Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για τον αγροτικό τομέα και την ενίσχυση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο TRT και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού «ήταν πολλές και ουσιαστικές, αφορώντας διάφορα επίπεδα της καθημερινότητας», ενώ επεσήμανε πως τα μέτρα αυτά επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Αρχικά, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στη μόνιμη απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο, ένα μέτρο που είχε καταργηθεί το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση και επανήλθε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη προ διετίας. Όπως δήλωσε: «Δόθηκαν τότε 85 εκατομμύρια ευρώ, πέρυσι δόθηκαν άλλα 85 εκατομμύρια ευρώ και πλέον θα υπάρχει μόνιμη απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και δεν θα αγωνιούν κάθε χρόνο οι αγρότες». Η σχετική νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ αναμένεται και το οριστικό πλαίσιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, θα καταγραφούν οι ενεργοί συνεταιρισμοί, ενώ όσοι αποδεικνύεται ότι είναι βιώσιμοι θα ενισχυθούν από την κυβέρνηση, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Επιπλέον, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Το πρόγραμμα αυτό, όπως ανέφερε, «θα βοηθήσει τους Έλληνες καλλιεργητές να προχωρήσουν σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, με το 50% της χρηματοδότησης να προέρχεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το 35% από την Τράπεζα Πειραιώς και το υπόλοιπο 15% από ίδια κεφάλαια». Πρόκειται για σημαντικό μέτρο, καθώς «τα θερμοκηπιακά προϊόντα μας εξάγονται σε μεγάλο ποσοστό και αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για την ελληνική οικονομία», τόνισε.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η αξιοποίηση των αδρανών γαιών. Ο Υφυπουργός εξήγησε ότι θα καταγραφούν οι ακαλλιέργητες εκτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε νέους αγρότες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αρκετές χιλιάδες στρέμματα θα δοθούν κυρίως σε νέους αγρότες. Αυτές οι ακαλλιέργητες δημόσιες, κυρίως, εκτάσεις θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, ενώ στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τους νέους στην ύπαιθρο, να τους κρατήσουμε στο χωριό».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι, παρότι υπήρξαν καθυστερήσεις, το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί και δόθηκε παράταση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. «Είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εξυγίανση δεν είναι θέμα μιας ημέρας, έχουν μπει, όμως, οι βάσεις και θα προχωρήσουμε στον στον στόχο αυτό», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, «ώστε οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις να είναι δίκαιες και να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν, σύμφωνα με την εντολή που μας έχει δώσει ο Πρωθυπουργός».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, τονίζοντας ότι αφού ολοκληρώθηκαν τα πορίσματα οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Κλείνοντας, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους για την τετραετία, και «θα κριθούμε στο τέλος αυτής της πορείας για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας».

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω