Δύο νέα κρούσματα, ύποπτα για την παραλλαγή Όμικρον, εξετάζονται στη χώρα μας, δύο μέρες μετά το πρώτο περιστατικό μόλυνσης με το νέο στέλεχος που κατεγράφη στα Χανιά. «Αναμενόμενο», λένε οι ειδικοί. Συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός παραμένει μοναδική ασπίδα. Εξηγούν ότι η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων αφορά κυρίως άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν από τον Μάρτιο και η προστασία τους φθίνει.
Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές θα γνωρίζουν αν τα δύο κρούσματα, μέλη της ίδιας οικογένειας που επέστρεψαν από τη Ν. Αφρική στην Αθήνα, φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ύποπτα κρούσματα έφθασαν στην Αθήνα από τη Νότια Αφρική πριν από την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης, στις 27 Νοεμβρίου. Είχαν ήπια συμπτωματολογία και γι’ αυτό υποβληθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σήμερα έκανε την τρίτη αναμνηστική δόση. Εμβολιάστηκε, επίσης, για πρώτη φορά η δωδεκάχρονη κόρη του.
Χτες, αργά το βράδυ, άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Μέχρι το μεσημέρι είχαν κλειστεί περίπου 240.000 ραντεβού.
Η τρίτη δόση είναι αναγκαία για όλους, καθώς το 20% όσων νοσούν είναι εμβολιασμένοι, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ.
Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στις Σέρρες, όπου καταγράφονται έξι φορές περισσότεροι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την Κρήτη και δυόμιση φορές περισσότεροι από την Αθήνα.
Μεγάλη είναι η πίεση στο σύστημα υγείας με τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να πιέζονται ασφυκτικά αλλά να να αυξάνονται οι εισαγωγές και στα νοσοκομεία της Αττικής.
Νεκρό δεκατετράχρονο κορίτσι στη Λαμία — Νοσούσε με CoViD-19
Το δεκατετράχρονο κορίτσι ήταν θετικό στον κορονοϊό εδώ και εφτά μέρες, με συμπτώματα όπως πυρετό. Παρέμενε στο σπίτι της και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς της ήταν αρνητές του εμβολίου.
Σήμερα το πρωί η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας με προκάρδιο άλγος, όπου οι γιατροί τη διασωλήνωσαν. Από τις εξετάσεις που έκαναν διαπίστωσαν ότι είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο, πιθανότατα από επιπλοκή του κορονοϊού, και αποφάσισαν να κάνουν διακομιδή του παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Δυστυχώς η η δεκατετράχρονη δεν πρόλαβε να διακομιστεί και κατέληξε.
Η παραλλαγή Όμικρον
Τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων των δύο ασθενών με κορονοϊό, που ήρθαν στην Αθήνα από τη Ν. Αφρική. Η διαδικασία θα επιβεβαιώσει το πρώτο έλεγχο που κατέταξε τα συγκεκριμένα κρούσματα ως ύποπτα.
Η παραλλαγή Όμικρον ανιχνεύεται εύκολα στο πρώτο γονιδιακό έλεγχο που γίνεται με PCR, διότι φέρει ένα μοριακό χαρακτηριστικό, το οποίο εντοπίζεται αμέσως. Ο πρώτος αυτός έλεγχος στα δύο κρούσματα έδειξε τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί και η γονιδιωματική ανάλυση για να είναι σίγουρο ότι πρόκιεται για το νέο στέλεχος. Το βέβαιο είναι ότι η νέα παραλλαγή είναι πάρα πολύ μεταδοτική, ενώ χρειάζονται κάποιες ημέρες ακόμα για να εξακριβωθεί ο βαθμός νοσηρότητας.
Σε κρίσιμη κατάσταση ανεμβολίαστες έγκυες — Κινδυνεύουν, λένε οι ειδικοί, που απευθύνουν έκκληση να εμβολιαστούν
Όλο και περισσότερες έγκυες νοσούν σοβαρά στην Ελλάδα, με κάποιες να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Μόνο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται εννιά γυναίκες που κυοφορούν, οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση — οι ειδικοί συνιστούν εμφατικά να εμβολιαστούν όλες οι έγκυες.
Μια νέα μητέρα, που «νίκησε» τον κορονοϊό, στέλνει το μήνυμά της μέσω της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η Δήμητρα κρατάει στα χέρια της τον οχτώ μηνών γιό της και ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει οτι νίκησε το θάνατο. Νόσησε με κορονοϊό ενώ ήταν εφτά μηνών έγκυος, διασωληνώθηκε και γέννησε με καισαρική στο Αττικό νοσοκομείο.
Tην ίδια ώρα, εννιά έγκυες γυναίκες με κορονοιό νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο, τρεις από αυτές έχουν διασωληνωθεί και οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Στη σκιά της «Όμικρον» η Ευρώπη — Στο τραπέζι νέα μέτρα & υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Ένας στους έξι ασθενείς με CΟVID-19 στη Βρετανία που χρειάστηκαν διασωλήνωση μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου ήταν μέλλουσες μητέρες. Με την ίδια ταχύτητα που εξαπλώνεται η «Όμικρον» εξαπλώνεται και η ανησυχία, την οποία εντείνει και ο ΠΟΥ, που λέει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί σοβαρή νόσηση. Υπό το φόβο νέου πανδημικού κύματος, και με φόντο τα νέα μέτρα που εξετάζουν οι χώρες, η ΕΕ θα συζητήσει στην επόμενη σύνοδο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Η απειλή του νέου στελέχους του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Αν και το «Δέλτα» παραμένει κυρίαρχο στέλεχος, τα χαρακτηριστικά του «Όμικρον» ακόμη αναλύονται. Ήδη, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό και, αν μέχρι τώρα οι νοσούντες παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα, αυτό, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν είναι δεδομένο.
Όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν νέα μέτρα σε σχέση με τον εμβολιασμό προκειμένου να προλάβουν ακόμη πιο ραγδαία αύξηση σε κρούσματα.
Στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση η υποχρεωτικότητα, αν και, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, δεν πρόκειται να υπάρξει δεσμευτική απόφαση για τα κράτη μέλη, αλλά μόνο οδηγία. Στο τελευταίο της μήνυμα πριν από την αποχώρησή της, η Άνγκελα Μέρκελ καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Ο πλήρης εμβολιασμός αλλά και η τρίτη δόση είναι απαραίτητα για να υπάρχει έστω κάποια προστασία ακόμη και από το στέλεχος «Όμικρον» τονίζει ο Άντονι Φάουτσι.
Η εμφάνιση της «Όμικρον» είναι τρανή απόδειξη του κινδύνου που προκύπτει από τις ανισότητες των εμβολιασμών παγκοσμίως, τονίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Οι επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχαν προειδοποιήσει, προσθέτει.
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαρία Μαγκλάρα
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή