Στόχος ήταν η εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας

Στις 10 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκε η εν λόγω δράση αφού προηγουμένως οι μαθητές της Γ΄ τάξης της Ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύωντου Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού ΑΔΑΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΜΟΣΧΟΒΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και ΣΚΟΡΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, επέλεξαν το θέμα: Ιδανικό μέλλον. Στόχος ήταν η εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας. Επιδιώχθηκε να προβληματιστούν και να διερευνήσουν την εμφάνιση και τις συνέπειες των φαινομένων διαφθοράς για το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία της κοινωνίας. Προσδιόρισαν τις εκφάνσεις της ακεραιότητας σε προσωπικό, τοπικό και δημόσιο επίπεδο.

Αναλύθηκαν οι έννοιες: λογοδοσία, διαφθορά, νοοτροπία νομιμότητας, αξίες (ακεραιότητα και ευθύνη) στο Δημόσιο τομέα, Κράτος Δικαίου, διαφάνεια, δεοντολογία, παγκόσμιες προκλήσεις, ηγεσία, καθώς επίσης περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν μέσω της ιστοσελίδας www.coe.int/greco (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς, η οποία παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης) για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Διαπιστώθηκε ότι, τα σχολεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των νέων και στην ανάπτυξη της εκτίμησής τους για τη δικαιοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες, ικανότητες και δομικά στοιχεία για την κατανόηση εννοιών όπως, η δικαιοσύνη, η ακεραιότητα και η διαφάνεια. Μαζί με τις οικογένειες, αναλαμβάνουν διαπλαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών, τη στάση ζωής και τη συμπεριφορά των νέων. Επισημάνθηκε, δε, ότι το κράτος δικαίου αποτελεί τη βάση ισχυρών και ειρηνικών κοινωνιών που λειτουργούν υπό κανόνες διαφάνειας. Βασίζεται στο γεγονός, ότι όλα τα πρόσωπα, οι θεσμοί και οι φορείς έχουν δικαιώματα προστασίας από το νόμο και δικαιώματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ενώ λογοδοτούν ενώπιον του νόμου (είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, για επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα). Στο επίκεντρο του κράτους δικαίου βρίσκονται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ενεργή δέσμευση σε κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς. Μια κοινωνία που υποστηρίζει το κράτος δικαίου είναι μια κοινωνία της οποίας οι πολίτες κατανοούν και σέβονται τους δίκαιους νόμους, είναι ενήμεροι για τον τρόπο λειτουργίας τους, γνωρίζουν πώς να έχουν εποικοδομητική συνδιαλλαγή μαζί τους και πώς να τους αμφισβητούν, ανάλογα με τις ανάγκες, στο πλαίσιο των κατάλληλων μηχανισμών και θεσμικών οργάνων. Αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για ολοκληρωμένη εταιρική σχέση μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Όπου το κράτος δικαίου είναι ισχυρό, οι άνθρωποι δεν υπερασπίζονται το νόμο από φόβο, αλλά επειδή τους αφορά άμεσα η αποτελεσματικότητά του. Οι παραβάτες δεν αντιμετωπίζουν μόνο νομικές κυρώσεις, αλλά και κοινωνικές.
Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί έχουν κληθεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των μελλοντικών γενεών, που δεν διαθέτουν απλώς κριτική σκέψη, αλλά είναι ενημερωμένοι και μετά λόγου γνώσεως κοινωνικοί παράγοντες, έτοιμοι να δημιουργήσουν ειρηνικές, δίκαιες, χωρίς αποκλεισμούς και δεοντολογικές κοινωνίες. Με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες προάγουν την ευγενή άμιλλα και το σεβασμό των κανόνων, καθώς και μέσω εκπαιδευτικών μεθόδων προώθησης της δημοκρατίας και της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς, οι μαθητές μαθαίνουν να ζουν σ’ έναν δίκαιο κόσμο και μετατρέπονται σε φορείς αλλαγών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να συμμετέχουν εποικοδομητικά στην κοινωνία με ενεργό και υπεύθυνο τρόπο.
1ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

e-max.it: your social media marketing partner

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω