Οι αποζημιώσεις των αχλαδιών που «χτυπήθηκαν» από τον παγετό της άνοιξης του 2021, η ένταξη δενδροκαλλιεργητών και του νομού Λάρισας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και η αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα αναμπέλωσης, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και οι επιλαχόντες αμπελουργοί του Δήμου Τυρνάβου, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας και συνεταιριστές του δήμου Τυρνάβου.

Αναλυτικότερα στη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΑΑΤ με πρωτοβουλία του κ. Κέλλα, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κκ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος και Αποστόλης Ευαγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων «Γαία fruit» κ. Χρήστος Τασιούλας, ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Κουτούκας και ο ταμίας κ. Φάνης Μπαντραλέξης.

Οι Τυρναβίτες συνεταιριστές ζήτησαν να αποζημιωθούν τα βιομηχανικά αχλάδια που «κάηκαν» από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης και βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Ο Υφυπουργός απάντησε ότι ήδη έχουν υποβληθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ στο ΥΠΑΑΤ και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μόλις ανάψει το πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σκυλακάκης.

Στη συνέχεια, οι Τυρναβίτες παραγωγοί αναφέρθηκαν στην ζημιά που υπέστη, από το βακτηριακό κάψιμο, το φυτικό κεφάλαιο κυρίως των αχλαδιών, από τις ποικιλίες «κοντούλα», «santa», «williams», «hilland» και ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής που θα σημειωθεί και τα επόμενα χρόνια και για τα επιπλέον έξοδα που προέκυψαν με τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες.

Οι παραγωγοί προσκόμισαν μάλιστα φωτογραφικό υλικό και επιστημονικές γνωματεύσεις του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βαγγέλα και του προϊσταμένου του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας κ. Δημήτρη Σταυρίδη.

Ο κ. Στύλιος δεσμεύτηκε να εξετάσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων για την αποζημίωση τους.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Ακολούθως, στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της ένταξης στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης όλων των ποικιλιών αχλαδιών, αμπελιών και ροδάκινων του νομού.

Ο Υφυπουργός κ. Στύλιος τόνισε ότι «υπάρχει σχετικό πρόγραμμα από το ΥΠΑΑΤ, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται η ένταξη των αχλαδιών». Δήλωσε δε «θετικός για την ένταξη και των προαναφερομένων προϊόντων», συμπληρώνοντας πως «είναι σε εξέλιξη σχετική μελέτη».

ΓΕΩΡΓΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Με αφορμή το αίτημα των συνεταιριστών να ενταχθεί και το αχλάδι στις συνδεδεμένες των μηλοειδών, ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων, που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ισχύσει για δύο χρόνια (2023) με δυνατότητα παράτασης και προβλέπει τη δωρεάν παροχή γεωργικών συμβούλων σε Συνεταιρισμούς, από εξειδικευμένους επιστήμονες (γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους), οι οποίοι θα πιστοποιηθούν από τον ΕΛΓΟ.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της άμεσης ολοκλήρωσης των διαδικασιών μεταβίβασης των δικαιωμάτων και καταβολής των ενισχύσεων μέχρι 20 Δεκεμβρίου, για να πληρωθούν οι εισφορές στον ΕΛΓΑ που είναι συνδεδεμένες με την επιδότηση και να μπορέσουν – σε δεύτερο βαθμό – οι παραγωγοί να εισπράξουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Το θέμα εξετάζεται θετικά από το ΥΠΑΑΤ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΜΠΕΛΩΣΗΣ                                   

Ακόμη, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής του αμπελώνα για το δήμο Τυρνάβου, ενημερώνοντας τον Υφυπουργό κ. Στύλιο ότι από τους 75 παραγωγούς οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα για 496 στρέμματα, εντάχθηκαν μόλις τρεις για 9 στρ. «Θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον πόροι και να μειωθεί το πλαφόν από τα τέσσερα στα τρία μόρια, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις», ανέφερε ο κ. Τσιτσιρίγκος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κέλλας πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία της περιοχής».

Αποχωρώντας από το ΥΠΑΑΤ οι Τυρναβίτες συνεταιριστές ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό κ. Στύλιο και τον βουλευτή Χρήστο Κέλλα για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στα ζητήματα που έθεσαν και δήλωσαν ότι θα αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΓΑ

Από την πλευρά του, ο κ.Κέλλας, με αφορμή τα αιτήματα των παραγωγών για αποζημιώσεις, επισήμανε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι «οι παραγωγοί δεν αρνούνται την καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών, καθώς γνωρίζουν ότι η κλιματική κρίση δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια».

Ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι «η αναθεώρηση είναι στις προθέσεις του Υπουργείου και το θέμα μελετάται επισταμένως».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η σύμβουλος του Υπουργού για αγροτικά θέματα κ. Κατερίνα Δαρδαμάνη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω