής:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά από μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο, η νέα κυβέρνηση άρχισε να δίνει το στίγμα της για το πού και πώς θα κινηθεί την επόμενη τετραετία στους τομείς που ενδιαφέρουν τον Έλληνα εργαζόμενο (μιλάμε για τους τομείς της οικονομίας , της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής).

Είναι πια νόμος του κράτους οι οικονομικές παρεμβάσεις στους μισθούς των Δ.Υ. ,ένα αίτημα 14 ετών των εργαζομένων και της ΑΔΕΔΥ.

Καταρχάς θεωρούμε ως θετικό το γεγονός ότι μετά από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, αυξάνεται ο μισθός των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάτι το οποίο αποτελεί ένα βήμα προς την κανονικότητα, διότι η μη ύπαρξη αυξήσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν η απόλυτη στρεβλότητα.

Οι αυξήσεις οι οποίες προτείνονται όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με τις προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες των Δημόσιων Υπάλληλων. Τα προβλεπόμενα 70 ευρώ αύξηση, δηλαδή λιγότερο από 45 ευρώ καθαρά, δεν θεωρούμε ότι λύνουν κανένα πρόβλημα και ούτε φυσικά είναι η προσδοκώμενη αύξηση, η οποία διαμορφωνόταν από τις προεκλογικές εξαγγελίες τις κυβέρνησης.

Με βασικό πρόβλημα την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα τα 20 ευρώ για το 1ο παιδί, δηλαδή 15 ευρώ καθαρά, ή τα 50 ευρώ για το 2ο παιδί (37 ευρώ καθαρά) δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δεν δίνουν καμιά προοπτική για αύξηση της οικογενείας. Είναι ποσά κάτω από οποιαδήποτε λογική αντίληψη μπορεί να υπάρχει όσον αφορά τόσο το θέμα της βοήθειας της οικογενείας, όσο και του ζητήματος της υπογεννητικότητας.

Τα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης δίνονται χωρίς να έχουν υπάρξει προηγουμένως κρίσεις στο σύνολο του Δημοσίου- ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- ώστε να υπάρχει και αντικειμενική κατανομή.

Η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ είναι θετική, μόνο που τα 0,20 ευρώ δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το πραγματικό κόστος της μετακίνησης ανά χιλιόμετρο.

Η αύξηση των χιλίων ευρώ στο αφορολόγητο δεν αλλάζει το γεγονός ότι το βασικό αφορολόγητο στον Δημόσιο Υπάλληλο είναι τα 8.668 ευρώ ,ο οποίος συνεχίζει να είναι ο βασικός φοροδότης του Ελληνικού κράτους.

Όταν ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 10% και του 2021 ήταν 5% αυτές οι αυξήσεις οι οποίες προβλέπεται να δοθούν, είναι έξω από οποιαδήποτε αντίληψη σύγκλισης σε ένα μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης και αντιμετώπισης των σημερινών οικονομικών αναγκών.

Με φιλοδωρήματα των 40 και των 45 ευρώ δεν ζει αξιοπρεπώς το 2023 ο μη επιδοματούχος Δημόσιος Υπάλληλος. Ζητάμε οι καθαρές μισθολογικές αυξήσεις αντί για 3,5-6% που είναι σήμερα, να εναρμονιστούν τουλάχιστον με τον περσινό πληθωρισμό, στο 10%.

Στον νόμο επίσης δεν υπάρχει καμία παρέμβαση προοπτικής όσον αφορά τον 13ο -14ο μισθό, που -ως γνωστό- λαμβάνει κανονικά ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση εξάλλου η κάλυψη των δύο χαμένων χρόνων 2016-17 και των αντιστοίχων φυσικά κλιμακίων.

Το θέμα της μείωσης της εισφοράς 2% για τη μείωση της ανεργίας, όταν η ανεργία έχει μειωθεί στα επίπεδα περίπου του 10%, έχει αποσιωπηθεί πλήρως, ενώ για μας παραμένει αίτημα πρώτης προτεραιότητας όπως φυσικά και οι προαναφερόμενες διεκδικήσεις.

Πριν την ψήφιση του προαναφερόμενου νομοσχεδίου υπήρξαν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, οι οποίες δυστυχώς απέβησαν άκαρπες.

Ούτε αυτές με το λιγότερο δημοσιοοικονομικό κόστος δεν έγιναν αποδεκτές. Μιλάμε φυσικά για την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας καθώς και για το ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17.

Θεωρούμε δεδομένο και επιτακτικό, στα πλαίσια της κανονικότητας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, οι συζητήσεις για την οικονομική αναβάθμιση των Δ.Υ. να γίνονται κάθε χρόνο, ώστε κάποια στιγμή οι μισθοί μας να συγκλίνουν με τον μέσο όρο των μισθών των Δ.Υ. της ευρωζώνης.

Ζητάμε τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των Δημοσίων Υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το θέμα των επιδομάτων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων πρέπει επιτέλους να λήξει μετά από τις ατελείωτες αναβολές και τις κωλυσιεργίες για πάνω από μια πενταετία.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα βρίσκονται στην κορυφή των διεκδικήσεων του Δημόσιου τομέα για την νέα συνδικαλιστική χρονιά, η οποία προβλέπεται εξίσου δυναμική με τις προηγούμενες.

Η αρχή, όπως κάθε τέτοια περίοδο, γίνεται με την έναρξη της ΔΕΘ όπου συνδικάτα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στέλνουν το αγωνιστικό τους μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση, την οποία -με την δυναμική τους- καλούν να ασκήσει φιλολαϊκή και φιλεργατική πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους ελάχιστους.

Στο πλαίσιο αυτό -για μία κόμη χρονιά- το ν.τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας θα δώσει βροντερό παρών στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Καλούμε λοιπόν τον συνάδελφο εργαζόμενο, την συναδέλφισσα εργαζόμενη, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, την άνεργη, τον νέο και την νέα να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την κινητοποίηση του νομαρχιακού τμήματος.

Για το σκοπό αυτό θα αναχωρήσει λεωφορείο για την Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μ.μ. από το Ωδείο Λάρισας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω