Πρόταση προς τον Δήμο Λαρισαίων για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Άνθρωποι και ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» στα σχολεία του Δήμου κατέθεσε η δημοτική παράταξη “Λαρισαίων Κοινόν”.

Αναλυτικά:

Η προαγωγή της φιλοζωίας μέσω της Εκπαίδευσης αποτελεί τομέα αιχμής στην εφαρμογή της στρατηγικής της ευαισθητοποίησης και της ανάπτυξης της φιλοζωίας στους μαθητές, όπως συνοψίζεται στο 1ο διεθνές συνέδριο για την φιλοζωική παιδεία που διοργανώθηκε το 2010 στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Βελγική προεδρία. Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα παγκοσμίως προγραμμάτων σπουδών όλων των βαθμίδων, που περιλαμβάνουν στοιχεία ανάπτυξης φιλοζωικής κουλτούρας, τόσο σε χώρες μέλη της ΕΕ, όσο και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες (πχ Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Η ανάγκη για φιλοζωική παιδεία αναγνωρίζεται πλέον σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά προγράμματα, αφιερωμένα καθ’ ολοκληρίαν στο αντικείμενο. Το πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα, συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» δημιούργησε η Δρ Μαρία Κοντού, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L

Οι Μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος

• Τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση για τις ανάγκες του κατοικίδιου τους, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους κηδεμόνες ζώων μαζί με τον σεβασμό σε όλα τα ζώα και τους τρόπους αρμονικής συνύπαρξης μαζί τους.

• Η κατανόηση για τις αιτίες του υπερπληθυσμού των αδέσποτων κατοικίδιων και η σημασία της στείρωσης και της ηλεκτρονικής σήμανσης για τον έλεγχο του πληθυσμού.

• Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επικίνδυνες συμπεριφορές και η εκμάθηση του σωστού τρόπου αντίδρασης σε έναν ή περισσότερους δυνητικά επιθετικούς σκύλους.

Το πρόγραμμα έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και βασικός του στόχος είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μια ιδιότητα με πολυδιάστατη σημασία, που υπερβαίνει τα όρια της φιλοζωικής παιδείας. Έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχει παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικούς, σε ημερίδες που διοργανώθηκαν από πολλές τοπικές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα αντίστοιχα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η υλοποίησή και χρηματοδότηση του προγράμματος προβλέπονται και από τον Νόμο 4830/2021, ΦΕΚ 169/α/18-9-2021, «Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο ΙΓ Άρθρο 31β, με την συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η «Λαρισαίων Κοινόν» θεωρεί ότι αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αναπτύξει το αίσθημα φιλοζωίας σε παιδιά τα οποία θα συνεχίσουν με την υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας με διάφορα μαθησιακά εργαλεία, ανάλογα με την ηλικία τους, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των σχολείων, ώστε η ενασχόληση με το αντικείμενο να γίνει περισσότερο βιωματική, και προτείνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή του προγράμματος σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Λαρισαίων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω