Στην αδήριτη ανάγκη συνεργασίας των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών αλλά και με όλες τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, στη συνάντησή του, στην Ελασσόνα, με μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Δημήτρη Μπαλούκα, τον αντιπρόεδρο επαρχίας Ελασσόνας Γιάννη Κουκόλη και τα μέλη Νίκο Παλάσκα και Τάσο Αντωνίου.

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τον κτηνοτροφικό κόσμο για την αρωγή του στον περιορισμό της πανώλης, η οποία, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε αποδρομή και τον κάλεσε να κάνει το ίδιο και για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, εστιάζοντας στην υπευθυνότητα και συνεργασία που απαιτείται να επιδείξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς “σ’ αυτό το πεδίο θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται από το ΥΠΑΑΤ”.

«Προχωρήσαμε σε σκληρά μέτρα, με στόχο να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας , να αποτρέψουμε ελλείψεις στην αγορά , αλλά και να διασφαλίσουμε τη συνεχή παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, με εξαγωγικό, μάλιστα, προσανατολισμό, όπως η φέτα», τόνισε ο Χρήστος Κελλας.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους, ότι άμεσα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχωρά σε προσλήψεις κτηνιάτρων, για να ενισχυθεί το δυναμικό αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ σύντομα θα εκδοθεί προκήρυξη για πρόσληψη κτηνιάτρων σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Σημείωσε, ακόμη, πως στη μάχη κατά της ευλογιάς συμμετέχει, εκτός από τους κτηνιάτρους του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών, και η ΕΛ.ΑΣ, ενώ σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό, τοποθετούνται απολυμαντικά σημεία στα διόδια, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη μάχη κατά της εξάπλωσης της νόσου.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, εξέφρασαν την αγωνία τους για την έξαρση των ζωονόσων, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην διακοπή

λειτουργίας των σφαγείων για τις επόμενες 10 ημέρες και τις επιπτώσεις της στην τοπική οικονομία. Ζήτησαν, ακόμη, γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλες τις μονάδες που έχουν πληγεί, σημειώνοντας ότι παραμένουν ανοιχτοί σε διάλογο και συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ για την άμεση εξεύρεση λύσεων για την προστασία και στήριξη της κτηνοτροφίας.

Ο Υφυπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε σχετικά:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να βρεθώ με φίλους κτηνοτρόφους, εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, για να τους ενημερώσω, αναλύοντας τα μέτρα που λάβαμε για τον περιορισμό της ευλογιάς, αλλά και να “ακούσω” την αγωνία και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Αναγνωρίζουμε ότι λάβαμε σκληρά κι επώδυνα, πλην όμως αναγκαία μέτρα. Προσβλέπουμε, ωστόσο, σταθερά στη συνεργασία των κτηνοτρόφων μας, ώστε μετά από επανεκτίμηση της κατάστασης και ορθή επιδημιολογική προσέγγιση να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων, με την πάροδο του 10 ήμερου απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων.

Αναμένουμε, μάλιστα, έως το τέλος Νοεμβρίου, να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για τα θανατωθέντα ζώα, οι οποίες, σημειωτέον είναι αυξημένες πάνω από 100% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες.

Είμαστε σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνούν, ιδιαίτερα μετά την έξαρση των ζωονόσων και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να εξασφαλίσουμε ότι ο κλάδος θα παραμείνει ισχυρός και βιώσιμος».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω