Ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων ‘’Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’’ συμμετείχε την 13η Μαΐου 2022 στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, με θέμα: «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου».
Ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας ανέδειξε την θεματική ενότητα με τίτλο «Τα κονάκια» καθώς ο Μάιος Μήνας είναι η εποχή κατά την οποία οι οικογένειες εγκατέλειπαν τα χειμερινά χειμαδιά με σκοπό να περάσουν το θερινό εξάμηνο στα ψηλά βουνά. Η μετακόμιση της οικογένειας σήμαινε και αλλαγή σχολικού εκπαιδευτηρίου για τα παιδιά τους. Οι μαθητές θα συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους ολόκληρο το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο της Σαμαρίνας.
Σήμερα οι μικροί σύνεδροι βρέθηκαν σ’ ένα παραδοσιακό κονάκι της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, άγγιξαν την τσαντίρα αλλά και τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα των Σαμαριναίων, πληροφορήθηκαν για τον τρόπο μετακίνησης των νομάδων κτηνοτρόφων από τα χειμαδιά στη Σαμαρίνα και θαύμασαν τις φορεσιές των μικρών Σαμαριναίων των αρχών του 20ου αιώνα όπως τις είχαν καταγράψει οι δύο Άγγλοι περιηγητές Wace & Thompson κατά την τριετή επίσκεψή τους στη Σαμαρίνα(1910-1912). Παράλληλα, σε ένα σταντ είχαν τη δυνατότητα να δούνε μερικές φωτογραφίες με εικόνες από τα «κονάκια» του 1960.
Την ξενάγηση-ενημέρωση στους μαθητές εκ μέρους του Συνδέσμου ανέλαβε ο χοροδιδάσκαλος Μιχάλης Τσακνάκης.
Ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων εκφράζει τα συγχαρητήριά του στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για την άρτια διοργάνωση του μαθητικού συνεδρίου. Ιδιαίτερα ευχαριστεί την Σαμαριναία, Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, για την πρόσκληση συμμετοχής στο Μαθητικό Συνέδριο και την ευκαιρία που μας έδωσε να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό της Σαμαρίνας στη νέα γενιά των Λαρισαίων.
Επίσης ο Σύνδεσμος, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συμπατριώτες, Δημήτρη και Νίκο Βαρσάμη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συνεργασία και επιμελήθηκαν με την τέχνη τους την κατασκευή της τσαντίρας
Τέλος, ο Σύνδεσμος εκφράζει τις ευχαριστίες του στο μέλος του, Θεοδόση Δώτα, ο οποίος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πολιτισμού της Σαμαρίνας, με προθυμία φόρεσε την παραδοσιακή φορεσιά του Σαμαριναίου ενήλικα άνδρα, προκειμένου να την δούνε οι μικροί σύνεδροι.