Στην Εσθονία, στο νησί Χιούμα της Βαλτικής θάλασσας, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο η τελευταία συνάντηση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Εσθονία, που συνεργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Garden of Cultures in Europe”. Το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας εκπροσώπησαν έξι μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί.
Το θέμα του προγράμματος αφορά στη διερεύνηση των διατροφικών καταναλωτικών συμπεριφορών διαφόρων περιοχών της Ευρώπης σε σχέση και με την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων. Επίσης διερευνά και την πολιτισμική παράδοση που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα της διατροφής και της βιώσιμης ανάπτυξης στις συγκεκριμένες κοινωνίες.
Στην αρχή της συνάντησης οι ομάδες ξεναγήθηκαν στη μεσαιωνική πόλη του Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, που έχει σημαντικό ρόλο ως εμπορικό λιμάνι της Βαλτικής και φέρει έντονα σημάδια μιας πολυπολιτισμικής φυσιογνωμίας καθώς και της ευημερίας που γνώρισε στο παρελθόν. Επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο του Ταλίν με τις πολλές διαδραστικές εφαρμογές του, τους Βοτανικούς κήπους της πόλης, όπου με έκπληξη συνάντησαν τροπική χλωρίδα σε μια χώρα του Βορρά. Τέλος βρέθηκαν στο Εθνικό στάδιο τραγουδιού (Tallinn Song Festival Grounds) όπου άκουσαν την ιστορία του Εθνικού Φεστιβάλ τραγουδιού και χορού της Εσθονίας, που αποτελεί εθνικό καλλιτεχνικό γεγονός.
Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες των ομάδων μετέβησαν στο νησί Χιούμα και στο σχολείο Kainakool, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η Χιούμα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας, είναι επίπεδο, με πολλά δάση και υδροβιότοπους και διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
Τα μέλη της εκεί σχολικής κοινότητας υπήρξαν ιδιαίτερα φιλόξενα. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας, παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις και συμμετείχαν σε παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, που αφορούσαν τη χλωρίδα της περιοχής. Στο Windtower Experience Center πήραν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες γνωριμίας με το νησί, την ιστορία του και τη ζωή των κατοίκων του.
Στο δημαρχείο της πρωτεύουσας Kardla ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή για τις αντιπροσωπείες των συνεργαζόμενων σχολείων και παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τη ζωή στο νησί.
Οι ομάδες επισκέφτηκαν αρκετές επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα και είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν τοπικούς σπόρους σε ένα εργαστήριο κηπουρικής και να γνωρίσουν τις μεθόδους παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Επισκέφτηκαν επίσης έναν από τους πολλούς υδροβιότοπους του νησιού, με παρατηρητήρια πουλιών, και την ακτή Orjaka-Kaina bay με την πολύ ιδιαίτερη διαμόρφωση. Είδαν κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς φάρους του νησιού και επισκέφτηκαν μια φάρμα-μουσείο για την καθημερινή ζωή των κατοίκων στο παρελθόν
Στην τελική εκδήλωση που είχε θέμα την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών πολιτισμικών στοιχείων κάθε τόπου, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου μίλησαν για την πολιτισμική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας και χόρεψαν αντιπροσωπευτικούς ελληνικούς χορούς.
Η κινητικότητα διήρκεσε μια εβδομάδα και συνέβαλε στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συνεργατών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις